Ab Komisyonu’ndan Avusturya’ya ‘türklerin Oturum Şartlarını Düzelt Uyarısı’

Ab Komisyonu’ndan Avusturya’ya ‘türklerin Oturum Şartlarını Düzelt Uyarısı’

Avrupa Birliği Komisyonu, Avusturya hükümetine Türk vatandaşlarına yönelik vize ve oturum şartlarının düzeltilmesine yönelik uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonu, Avusturya hükümetine Türk vatandaşlarına yönelik vize ve oturum şartlarının düzeltilmesine yönelik uyarıda bulundu. Komisyon tarafından yapılan açıklamada Türkiye ile yapılan Ankara Anlaşması’na atıfta bulunularak Türk vatandaşlarının şartlarının kötüleştirilemeyeceği bildirildi.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl Avusturya hükümetine yollanan mektupta Türk vatandaşları ve ailelerine yönelik oturma ve çalışma şartlarının düzenlenmesi çağrısında bulunulduğu bildirildi. Avusturya hükümetinin konuya ilişkin verdiği cevapta, “ilgili kurumlara bir genelge gönderilerek talebin iletildiği ve yasal düzenlemeye gerek olmadığını” ifade ettiği kaydedildi.

AB Komisyonu bu konuya ilişkin kamuoyuna açık olmayan ve idare tarafından her an değiştirilebilecek bir genelgenin yeterli olmayacağı şeklinde görüş bildirerek yasal düzenlemeye gidilmesini talep etti. Komisyon iki ay içerisinde tatmin edici bir cevap verilmemesi durumunda Avusturya’ya karşı Avrupa Adalet Divanı’nda dava açma yoluna gideceğini açıkladı.

Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile 1963’te yaptığı “Tam Üyeliğe Dönük Ön Üyelik Anlaşması” (Ankara Anlaşması), 50 yıla yakın bir süreden beri yürürlükte. Anlaşma, 1970’te imzalanan ve 1 Ocak 1973’te yürürlüğe giren Katma Protokol (KP) yoluyla somutlaştırıldı. Anlaşmanın imzalandığı tarihte AB üyesi olmayan Avusturya, yapılan ilave protokollere göre birliğe üye olduğu 1995 tarihinde Türk vatandaşlarından talep ettiği vize ve oturum şartlarında zorlaştırmaya gidemiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.