ABD nabız ölçüyor

ABD nabız ölçüyor

Aydınlar Ocağı’nda II. Dünya Savaşı’nın sebep ve sonuçlarını anlatan İletişimci Doç. Dr. Ayhan, “Amerika, Türkiye’ye neden Marshall yardımı yaptı? ABD Türkiye’nin nabzını her ayda bir neden ölçüyor?” diye sordu

Konya Aydınlar Ocağı'ın Salı Sohbeti Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Ayhan, 2. Dünya Savaşı’nın sebep ve sonuçlarını anlattı. 2. Dünya Savaşı'nın sebep ve sonuçları üzerinde duran Doç. Dr. Bünyamin Ayhan,  I. Cihan Harbi’nin devamı olan II. Dünya Savaşı sonrası dönemin bitmediğini, devam ettiğini söyledi. 2. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkardığı toplumsal hareketlerde en büyük unsur olarak kadının ön plana çıkartılmasını gösteren Ayhan, insanlık tarihi açısından bu savaşın dünya insanlığına büyük bir yıkım getirerek travmalara yol açtığını kaydetti.

KADIN HAYATA SOKULDU

Toplumsal hareketlerde “Sen Her şeyi Yapabilirsin” sloganı altında kadının, hayatın her alanına sokulduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Ayhan, bunun, birinci dünya savaşında erkek nüfusun azalmasına bağlı olarak ortaya çıktığına değindi. Almanya’da bundan dolayı ağır mesleklerde de kadınların çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Faşizm’in Almanlara değil, İtalyanlara özgü bir ideoloji olduğunu ve tek tip giysilerle Kara Gömlekli örgütlerin bu dönemde ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Ayhan, Hitler’i durdurabilmek için Amerika’nın Dresden’i havadan ağır bombardıman uçaklarıyla bombalayarak 30 binin üzerinde binayı yok ederek taş üstünde taş bırakmadıklarını söyledi. Nazilerin 4-5 yılda Avrupa’yı hallaç pamuğu gibi dağıttıklarını ve bu yüzden Avrupa’dan kaçan ilim adamları ile diğer insanların yollarının hep Amerika’ya çıkarak Amerika’yı Amerika yapanların da Almanlar olduğu gerçeğini dile getiren Ayhan, “Almanlar 2. Dünya Savaşı’nda füze sistemlerini de geliştirdiler. Führer Düşünce Merkezleri’nin propaganda çalışmaları sayesinde Almanların gözünde Hitler ile Rusya’da Stalin, Rusların gözünde kutsallık atfedilen liderler haline geldiler. Bu arada Japonya, ham madde bulabilmek için gözünü Çin’e ve ürettiği malları pazarlayabilmek için de Amerika’ya dikmişti.  Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarıyla ancak durdurulabildi” dedi.

TÜRKİYE NE YAPTI?

“İkinci Dünya Savaşı’na girmeyen ülkeler bu arada ne yaptı?” sorusunu da gündeme getiren Ayhan, Türkiye’nin bu savaşta oyuncu olmadığını ve başlangıçta Alman taraftarı olduğumuzu belirterek 1944’de bunun sona erdiğini, sonra İngiliz ve Fransız etkisine girdiğimizi kaydetti. 1945’lerden sonra ABD’nin etki alanına giren ve yapılan Marshall yardımıyla Türkiye’nin, Almanya üzerinden hem askeriye hem de eğitim sisteminin revize edildiğine dikkati çeken Ayhan, bunun etkilerinin günümüzde de devam ettiğini sözlerine ekleyerek konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Avrupa ülkeleri, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ‘Barışı nasıl sağlayacağız?’ sorusunu kendi kendilerine sorarak aralarında buna çare aradılar. Demokrasilerini güçlendirerek Avrupa Birliği’ni kurdular. Aralarındaki güç mücadelesi, günümüzde de ve bilhassa Almanya’nın devam ediyor. Almanya ve Japonya gibi ülkeler bu savaştan yenik çıkarken bugün ekonomik ve askeri güç olarak ne durumdalar? Savaşa girmeyen Türkiye bugün ne durumda? Amerika, Marshall yardımlarını Avrupa ülkelerini ekonomik açıdan kalkındırmak için yapmıştı. Peki, bize neden yaptı dersiniz? Amerika, o zamandan beri Türkiye’nin nabzını her ay ölçüyor. Peki, neden bunu devamlı yapıyor? 2. Dünya Savaşının getirileri ile götürülerini çok iyi okumalıyız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.