Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Adak, adarmısınız

Adak, adarmısınız

HAY-DER yazıları serisi

 

İslam, sosyal bünyenin zengin ve fakir diye iki kırılgan kesit olmasını istememiş, varlıklı ve zengin insanlardan fakir ve yoksul insanlara maddi ve manevi yardımlar gitsin diye öyle esaslar getirmiş ki çoğu zaman “bu da mı var?” diye sorası geliyor insan…

İslam, zengin bir Müslümanın malının 1/40’ini Allah’ın emri olarak fakirlere vermesini şart koşmuş ve adına zekât demiştir. Zekât, bir Müslümanın karşısına farz ibadet olarak çıkmaktadır. Sadakalar (vitir sadakası da dâhil) değişik sebeplerle zenginlerden fakirlere doğru giden sürekli madde akışıdır. Bu ibadetlerin hükmü vacipten, nafileye kadar değişmektedir. İslam’da ayrıca yapılan bazı suçların affedilmeleri için adına diyet veya kefaret denilen ödemeler de koymuştur.   

Bütün maddi ibadetlerin yanı sıra “İslam’da adaklar” diye bir ibadet daha bulunmakta, “olması istenen hayırlı bir iş için, Müslüman adakta bulunmakta ve o iş olursa Allah’a verilen söz tutularak adak yerine getirilmektedir.” 

Ancak, zamanımızda adakta bulunmak oldukça azalmıştır. Adak, sadece kurban şeklinde olur diye bir şart yoktur. “Eğer şu işim olursa, Allah rızası için bir hayır kurumuna şu kadar bağışta bulunacağım” demek de yine bir adaktır.

 14.hay-der-logo-(181).jpg

HAY-DER ÇOK HAYIRLI BİR KURULUŞTUR

Beş yaşına giren ve çok hayırlı bir kuruluş olan HAY-DER Hayırda Yarışanlar Derneği’nin adayacağınız adaklar için çok müsait bir kuruluştur. Yazımın burasında HAY-DER’in hayırlarından size biraz bahsetmek istiyorum. Hayırda Yarışanlar Derneği, Bakara suresi 148. Ayet, Maide suresi 48. Ayette karşımıza çıkmakta ve Cenab-ı Hak bizlere; “Kötülükte değil, iyilikte ve hayırda yarışın” buyurmaktadır.

Derneğimizin kısa adı HAY-DER’dir. HAY (c.c) bildiğiniz gibi Allah’ın hem bir adı ve hem de bir sıfatıdır. HAY derken, “Canlı, diri olana ancak Allah’tır” demekteyiz. HAY-DER’in adını zikreden herkes, bu ismi celili bir kere zikretmektedir.

Dernek daha önce aynı yerde bulunan bir anonim şirketin kapatılmasından sonra ortaya çıkmıştır. Yani dernek kurulduğu anda şirketin hazır ve dayalı döşeli dairesini kullanmaya başlamıştır. Bu özellik hiç bir derneğe nasip olmamaktadır.

Derneğin Genel Başkanlığını yapan kardeşiniz olarak ben emekli bir insanım. Bir kaç küçük gelirim daha var. Aynı zamanda yıllardır MGV Milli Gençlik Vakfı’nda, Kur’an Kursları Federasyonu’nda ve daha önce kuruluşlarda hep profesyonel olarak çalıştığımdan, HAY-DER’de de aynı çalışmayı profesyonel bir biçimde sürdürmekteyim. Günün 24 saatini kendi derneğine harcayan bir Genel Başkan bilmem ki başka derneklerde var mıdır? Rabbimiz bu derneğe, bu imkânları daha kuruluşta bahşetmiştir.

Derneğimizin çalışma sahaları; “Mutlu insan, Sağlam aile, Güçlü toplum”dur. Yani derneğimiz, renk, dil, ırk ayırımı yapmadan insanımızın hepsine hizmet etmekte ve onlara yardımcı olmaktadır. İnsanın mutluluğu elbette onun maddi ve manevi yönden tatmin edilmesiyle mümkündür. Sağlam aile ise daha kuruluşundan başlayarak bir ömür devam eden ailedir. Güçlü toplum ise Peygamberimizin Medine’de kurduğu ve Kur’an-ı Kerim Saf suresi 4. Ayette belirtilen “Bünyan-ı mersus – Bir duvarın tuğlaları gibi” ölçüsünde bir toplum oluşturabilmektir.

1999 yılı 17 Haziran’ında karşılaştığımız büyük Marmara Depremi’nden sonra kurduğumuz “YUVAMIZ Evlendirme Bürosu” HAY-DER bünyesine alınmış, sağlam aile bölümünde çalışmalarını 17 yıldır sürdürmektedir.

22 Ağustos 2016 günü 81. çiftimizin nişan merasimini yaptık. Böylece HAY-DER kurulduğu zaman onun hayırlı bir iştigal sahası da hazır bulunmaktaydı.

Fakirlikten dolayı yuvasını kuramayan erkek ve kız evlatlarımız aynı ve nakdi desteklerimiz, işsizlik ve fakirlikten dolayı yuvası yıkılmak üzere olan ailelere de yine maddi destekler sağlanmaktadır.

2008 yılından beri Konya başta olmak üzere 12 yerel gazetede yazı yazan 20 kadar internet sitesine yazı koyan “sarı basın kartı sahibi” bir yazar kardeşinizim. Şimdi bu yazılarımı HAY-DER adına yazıyorum ve bu yazılardan konu bütünlüğü sağlayan yazıları bir araya getirerek HAY-DER adına kitaplar çıkarmaktayız. Kendi sahasında ilk ve tek kitap olan “Flört yangını, Dünya ve ahret saadet…” kitaplarında olduğu gibi..

Yazıları hazır olan ancak basılabilmeleri için para bekleyen kitaplarımız ise; “Müslüman’da seviye, Gıda terörü GDO’lu gıdalar, Duyamadığımız çığlıklar, MEDYA en güçlü silah, Güçlü toplum kurtuluştur… gibi kitaplarımız da bulunmaktadır.

ADAKLARINIZ HAY-DER’E…

Bir hayırlı işinizin olmasını istediğiniz zaman “adağınızı HAY-DER’e yapın” Derneğimiz kurulduğu günden beri o kadar büyük Lütfi ilahiyeye erişmiştir ki, ümit ederiz ki adağınız da bu hayırlı dernek sebebiyle olması mümkündür.

Bunun için; Hayırda Yarışanlar Derneği Vakıflar Bankası, Ankara/Maltepe Şubesi Türk lirası için IBAN TR68 00015 00158 0072 999 66421, Euro için IBAN TR06 00015 00158 0480 160 76049 nolu hesaplara havale çıkarmanız yeterli olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR