ABD'nin üssü oldu

ABD'nin üssü oldu

Abdurrahman Doğan, “Afganistan, enerjinin kesiştiği bir noktada. Bu nedenle işgal eksik olmuyor. Ülke işgallerden gözünü açamıyor. Amerika, Afganistan’da 3 yeni askeri üs kuracak” diye konuştu

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Afganistan’ın dünü ve bugünü anlatıldı. Konuşmacı Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi Afgan asıllı Abdurrahman Doğan, “1980 Sonrası Türkiye’ye Yerleşen Afgan Türklerinin Göç Süreçleri ve İntibak Problemleri” adlı tez üzerinde çalıştığını belirterek konuşmasına başladı. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette konuyu “Afganistan’ın geçmişi, Afganistan’ın jeopolitik ve jeostratejik konumu, Afganistan’ın rekabet meydanı ile Afganistan’ın bugünkü durumu ve 11 Eylül saldırıları” olarak dört bölümde ele alan Abdurrahman Doğan, Ortaasya’nın kalbinde yer alan Afganistan’ın eskiden Aryana, İslâm döneminde ise Horasan adıyla bilindiğini ifade ederek kısa bir tarihi geçmişini özetledi. Afganistan’ın İslâm’la Hz. Osman döneminde tanıştığını belirten Doğan, sırasıyla Emeviler, Abbasiler, Samaniler, Gazneliler, Selçuklular, Harzemşahlar, Moğollar ve Babürlüler devletlerinin kurulduğunu kaydetti.  Afganistan’ın enerjinin kesiştiği bir noktada bulunması dolayısıyla işgallerden dolayı gözünün hiçbir zaman açılmadığını belirten Doğan, batısında İran, doğusunda Çin Halk Cumhuriyeti’nin yer aldığı Afganistan’ın, bağımsızlığına 8 Ağustos 1919 yılında dönemin İngiltere Krallığından elde ederek kavuştuğunu söyledi.  Afgan Kralı Şah Emanullah Razi’nin ilk dış ülke resmi ziyaretini Atatürk döneminde Türkiye’ye yaptığını kaydeden Doğan, ilk dostluk ve kardeşlik köprüsünün de böylece kurulduğunu, Milli Mücadele’de Afganistan halkının Türkiye’nin yanında yer alarak ziynet eşyalarını yardım olarak gönderdiğini belirtti.

SOVYET VE AMERİKAN İŞGALİ

Afganistan’daki Marksist Hükümetin daveti üzerine 1979’da Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal ettiğini ve Afganlı Mücahitlerin, 10 yıl süren mücadeleleri sonunda Sovyet Rusya’nın 14 binin üzerinde ölü ve 500’e yakın uçağını kaybederek Afganistan’dan çekilmek zorunda kaldığını anlatan Doğan, daha sonra iktidarda 6 sene kalan Taliban yönetimi üzerinde de durdu. Mücahitlerin kendi aralarında anlaşamamaları üzerine Afganistan’da 30 sene sürecek bir iç savaşın yaşandığını ve en büyük yıkımın da bu dönemde olduğunu kaydeden Doğan, 1994’de sözde 4 medrese talebesinin isyan hareketiyle birlikte Taliban Hareketi’nin ülkenin yüzde 95’ini ele geçirerek 6 sene iktidarda kaldıklarına işaret etti. 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika’daki ikiz kulelerin (Dünya Ticaret Merkezi) yıkılmasıyla birlikte Amerika’nın, “terörle mücadele”yi bahane ederek Taliban ile İkiz Kuleleri yıktığı iddia edilen Usame bin Ladin ve El-Kaide’yi yok etme bahanesiyle Afganistan’ı işgal etme planını devreye soktuğunu anlatan Doğan, İkiz Kulelerin dünya kamuoyuna anlatıldığı gibi kendiliğinden ve Müslümanlar tarafından yapılan uçaklı saldırılarla yıkılmadığına dikkat çekti.

TÜRKİYE BİZİM ANAVATANIMIZ      

NATO şemsiyesi altında Türkiye Cumhuriyeti askerinin de Afganistan’da bulunduğunu ve Afgan halkının arasında silah taşımadan gezebilen tek gücün Türk askerleri olduğunu, Afgan askerleri ile polisini Türkiye’nin eğittiğini hatırlatan Doğan,  Türkiye’de 2 binin üzerinde Afgan öğrencinin eğitim gördüğünü ve kendileri tarafından da Türkiye Cumhuriyeti’nin “anavatan” olarak görüldüğünü söyledi. Afganistan’da 3 milyondan fazla insanın savaşlarda öldüğünü ve bundan dolayı yetim çocuklar ile engelli insanların çok olduğunu dile getiren Doğan, bunlara Türkiye ile yardım kuruluşlarının baktığını söyledi.  Doğan, sohbetin soru-cevap bölümünde de Afganistan’ın yüzde 80’inin Sunni, geri kalanının Afgan Şiilerinden oluştuğunu, resmi dilinin Farsça ve nüfusunun da tahminen 35 milyon olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.