Ab’li Üç Büyükelçi Diyarbakır’da

Ab’li Üç Büyükelçi Diyarbakır’da

Avrupa Birliği (AB) üyesi üç büyükelçi bazı temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi. Güneydoğu Genç İşadamları Derneği'nin (GÜNGİAD) davetlisi olarak şehri ziyaret eden Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Lüksemburg Büyükelçisi...

Avrupa Birliği (AB) üyesi üç büyükelçi bazı temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi. Güneydoğu Genç İşadamları Derneği'nin (GÜNGİAD) davetlisi olarak şehri ziyaret eden Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ve İrlanda Büyülelçisi Kenneth Thompson ziyaretlerde bulundu.

Diyarbakır Green Park’ta düzenlenen programda konuşan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, mayıs ayında Kürt meselesinin çözümü ve barış sürecine katkı sağlamak amacıyla 'Denetimli Özerklik' konusundaki önerilerini kamuoyuyle paylaştıklarını hatırlattı. Akbal, "Bu önerimize ilham kaynağı olan eski Finlandiya Cumhurbaşkanı ve BM özel temsilcisi Sayın Martti Ahtisaari’nin Diyarbakır’a davet edilmesi konusundaki mektubumuzu Finlandiya Büyükelçiliğine iletmiştik. Sayın Büyükelçi hem davetimize aracılık etmek hem de Diyarbakır’ı ziyaret etme konusundaki talebimizi kabul etme nezaketi göstermişlerdir." dedi.

Bölgedeki gelişmeleri görmek için şehre geldiğini anlatan büyükelçiler, vali, belediye başkanları ve üniversiteyi ziyaret edeceklerini dile getirdi. 'Türkiye’nin AB yolundaki en büyük engelinin ne olduğu?' şeklindeki soruya büyükelçiler, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken fasıllar olduğunu ve hala yerine getirilmediğini belirtti.

İrlanda Büyülelçisi Kenneth Thompson, "AB süreci çok uzun bir süreç. Bu süreçte insan hakları, demokrasi gibi alanlarda adımların atılması gerekiyor. Son 10 yılda Türkiye’de önemli gelişmeler oldu. Bunun temeli nedeni AB standartlarını kabul edip bu yönde adım atmasından kaynaklandı. Bu süreçte yatırımcılar geldi, yabancı yatırımcılar için Türkiye önemli bir yer haline geldi." diye konuştu.

Luksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ise AB komisyonu tarafından hazırlanan raporda Türkiye’nin Kürt sorunu çözümün konusunda adımlar attığını ancak hala hukuksal sorunların olduğunun yer aldığını anlattı.

Büyükelçiler Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Büyükelçiler, belediye eş başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı’yla görüştü. Kışanak, Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmelerden dolayı yerel yönetimlerin büyük bir göçe ev sahipliği yapmak zorunda kaldığını belirterek, "Bu durumdan dolayı dış ülkelerin yaptığı yardımları merkezi hükümet yerel yönetimlere aktarmıyor. Asıl sorumluluğu yerel yönetimler üstlenmişler, yapılan yardımlar bunlara ulaşmıyor." ifadesini kullandı. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.