ABD’nin bu oyununa müsaade edilmemeli

ABD’nin bu oyununa müsaade edilmemeli

ABD’nin, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının ardından Filistin'in başkenti Kudüs'te 'ABD Kudüs Büyükelçiliği' yazılı tabelalar asıldı.

ABD'nin Kudüs'ü Siyonist İsrail Rejimi'nin başkenti olarak tanımasının ardından geçtiğimiz günlerde çarpıcı bir gelişme yaşandı. Filistin'in başkenti Kudüs'te küstah bir adım atan Siyonist İsrail Rejimi, şehre 'ABD Kudüs Büyükelçiliği' yazılı tabelalar asmaya başladı. ABD yönetiminin, büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşıma kararı aldığı öğrenildi. Yayımlanan görüntülerde "ABD Kudüs Büyükelçiliği" yazılı tabelaların Arapça, İbranice ve İngilizce olduğu görülüyor. Filistin Büyük Dönüş Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyetinden yapılan açıklamada, tüm Filistinlilere,  cuma gününden itibaren Nekbe'nin arifesi olan ve ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağının açıklandığı 14 Mayıs'ta sınırda toplanma çağrısı yapıldı. Bu toplanmanın ABD Başkanı Trump'a "yüzyılın anlaşması" kararının yürümeyeceği, vatanına dönen milyonlarca kişinin ayaklarının altında ezileceğine dair güçlü bir mesaj olacağı ifade edildi.

BÜYÜK DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞÜ SÜRÜYOR

Öte yandan 30 Mart’ta başlayan ve İsrail’in başından beri bir kalkışma olarak göstermeye çalıştığı Filistinlilerin “Büyük Dönüş Yürüyüşü”, her türlü karalamaya ve dezenformasyona rağmen devam ediyor. Hamas’ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar Yürüyüşün sürdüğünü ve hedeflere ulaşmaya devam ettiğini söyledi. Her yıl Filistinliler tarafından değişik etkinliklerle anılan Toprak Günü (Yevmu'l Ard)’nün bu yılki teması “Büyük Dönüş Yürüyüşü” olarak belirlendi. 30 Mart 2018’de Gazze’nin İsrail sınırlarına gelen yaklaşık 30 bin Filistinli, buradan seslerini dünyaya duyurmak ve İsrail işgaline son verebilmek için protestolara başladı. Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak kabul ettikleri İsrail devletinin kuruluş tarihi olan 15 Mayıs’a kadar sürdürülmesi planlanan bu gösterilere katılanlardan, İsrail askerlerinin güvenlik ve terör bahanesiyle gerçek mermilerle müdahale etmesi sebebiyle şimdiye kadar 45’i hayatını kaybederken 5 binden fazlası da yaralandı.

GAZZE'YE RAMAZAN'DA KUDÜS YASAĞI

İsrail, Ramazan ayı boyunca abluka altındaki Gazze’de yaşayan Filistinlilere cuma günleri Kudüs'e girmeleri konusunda zorluk çıkarma yönünde bir karar aldı. İsrail, Ramazan ayı boyunca işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan 40 yaş üstü Filistinli erkekler ve yaş sınırı olmaksızın tüm kadınlara cuma günleri Kudüs’e girme izni verirken, abluka altındaki Gazze’de yaşayan Filistinlilere aynı “kolaylığı” sağlamadı. İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) Başkanı Tümgeneral Kemil Ebu Rukn yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Ramazan ayı boyunca 40 yaş üstü erkekler ile 12 yaş altındaki erkek çocuklara ve tüm kadınlara cuma günleri Kudüs’e geçme izni vereceğini belirtti.

TÜRKİYE KİRLİ OYUNA İZİN VERMEMELİ

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı Salih Turhan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "7 ay önce dünyanın baş belası Trump'ın 'ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağız'" açıklamasına başta AGD'miz olmak üzere ülkemizdeki birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti tepki göstermişti. Ancak Trump ve İsrail küstahlıklarına devam ediyorlar. Kudüs sokaklarında İbranice, Arapça ve İngilizce "ABD Büyükelçiliği" yazan tabelaların asılması hayra alamet değildir. Trump ve İsrail'in, BM'nin 14 Mayıs 1948'de aldığı İsrail'i tanıma kararının 70.yılını kanla kutlama hazırlığında olduğu aşikardır" dedi. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, içinde bulunduğu seçim atmosferinde, Kudüs'te, ABD ve İsrail tarafından planlamış kirli bir oldu bittiye müsaade etmemelidir. Başta Dışişleri Bakanlığımız ve Hükümetimiz bu tabelâların derhal sökülmesi için gerekeni yapmalıdırlar.  Türkiye, komşu Müslüman ülkelerle ortak bir gelecek planlaması yapmadığı müddetçe, ABD ve İsrail'in hem Filistinliler hem de tüm Müslümanlar için problem olacakları aşikârdır."

YURT GENELİNDE EYLEMLER YAPILACAK

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasına tepki ve Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne destek için STK'lar tarafındand da çeşitli eylemler düzenleniyor. AGD sosyal medya üzerinden "#QudsBelongsToIslam" (Kudüs İslamındır) etiketi ile başlattığı çalışma ile sosyal medya kullanıcılıarını ABD'nin kararına tepki göstermeye çağırdı. İHH İnsani Yardım Derneği de bugün Türkiye genelinde Cuma namazı çıkışlarında düzenleyeceği eylemlerle kararı protesto edecek, Filistinliler'e  destek verecek. Bugün (11 Mayıs) Kapu Camii'nde İHH öncülüğünde Cuma Namazını müteakip bir protesto eylemi düzenlenecek.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.