ABD ile müfredatımız aynı

ABD ile müfredatımız aynı

Eski Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kemal Yılmaz’ın 8. kitabı “Eğitimin Işığında Aydınlanmanın Şifreleri” yayınlandı. Tebeşir Yayınları’ndan çıkan 271 sayfalık kitapta eğitim sistemi ile ilgili yaşanmış anılar ve öneriler bulunuyor.

Eski Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kemal Yılmaz’ın 8. kitabı “Eğitimin Işığında Aydınlanmanın Şifreleri” yayınlandı. Tebeşir Yayınları’ndan çıkan 271 sayfalık kitapta eğitim sistemi ile ilgili yaşanmış anılar ve öneriler bulunuyor. “Son yıllarda milletçe yaşadığımız acı olayların başlıca sebebi, halkımızın önemli bir kısmının duraklamış bir kültür seviyesinde kapalı kalmış bulunması, kısaca cehalettir” diyen yazar Yılmaz, “Öte yandan bir kısım aydınların kendilerine düşen görevleri yapmaktan çekinmeleri, milli ülkü uğruna çıkarlarını terk etmeye yanaşmamaları, kısaca ahlaki ülkülere samimi bir şekilde bağlı aydınlardan yoksun bulunmamız bizi bu krizlerin içine sürüklemiştir” ifadelerine yer verdi. Kitabında eğitim-öğretim nasıl olmalı? Öğretmenin niteliği gibi pek çok konuda düşüncesini kaleme alan Yılmaz Türk eğitim sisteminin taklitçi anlayıştan kurtulamadığını belirterek, “Yabancı ideolojiler kapı dışı edilmelidir. 80 yıl önce belki dışarıya muhtaçtık fakat şu an böyle bir şeye ihtiyacımız yok. ABD’ye karşıyız diyoruz fakat onlarla aynı eğitim anlayışı ile eğitim vermeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

YAŞANILAN OLAYLARDA EĞTİMİN PAYI NE?

Kitabın önsözünde şu ifadelere yer veriliyor: “Milletine, ülkesine ve kültürel değerlerine bağlı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın sorumluluğu ile onur ve gururunu taşıyan aydın, demokrasi ilkelerine bağlı, devletin temel ilkelerine sadık, insan haklarına saygılı, çalışkan, sorumluluk duyusu taşıyan vatandaşlar yetiştirmek temel amacımız olduğuna göre:  Bu amaca ne ölçüde yaklaşılmıştır?  Bugünkü yaşadığımız acı olaylar içinde eğitimin payı nedir? Sorularına cevap aranmış; Bu kısa inceleme ve araştırmamızla bunlara dikkat çekil-meye çalışılmıştır.” 1933 yılında Bozkır, Yelbeği köyünde doğan Mustafa Kemal Yılmaz, 1962’den itibaren çeşitli il ve ilçelerde Türkçe, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, ortaokul ve lise müdürlükleri yaptı. 1975 yılında, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atandı. Üç yıl süren bu görevinin ardından kısa bir süre de Gümüş-hane İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptıktan sonra, Bakanlık müşavirliğine atandı. 1983 yılında emekli olduktan sonra, bağımsız olarak milletvekilliğine aday olduysa da, 12 Eylül İhtilali yönetimince veto edildi. Türkiye'de öğretmen evi fikir ve projesinin öncülüğünü yapan Yılmaz, Selçuk Üniversitesi'nin kuruluş döneminde Selçuk Üniversitesi Yaptırma, Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. Kitap kitapçılarda ve internet alışveriş sitelerinde bulunabiliyor. 

HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.