AB kapısında dondular!

AB kapısında dondular!

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü Bosna Hersek’teki Vucjak Kampı’nda çadırlarda kalan 500’e yakın düzensiz göçmen, AB üyesi Hırvatistan’ın kapıları açmasını umut ediyor.

İlerlemelerine izin verilmediği için 2 gündür yardım kuruluşlarının dağıttığı yemekleri de yemeyen göçmenler, erittikleri kar suları ile yıkanıyor, ormandan topladıkları odunlarla yaktıkları ateşlerde ısınmaya çalışıyor.

YARDIM DEĞiL, KAPILARIN AÇILMASINI iSTiYORLAR

Afganistan’dan gelen Muhammed, şu an için en büyük sorunlarının soğuk hava ve kar yağışı olduğunu belirterek, 2 gündür geceleri hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle çok üşüdüklerini söyledi. Kamptaki çadırlarda soba olmadığını anlatan Muhammed, “Biz yardım istemiyoruz. Yolların açılmasını ve ilerlememize izin verilmesini istiyoruz. Bu hayat değil” ifadelerini kullandı. Muhammed, “Burada 6 ay kalan adamlar var. Bize aşağıdaki kamplara gitmemizi söylüyorlar ama kıştan sonra yine buraya geleceğiz. Bunun bir faydası yok. Bize yapılacak en büyük yardım, yolların açılmasıdır” dedi.

Olumsuz hayat ve hijyen koşullarının bulunduğu ve sadece çadırlardan oluşan kampa mevsimin ilk karının yağmasıyla, buradaki yüzlerce göçmen için şartlar çok daha kötü bir hal aldı. Avrupa Birliği (AB) üyesi Hırvatistan sınırına yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan kampta yaşam mücadelesi veren göçmenler, sınır kapılarının açılmasını ve Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ilerlemelerine izin verilmesini talep ediyor.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü Bosna Hersek’teki Vucjak Kampı’nda çadırlarda kalan 500’e yakın düzensiz göçmen, AB üyesi Hırvatistan’ın kapıları açmasını umut ediyor.  Göçmenler ilerlemelerine izin verilmediği için 2 gündür erittikleri kar suları ile yıkanıyor, ormandan topladıkları odunlarla yaktıkları ateşlerde ısınmaya çalışıyor.

Bosna Hersek’in Bihaç şehri yakınlarındaki ormanlık alanda bulunan Vucjak Kampı’nda kalan 500’e yakın düzensiz göçmen, hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü bölgede hayatta kalma mücadelesi veriyor. Olumsuz yaşam ve hijyen koşullarının bulunduğu ve sadece çadırlardan oluşan kampa mevsimin ilk karının yağmasıyla, buradaki yüzlerce göçmen için şartlar çok daha kötü bir hal aldı. Avrupa Birliği (AB) üyesi Hırvatistan sınırına yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan kampta yaşam mücadelesi veren göçmenler, sınır kapılarının açılmasını ve Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ilerlemelerine izin verilmesini talep ediyor.

İlerlemelerine izin verilmediği için 2 gündür Kızılhaç tarafından dağıtılan yemekleri de yemeyen göçmenler, erittikleri kar suları ile yıkanıyor, ormandan topladıkları odunlarla yaktıkları ateşlerde ısınmaya çalışıyor. Aralarında 13-14 yaşlarında çocukların da bulunduğu düzensiz göçmenler, kampın orta yerine astıkları ve üzerinde “Biz burada ölüyoruz. AB’den sınırları açmasını istiyoruz” yazılı pankartla yetkililerden sıkıntılarına çare olmalarını istiyor.

YARDIM DEĞİL, KAPILARIN AÇILMASINI İSTİYORLAR

Afganistan’dan gelen Muhammed, şu an için en büyük sorunlarının soğuk hava ve kar yağışı olduğunu belirterek 2 gündür geceleri hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle çok üşüdüklerini söyledi. Kamptaki çadırlarda soba olmadığını anlatan Muhammed, “Biz yardım istemiyoruz. Yolların açılmasını ve ilerlememize izin verilmesini istiyoruz. Bu hayat değil” ifadelerini kullandı.

Muhammed, “Burada 6 ay kalan adamlar var. Bize aşağıdaki kamplara gitmemizi söylüyorlar ama kıştan sonra yine buraya geleceğiz. Bunun bir faydası yok. Bize yapılacak en büyük yardım, yolların açılmasıdır” dedi.

“ALLAH TÜRKİYE’DEN RAZI OLSUN”

Bir diğer Afganistan vatandaşı Ahmed de bir hafta önce Vucjak Kampı’na geldiğini söyleyerek “Geceleri çok soğuk oluyor. İlk kar yağdı, devamı da gelecek. Dağlarda çok kar var. O yüzden sınırdan geçmeye çalışan da az” dedi. Kamptaki Türk Kızılay çadırlarının işlerini bir nebze de olsa kolaylaştırdığını kaydeden Ahmed, “Allah Türkiye’den razı olsun. Bu çadırlar da olmasaydı burası çok daha kötü olurdu” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.