Abanoz ağacı tespihi stres alıyor

Abanoz ağacı tespihi stres alıyor

Gazetecilerin zorlu bir mesleği icra ettiğini ve bu sebeple abanoz ağacı tespihi çekmesi gerektiğini belirten Türkiye'nin sayılı tespih ustalarından Necip Fazıl Karadağ, “Çölde yetişen ve yağlı bir tür olan abanoz ağacı, test edilmiş şekilde stres alıyor

Gazetecilerin zorlu bir mesleği icra ettiğini ve bu sebeple abanoz ağacı tespihi çekmesi gerektiğini belirten Türkiye'nin sayılı tespih ustalarından Necip Fazıl Karadağ, “Çölde yetişen ve yağlı bir tür olan abanoz ağacı, test edilmiş şekilde stres alıyor. Gazetecilere en çok bunu tercih ediyoruz” dedi.. Eski zamanlardan gelen tespih kültürü, günümüzde de erkeklerin vazgeçilmez aksesuarlarından biri olmaya devam ediyor. Günümüzde gerek diziler gerekse filmlerde kullanılan tespihler de erkekleri tesbih kullanımına oldukça teşvik ediyor. Ayrıca tespihin bazı hastalıklara da iyi gelmesi, tespihin çekiciliğini artırıyor.  Zorlu, stresli ve sıkıntılı mesleği icra eden Gazetecilere ise en çok abanoz ağacı tespihi öneriliyor. Tropikal kökenli bir ağaç olan abanoz, sert bir yapıya sahip olmak ile beraber, işlenmesi de bazı odun türlerine göre daha zor oluyor. Abanoz ağacı tesbihler iyi cila tutması sebebiyle genellikle parlak renkte görünüyor. Abanoz ağacı tesbihler, genellikle siyah renkte oluyor.  Değerli bir odun olan abanoz tespihe de böylelikle değer katıyor.

TESPİHİN SAĞLIK İÇİN FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ

Aslen Erzincanlı olan Kültür Bakanlığı sanatçısı tespih ustası Necip Fazıl Karadağ, 37 yıldır tespih sanatı ile uğraştığını, çocukluğunda işe bir ustanın yanında başladığını hatırlattı. Tespihi zamanla sanata çevirdiğini ve Türkiye'nin sayılı tespih ustaları arasında yer aldığını söyleyen Karadağ, “Tespih, aslında bir Müslümanın en önemli aksesuarıdır. Tespih, kişilik ve karakteri yansıtır. Aynı zamanda insanlara da sağlık açısından çok faydası vardır. Özellikle kehribar, abanoz ağacı, fildişi ve diğer tespihlerin insan sağlığına çeşitli faydası var. Hepsinin kendine ait sağlık değeri var. Tespih çekmenin psikolojik etkileri var” dedi.

TESPİH KİŞİNİN DUYGULARINI ORTAYA ÇIKARIR

Tespihlere ağırlıklı olarak kültürümüzden motifler verdiğini aktaran usta Karadağ, daha sonra şunları kaydetti: “Yapmış olduğumuz çalışmalar büyük teveccüh görüyor. Bakınız, tespih çekmek bir kültür işidir. Malesef tespih çekme kültürü ülkemizde yeterince rayına oturtulamamıştır. Biz genelde yıllarca filmlerde tesbihi sallayan adamları izledik. Bu da topluma tespih ile ilgili yanlış bir izlenim vermiştir. Tespihin elde tutulmasının ve çekilmesinin bir metodu var. Bu metodlar, yeni yeni öğrenilmeye başlandı. Tespih, az önce dediğim gibi kişiliği yansıtır. Eğer bir adam tespihi sallıyorsa, onun kesinlikle psikolojik sorunları vardır. Eğer kişi tespihi yerli yerinde çekiyorsa onun da yaşadığı çok farklı duygular vardır. Kısacası tespih çekmek, içinde bulunulan durumu en iyi özetleyecek olan objedir. Tespihin iyi kullanılınca olumlu yönleri çok fazla. Hayatın kanunudur bu. Ne doğru ve faydalı yönde kullanılırsa, sağlıklıdır. Tespih çeken kişi ile tesbih arasında bir ünsiyet bağı bulunmalıdır.”

GAZETECİLER ABANOZ AĞACI TESPİHİ ÇEKMELİDİR

“Kişinin ayrıca çektiği tespihin özelliklerini bilmesi gerekir” diyen Karadağ, “Diyelim ki bir kişi kehribar tespih çekiyor. Bu tespih türünün guatr hastalığına, bronşit ve faranjit hastalıklarına iyi geldiği bilinmelidir. Kehribarın toprak altında kalarak fosilleştiği de bilinmelidir. Ustanın da işlevi önemli. Tespihe hak ettiği işçiliği yaptıysa, o tespihin çekimine doyulmaz. Değer bilmeyen bir insanın eline kehribar verilmemelidir. Ne olur, tespihi sallar iki üç tanesini kırar. Tespihin anlamı kalmaz. Biz, gelen kişinin tespihi ne için çektiğini bilmek ister ve ona göre tespih çeşiti sunarız. Mesela basın mensuplarına kesinlikle abanoz ağacı öneririm. Çünkü yaptıkları iş çok zorlu ve streslidir. Abanoz ağacı ise stresi alır. Çölde yetişen ve yağlı bir türdür. Test edilmiştir ve insan üzerinde nasıl etkisi olduğu tescillenmiştir. Eldeki mikropları kırdığı için kuka tespih tercih ederim. Plastik tespih çekilmemelidir. Atık malzemeden yapıldığı için kanser yapma riski çok yüksek” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN TESPİHE ESTETİK KATABİLMEK

Filmlerde tespih kullanımının yaygınlaşmasından sonra tespih üretiminin arttığını söyleyen Karadağ, tespihi sanata çevirmek ile tespih üretmek arasında çokça farkın olduğunu söyledi. Önemli olanın ustalık olduğunu vurgulayan Karadağ, konuşmasını şu cümleler ile noktaladı: “Tespih ele alınınca o tespihte bir ibare varsa, sanatsal değeri yüksektir. Osmanlı Devleti döneminde hep böyle tespih yapılmıştır. Mezar taşlarında, evlerde, camilerde hep bir manâ vardır. Tespihte de durum aynı olmalıdır.  Manâsız sanat olmaz. Bir imame yapıyorum, bana neden 5 sütunlu deniliyor. O imamede İslamın 5 şartını anlatıyorum. Tespih çeken kişi, her baktıkça İslamın o beş şartını muhakkak ki hatırlıyor. Çeşitlilik olmalı ve bu çeşitlilik estetik ile bütünleştirilmelidir.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.