Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Abdülkadir Şeyh Efendi

Abdülkadir Şeyh Efendi

Şeyhülislam ve Müftilenam -19-


Müeyyidzade’nin biraderi Şeyh Kerim Hacı Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi H.920’dir. Abdülkadir Efendi, ibtida-i ilimleri okuduktan sonra Ebussuud Efendi’nin irfan halkasına dahil oldu. Bu suretle tahsilini tamamladıktan sonra otuz akçe ile Gelibolu’da Sarice Paşa Medresesi’ne, ondan sonra Şam (H. 974), Mısır, Bursa (H.976), İstanbul (H.9779 Kadılıklarına nail oldu. Bir sene sonra Anadolu ve Rum  ili Kazaskerliklerini kazandı. Bir müddet tekaüdü / emekliliği seçmiş ise de Çivizade’nin vefatı üzerine Şeyhülislam oldu (H.995). Fetva süresi iki sene devam etti. H: 977’de tekaüdü şetçi, beş sene kadar hayatını ibadetlerle meşgul olarak geçirdi.
Vefatı H. 1002’dedir. Kabri Ebu Eyube’l-Ensari civarındadır (1).
***   

III. Sultan Muhamed Han Devri:
Şeyhülislam ve Müftilenam -20-
Bostanzade Muhammed Efendi

Sudûrdan / Kazaskerlerden Bostan Mustafa Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi H. 942’dir. Muhammed Efendi, evvela Arabzade ve Kâdızade ile Hacei Çelebi’den ders gördü. Yirmi bir yaşında staj görmeğe nail oldu. Ondan sonra tedricen devri medaris ederek (medreselerde eğitime başlayarak)  kırk akçe ile Eski İbrahim Paşa Medresesi’ne (H.966), Şam Kadılığı’na (H.981) Bursa ve Edirne Kadılıklarına tayin olundu (H. 983).
Muhammed Efendi az zaman zarfında mertebeler kat etti. Bir sene sonra İstanbul Kadılığı’na, H. 985’de Anadolu, 988’de Rum ili Kazaskerliği’ne yükseldi. Bir sene sonra kendi iteğiyle emekli olarak Mısıra gitti. Avdetinde ikinci defa Rum ili Kazaskerliği’ne ve 999’ da makam-ı fetvaya (şeyhülislamlığa)  yükseldi. Bir müddet bucak zaviyede geçirmek üzere emekliliği seçtikten sonra üçüncü defa Rum ili Kazaskerliği’ne (yükseldi). Bayram zade Zekeriya Efendi’nin vefatında ikinic defa fetva makamına nail oldu (H.1001) . Meşihat zamanında mevkiine mahsus altı yüz akçeye yüz akçe daha zam edildi.
Fetva müddeti III. Sultan Murat Han dar-ı bekaya irtihal eyledi. “Dersi ilmin bozuldu bostanı 1006” vefatına tarihtir. Kabri Şehzade Camii harimindedir.
Muhammed Efendi faziletperver, şair bir müftü idi. Simatiye’de Hacı Kadın mahallesinde bir mescidi vardır (2).  
Kaynaklar:
1.İlmiyye Salnamesi, S:404
2. A.g.e. 410

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR