ABD ordusunun güneş kolektörleri Konya'dan

ABD ordusunun güneş kolektörleri Konya'dan

Konya'da enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firma, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan gelen talep üzerine, ürettiği "termal enerji kolektörlerini" ABD ordusunda kullanılmak üzere bu ülkeye ihraç etti.

Konya'da enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firma, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan gelen talep üzerine, ürettiği "termal enerji kolektörlerini" ABD ordusunda kullanılmak üzere bu ülkeye ihraç etti.

Tarıma dayalı ekonomisinin yanında son yıllarda sanayi alanındaki yatırımları ile dikkati çeken ve sanayi ihracatındaki payını sürekli artıran Konya'da, güneş enerji sistemleri üzerine üretim yapan Solimpeks firması dikkati çeken bir başarıya imza attı. Pentagon, ABD ordusu için ihtiyaç duyduğu "termal enerji kolektörlerini" yüksek enerji verimi nedeniyle Konya'daki firmadan satın almayı tercih etti.

Konya Organize Sanayi Bölgesinde 2001 yılında 5 arkadaşın bir araya gelerek "güneş enerji sistemleri" üretmek üzere kurdukları firma, son 15 yılda hızla büyüyerek Türkiye sınırlarını aşarak 55 ülkeye, yılda 15 milyon dolar ihracat yapar hale geldi. 

Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı ve çalışanların üçte biri mühendislerden oluşan fabrikanın üretim müdürü ve ortağı Mehmet Emin Keçeciler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işe ihracat odaklı başladıklarını, üretimlerini de bu hedefe uygun şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihracat yaptıklarını belirten Keçeciler, "2001 yılından bu yana güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Hemen hemen bütün kıtalardan müşterilerimiz var. İspanya, İtalya ve Almanya başta olmak üzere yaklaşık 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelere ihtiyaca göre termal ve fotovoltaik ürünler gönderiyoruz" dedi.

- Pentagon kaliteli olduğu için tercih etti

Son yıllarda ABD'ye de ihracat yapmaya başladıklarını anlatan Keçeciler, şöyle devam etti:

"ABD Savunma Bakanlığına termal güneş kolektörlerinden verdik. Birkaç sene bu projemiz devam etti. 10 konteynere yakın malzeme gönderdik. Bunlar Amerikan ordusu için kullanıldı. Bu ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek bizim için gurur kaynağı oldu. Pentagon’a satmış olduğumuz ürünler, öncelikle kalite testinden geçirildi. Bizim gibi yurtdışından birkaç firma daha rekabet halindeydi. Biz kaliteli malzemeyle ve yapmış olduğumuz panellerin yüksek enerji üretiminden dolayı diğer firmaların önüne geçmiş olduk."

Keçeciler, yılda 15 milyon doların üzerinde ihracat yaptıklarını dile getirerek, "Yüzde 70-80 ihracat odaklı çalışıyoruz. Geriye kalanı ise Türkiye içerisinde pazarlanıyor. Fabrikamızda yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yurt içinde ve dışında bağlantılı çalıştığımız şirketlerimizle bu rakam 250 kişiye çıkıyor. Ara eleman ihtiyacımız var. Makine, elektrik ve inşaat teknikeri ihtiyacımız hiç bitmiyor" diye konuştu.

- Isınma sorunu "termal enerji" ile çözülebilir

Yenilenebilir enerji açısından Türkiye'deki yatırımların artması gerektiğine dikkati çeken Keçeciler, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yenilenebilir enerji kullanımı yeterli değil. Bizim ricamız, devletimizin enerji üreten panellere destek verdiği gibi, aynı şekilde termal panellerden sıcak su üretimine de destek vermeli. Bu panellere de teşvik vermesini istiyoruz. Çünkü kış döneminde enerjinin büyük bir bölümü ısınmaya harcanıyor. Biz bunu, güneşten üretilecek termal enerjiyle çözebileceğimizi düşünüyoruz. Böyle bir potansiyelimizin olduğuna inanıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum