Ermenek Barajı Elektrik Üretimine Hazır

Recep Öğütçü

07.02.2012
» Yazarın tüm yazıları


Türkiye’nin her bölgesinde dengeli bir kalkınma hareketi sürüyor. Doğuda, Güneydoğuda, Karadeniz bölgesinde, doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan duble yollar, delinen dağlar, açılan tüneller gözleri kamaştırıyor, göğsümüzü kabartıyor. Yüz yıllardır ülkenin beklediği hayati yatırımlar, denizlere boşa akıp giden sular yüzyıllar boyu AK Parti hükümetini bekledi sanki. Yine siyasi amaçlarla temeli alıp da kaynak bulunamadığı için tamamlanamayan Bolu tüneli, Karadeniz otoyolu, Sivas tüneli vb yatırımların hepsi AK Parti hükümetinin gelmesiyle bitti ve hizmete açıldı. Siyasi hesaplarla toprağa gömülen milyarlar, AK Partiyle birlikte gün yüzüne çıktı.
İşte Göksu Nehri’nin Ermenek Dağı’ndan çıkan kolu da yüzyıllar boyu denize akıp gidiyordu. O yalçın kayalardan ve Toros Dağları’ndan inen kar ve yağmur suları niçin toplanıp elektriğe ve enerjiye dönüşmüyordu? Nihayet AK Parti hükümeti o atıl duran kaynağı gördü, boşa akıp giden suların önüne Türkiye’nin en yüksek setini vurdu, Ermenek ve Mut bölgelerine geçim kaynağı olacak bir baraj vücuda geldi. Baraj yılda yüz milyon Euro gelir getirecek, yapılan masrafı altı yedi yılda amorti edecek.
Evet, gidip görme imkânım olmadı, bir televizyon programında izleyebildim. Türkiye’nin en yüksek seti olan Ermenek Barajı bitti, su tutmaya başladı. Önüne kurulan setin yüksekliği 218 metre. Baraj dolunca 29 km uzunluğa erişecek ve 40 kilometre alanı kaplayacak. Yani Ermenek Dağları’nın ortasında iklimi dahi değiştirecek bir göl var artık. Baraj gölünde balık avlanacak, su sporları yapılacak, o bölgeden göçü önleyecek, turizmi canlandırılacak.
Yetkilinin verdiği bilgiye göre, baraj dolunca 4.6 milyar metre küp su tutacak. Bu miktardaki su, Konya Ovası’nın sulamasında kullanılan yeraltı ve yerüstü sularından fazla. Elektrik üretilecek ve senede 100 milyon Euro gelir elde edilecek.
Artık Ermenek ve Mut bölgesi mahrumiyet bölgesi olmaktan çıkıyor. Güzellikler ve nimetler bölgesi oluyor. Meyveciliğin ve arıcılığın vatanı, kömür ocaklarıyla meşhur Ermenek bölgesi, bundan böyle balıkçılığın da yapıldığı bir turizm cennet oluyor. Ermenek’in doğal güzelliklerine bir de göl ekleniyor. Fırsat bulunca en kısa zamanda gidip göreceğim Ermenek Barajı’nı. Turkuaz renkli suyuna elimi batıracağım ve emeği geçenlere dua edeceğim.
Öğrendiğimiz kadarıyla Ermenek Barajı bahar aylarına kadar dolacak ve nisan-mayıs aylarında elektrik üretimi başlayacak. Şimdiden deneme üretimi başlamıştır. Başbakanımızın katılımıyla bahar aylarında bir tören yapılacak ve bölgemiz Türkiye’nin en yüksek ve en zarif barajını kazanmış olacaktır.
Konya ve Karaman bölgesi, AK Parti döneminde aslan payını aldı. Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajının da bitmesiyle Göksu kolları üzerine dört tane altın bilezik takılmış olacaktır. Emeği geçenlerden Rabbimiz razı olsun.







324 defa okundu...
Yazarın Son Yazıları» 19 Mayıslar ve Gençlik
» Emaneti Ehline Vermek
» Siyer Dersine Hazırlık
» Engellilerimizin Şöleni Hoştu
» Akraba Evliliği
» Teşekkürler Sayın Başkan!
» Engellinin Engelleri
» Mayıs Ayı Umut Ayı
» Süt İçmeyene Ayran Verilsin
» Modern Tıbbın Geldiği Nokta ve Bitkisel İlaçlar
» Din Neden Önemli?
» Uğur İbrahim Altay'ı Dinledim
» Engelliler Nazlı Kullar
» Din, Ekonomi, Toplum
» Recep Konuk'u Dinledim
» Daruşşafakada Tüzük Değişikliği
» CHP Darbelerin Neresinde?
» Benim Kuyum Var!
» Yine Darbe Olur mu?
» İslam'da Kardeşlik Hukuku
Foto Galeri Video Galeri
Gençler helikopter yaptı ama...

29 Yıllık hasreti bitiren 4 gol

10'uncu Türkçe Olimpiyatları tanıtım filmi

Ejder yılan hikayesi oldu

Şişli'de 1 Mayıs gerginliği

Ölümle burun buruna geldi

Erman Toroğlu'ndan 'Cacık'lı tepki

Futbol Federasyonu şike kararını verdi!

MÜSİAD yeni başkanını seçiyor

Tüm Videolar
KONYA
  • ADANA
  • ADIYAMAN
  • AFYON
  • AĞRI
  • AKSARAY
  • AMASYA
  • ANKARA
  • ANTALYA
  • ARDAHAN
  • ARTVİN
  • AYDIN
  • BALIKESİR
  • BARTIN
  • BATMAN
  • BAYBURT
  • BİLECİK
  • BİNGÖL
  • BİTLİS
  • BOLU
  • BURDUR
  • BURSA
  • ÇANAKKALE
  • ÇANKIRI
  • ÇORUM
  • DENİZLİ
  • DİYARBAKIR
  • DÜZCE
  • EDİRNE
  • ELAZIĞ
  • ERZİNCAN
  • ERZURUM
  • ESKİŞEHİR
  • GAZİANTEP
  • GİRESUN
  • GÜMÜŞHANE
  • HAKKARİ
  • HATAY
  • IĞDIR
  • ISPARTA
  • İÇEL
  • İSTANBUL
  • İZMİR
  • KAHRAMANMARAŞ
  • KARABÜK
  • KARAMAN
  • KARS
  • KASTAMONU
  • KAYSERİ
  • KIRIKKALE
  • KIRKLARELİ
  • KIRŞEHİR
  • KİLİS
  • KOCAELİ
  • KONYA
  • KÜTAHYA
  • MALATYA
  • MANİSA
  • MARDİN
  • MUĞLA
  • MUŞ
  • NEVŞEHİR
  • NİĞDE
  • ORDU
  • OSMANİYE
  • RİZE
  • SAKARYA
  • SAMSUN
  • SİİRT
  • SİNOP
  • SİVAS
  • ŞANLIURFA
  • ŞIRNAK
  • TEKİRDAĞ
  • TOKAT
  • TRABZON
  • TUNCELİ
  • UŞAK
  • VAN
  • YALOVA
  • YOZGAT
  • ZONGULDAK
Haber Arşivi  |   Künye  |   İletişim  |   Giriş sayfam yap  |   Sık Kullanılanlara Ekle  |   Sitene ekle  |  
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
Tüm hakları saklıdır
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz