Adaklık hesaplı geliyor

Adaklık hesaplı geliyor

Et fiyatları yükselince vatandaş adaklık koyuna yöneldi. Cep yakan et fiyatları adaklık koyun satışını da arttırdı. Birkaç kişi bir araya gelip bir adaklık koyun satın alıyor. Vatandaş bu sayede daha fazla eti daha az ücret ödeyerek satın alıyor

Et, sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen, dengeli beslenmede önemli bir yere sahip olması ile vatandaşların öncelikli ihtiyaçları arasında yer alıyor. Et fiyatları ise cep yakmaya devam ediyor. Birçok üründe olduğu gibi et fiyatlarında da zamlar yaşandı. Artan fiyatlar ile birlikte vatandaşın et tüketimi de azaldı. Vatandaşlar fiyatların yüksek olmasına karşın çareyi adaklık koyun, kuzu, oğlak ve keçi alımında buluyor. Ete yapılan zam birlikteliği de arttırdı.

ADAKLIK KESİMİ HESAPLI OLUYOR

Kasapta 30-40 TL'ye satılan etin kilogram fiyatı, adaklık kesimi ile birlikte 20-22 TL'lere kadar düştüğü görülüyor. Durumu iyi olanlar tek başına koyun kestiriyor. Birkaç kişi bir araya gelip ortak olarak adaklık hayvan kestiren de var. Adaklık satışlarında  son zamanlarda yaşanan ciddi artış ise gözlerden kaçmıyor. Adaklık satışlarında yaşanan artış hem vatandaşa hem de satıcılara yaradı. Vatandaş, bu sayede evine ucuz et sokabiliyor. Adaklık hayvanın fiyatı ise kilosu ve yaşına göre değişiyor.

VATANDAŞ YÜZDE 30-40 KAR EDİYOR

Konya’da besicilik ve adak kurban satışı yapan Kasım Elmas, bu şekilde alışveriş yapan vatandaşların yüzde 30 ila 40 arasında değişen oranda kar elde ettiğini söyledi. Vatandaşların normal ete göre adak etini daha sağlıklı ve uygun bulduklarını ifade eden Elmas, “Et fiyatlarındaki artış ile birlikte vatandaşlar arasındaki birlik, artış göstermeye başladı. Tek başına adaklık kurban kesmeye gücü yetmeyenler yakınları veya komşuları ile bir araya gelerek ortak  adaklık kurban kesmeyi tercih etti. Bunun yanı sıra tek başına adaklık kurban kesenler ise sadece kendi evini ve boğazını değil, eşini ve dostunu da düşündü. Adaklık kurban almayı tercih eden alıcının çevresi de  etten nasibini aldı” sözlerini kullandı.

ETE YAPILAN ZAM BİRLİKTELİĞİ ARTIRDI

“Adakçılara olan talebin artması çok yönlü bir birlikteliği de doğurdu” diyen Elmas, “Kestiği adaklık eti sayesinde çoğu kişi birlikte aynı sofralara oturdu. Koyunun kilosu ayakta 300 TL'den başlıyor. Her bütçeye uygun kuzu, koyun, oğlak ve çepiç bulunuyor. Vatandaş hayvanı kendisi seçiyor. Bütün süreçlere şahit oluyor. Bu nedenle halkın içi rahat oluyor” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum