Ab Ve Abd Rusya’ya Ekonomik Yaptırımı Sertleştiriyor

Ab Ve Abd Rusya’ya Ekonomik Yaptırımı Sertleştiriyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinin Rusya’ya karşı uygulamaya kararlaştırdığı yeni ekonomik yaptırımlar yürürlüğe giriyor. AB yetkilileri bu yaptırımları ‘ciddi uyarı’ olarak değerlendirdi. Diğer taraftan ise Rusya da bazı AB...

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinin Rusya’ya karşı uygulamaya kararlaştırdığı yeni ekonomik yaptırımlar yürürlüğe giriyor. AB yetkilileri bu yaptırımları ‘ciddi uyarı’ olarak değerlendirdi. Diğer taraftan ise Rusya da bazı AB üyesi ülkelerin ürünlerinin ithalatını yasakladı. Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rusya’ya Ukrayna krizinde oynadığı rol sebebiyle uyguladığı yaptırımları sertleştirdi. AB üyesi 28 ülke geçen salı günü aldığı karar çerçevesinde yeni ekonomik yaptırımların resmi açıklama yapılmasından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Batı bu uygulamalarla Moskova’yı Ukrayna krizinin çözümüne katkı sağlamasını elde etmek istiyor. Şimdiye kadarki yaptırımlar çerçevesinde ülkeye giriş yasağı, yurt dışındaki hesapların dondurulması gibi uygulamalar belli şahıs, firma ve dernekleri kapsıyordu. Ancak Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının düşürülmesinden sonra daha sert yaptırımlar gündeme gelmişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso yeni yaptırımları ‘ciddi uyarı’ olarak değerlendirdi. Van Rompuy ve Barroso, şiddetin kontrolden çıkarak Hollanda’dan Malezya’ya giden uçaktaki yaklaşık 300 sivilin ölümüyle sonuçlanması öylesine kabul edilemeyeceğini dile getirmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU) bu yaptırımları ‘kaçınılmaz’ olarak değerlendirdi. Yeni yaptırımlar Rus bankaların AB finans piyasasına girmesini engelleme, Rus ordusuna bazı yüksek teknoloji ürünlerin ve petrol çıkarmada kullanılan özel teknolojinin ithal edilmesinin yasaklanma gibi önlemleri kapsıyor. Ayrıca Rusya silah ihracatı da yasaklandı. Bu yaptırım daha önce yapılan anlaşmaları kapsamaması Rusya’dan savaş gemisi siparişi alan Fransa’nın işine geldi. Bu yaptırımlara ancak gaz sektörü dahil edilmemesi dikkat çekti.

Alman şirketler Rusya’ya uygulanan yaptırımların kendilerine zarar vereceğini dile getiriyor. Almanya’dan geçen yıl Rusya’ya 36,1 milyar Euro’luk ürün ihracat ettiği, Rusya’dan ise petrol ve gaz satın alındığı göz önünde bulundurulursa olası zarar küçümsenmiyor. Özellikle bu kriz otomobil sektörünü etkilemiş durumda. Audi, BMW ve Mercedes-Benz gibi lüks araç üreticileri nispeten az etkilense de Opel ciddi zarar görmesi gündemde. VW konsernine ait VW, Skoda ve Seat gibi markaların da satışları yüzde 4,3 oranında azaldığı tespit edildi. Diğer taraftan ise Rusya da bazı AB üyesi ülkelerin ürünlerin ithalatını yasakladı. Örneğin Polonya’dan ithal edilen sebze ve meyvelerin ‘sağlığa zararlı olabileceği’ gerekçesiyle ülke sokulmasına izin verilmeyecek. Geçen iki ay içinde Ukrayna ve Moldova’dan da ürünlerin ithalatı yasaklanmıştı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.