Adalet Eski Bakanı Türk: Hakim Ve Savcıların Bağımsız Bir Hsykya İhtiyacı Var

Adalet Eski Bakanı Türk: Hakim Ve Savcıların Bağımsız Bir Hsykya İhtiyacı Var

Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, "Yargı bağımsızlığı ve hakim güvencesi hukuk devletinin teminatıdır. Hakim ve savcılar mutlak suretle olmasa dahi kendileriyle alakalı konularda söz söyleyecek ve düzenleme yapacak bağımsız...

Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, "Yargı bağımsızlığı ve hakim güvencesi hukuk devletinin teminatıdır. Hakim ve savcılar mutlak suretle olmasa dahi kendileriyle alakalı konularda söz söyleyecek ve düzenleme yapacak bağımsız bir Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) ihtiyaçları var." dedi.

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 2014-2015 Akademik yılı “Anayasa’nın Değişmez Hükümleri” konulu açılış dersine katılan Prof. Türk, burada yeni anayasa ve yargıyla ilgili bilgiler verdi. Yeni anayasanın daha kapsamlı olmasını gerektiğini söyleyen Prof. Türk, “Yeni anayasa tıpkı şimdiki Anayasamızda olduğu gibi ilk dört madde aynen kalması gerek. Yeni anayasamızın, insan haklarına sahip çıkan, herkese eşit fırsat sunan, hukukun herkesin için ortak bir değer olduğu temelleri üzerine kurulmalıdır. Anayasa mahkemesi anayasanın koruyucusudur.” diye konuştu.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri anayasasındaki değişmez hükümleri karşılaştıran Prof. Türk, şunları söyledi; “Avrupa'da olduğu gibi vatandaşların ellerindeki imkanlar ölçüsünde anayasal ve hukuksal alanlardaki kontrolleri vatandaşlık hakları çerçevesinde yapmalıdırlar. Yargı bağımsızlığı ve hakim güvencesi hukuk devletinin teminatıdır. Hakim ve savcılar mutlak suretle olmasa dahi kendileriyle alakalı konularda söz söyleyecek ve düzenleme yapacak bağımsız bir Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na ihtiyaçları var. Hukuk devletinin vazgeçilmez özelliği yargı bağımsızlığıdır. Adalet bağımsız yargıyla gerçekleştirilir. Kimse mahkemelere görevlerini yerine getirirken talimat veremez.”

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak geleceğin hukukçularını, savcılarını, hakimlerini yetiştirmeye devam ettiklerini belirten Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, “Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi başta olmak üzere tüm okulumuzun yeni eğitim-öğretim yılı hayırlı olsun. Her sene olduğu gibi bu sene de hukuk fakültemizin açılış dersinde yine önemli bir hocamızı, eski bakanımızı ağırlamanın gururu yaşıyoruz. Fakültemiz bünyesinde bulunan kurgusal duruşma salonu sayesinde hukuk fakültesi öğrencilerimize mezun olmadan önce pratik yapma imkanı veriyoruz.” dedi.

Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’ün konuşmacı olarak bulunduğu programa Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Gökdağ, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, Demokratik Sol Parti İl Başkanı Ercan Şahan, Zirve Üniversitesi akademisyenleri ve öğrenciler katıldı..

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.