Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Abdülkadir Çelebi Efendi

Abdülkadir Çelebi Efendi

“Şeyhülislam ve Müftilenam” -12-

Kanuni Sultan Süleyman devri müftülerindendir. Hamidli Mahmut Efendi’nin oğludur. Abdulkadir Çelebi, hayatını Bursa’da müderrislikle geçirdi. Gayet fakirdi. Maişetini / geçimini temin için hususi muallimlikle meşgul oldu. Kanuni Sultan Süleyman’ın yakınlarından Mustafa Ağa’ya muallim oldu. Bunun vasıtasıyla bazı medreselerde müderrislik elde etti. Sonunda Bursa Kadılığı’na nail oldu (h. 927).
Abdulkadir Çelebi için bu tarihten itibaren de ikbal devri baş gösterdi. Az bir fasıla ile İstanbul Kadısı; (H.929), Anadolu Kazaskeri oldu. Ordunun şer’i işlerini hakkıyla yerine getirdi.
On dört sene kadar Anadolu Kazaskerliği ettikten sonra taşkınlık yönü azline sebebiyet verdi (h. 944). Yevmiye yüz elli akçe ile tekaüt / emekli oldu. Bir müddet zarfında haç görevini yerine getirmek için Mekke-i Mükerreme’ye gitti. Dönüşünde şeyhülislam olsa da ikbal devri ve saltanatı çok sürmedi. Bedenen hasta olması sebebiyle müftülükten istifa etti. Bursa’da yevmiye iki yüz akçe ile emekliliği seçti. Yedi sene sonra yetmiş yaşını aşkın vefat eti.
Görev süresi, üç aydır. Kabri, Bursa’da kendinin bina ettirdiği medresenin civarındadır. Vefatına tarih (yani ebced hesabına göre, şu şekilde tarih düşürülmüştür:) “ Geçti o Fazıl 955”
Abdulkadir Çelebi Efendi’nin bazı manzum eserleri vardır.
-------------
Kaynaklar:
1. İlmiyye Salnamesi, S: 364
------------------------
Not Muhterem iş adamı dostum ve kardeşim Mehmet Dikkaya, başta sayın valimiz olmak üzere bürokratlarımıza ve Konya’nın ileri gelenlerine şöyle sesleniyor: “Sayın, KONYA MİLLETVEKİLLERİ, SAYIN KONYA VALİMİZ, SAYIN KONYA BELEDİYE BAŞKANLARI, SAYIN TİCARET ODASI BAŞKANI, SAYIN SANAYİ ODASI BAŞKANI VE KONYA YETKİLİLERİ
Konya Hava Alanında Gelen Yolcuları karşılamak isteyen halkımız için kapalı bekleme salonu bulunmamaktadır. Konyalı hemşerilerimiz soğukta ve sıcakta rezillik çekmektedir.. Yabancı misafirlerimize karşı mahcup olmaktayız.
Gelin hep beraber yetkililere bu konuyu iletelim en kısa zamanda gelen yolcuları karşılamak için kapalı bir bekleme salonu yaptıralım.
Selam ve Saygılarımla
Mehmet Dikkaya
Konya Hava Alanında Gelen Yolcuları karşılamak isteyen halkımız için kapalı bekleme salonunun yapılmasının önemine biz de katılıyoruz. İlgililerin gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR