9 yıl sonra gelen adalet!

9 yıl sonra gelen adalet!

9 yıl önce KTO eski Başkanı Hüseyin Üzülmez ve yönetim kurulu üyeleri tarafından Konya'nın ilçelerine ve TÜYAP Fuar Merkezi'ne sürgün edilen memurlar hukuk mücadelesinde kazanan taraf oldu

2008 yılında Konya Ticaret Odası (KTO) Eski Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından Konya'nın ilçelerine ve TÜYAP Fuar Merkezi'ne sürgün edilen memurlar hukuk mücadelesinde kazanan taraf oldu. KTO yönetimi tarafından sözleşmeli statüye geçmedikleri için 2008 yılında Konya'nın ilçelerine ve TÜYAP Fuar Merkezi'ne sürülen 15 personelin hukuk mücadelesinde kazanan adalet 9 yıl sonra yerini buldu. Üzülmez ve yönetim kurulu üyeleri 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nin 1 yıl 15 gün hapis cezası kararına itiraz etti ve konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. Üst mahkeme  ise itirazları kabul etmeyip, mahkemenin verdiği kararı onayladı.

4-2-010.jpg

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT YOLU AÇILDI!

Üst mahkemenin 1 yıl 15 günlük hapis cezası kararı onaylamasının ardından 2008 yılında Oda Başkanlığı yapmış Hüseyin Üzülmez ve yönetim kurulu üyelerine maddi ve manevi tazminat açma yolu açılmış oldu. KTO bünyesinde görev yapan 26 personelin kadrolu statüden sözleşmeli statüye geçmeye zorlanmasıyla başlayan süreç, KTO yönetimin yıldırma politikalarıyla devam etmişti.  KTO personelleri Aykent Mesleki Eğitim Servisi’ne, Tekstil Pazarı ve şehirden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki TÜYAP Fuar Merkezi'nde açılan yeni birimlerde ve ilçelerde açılan temsilciliklere görevlendirildi. Personel, KTO yönetiminin yaptığı tayinleri mahkemeye taşıyarak göreve iade davası açtı ve ayrıca bazıları da uygunsuz koşullarda çalıştırıldıkları iddiasıyla da Konya Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na şikayette bulundu. KTO yönetimi sözleşmeli statüye geçmeyen personelleri ilçelere sürgün etmiş, çok sayıda personel maddi ve manevi baskıya uğramıştı. Ülke gündemine bile gelen sürgün olayı yıllarca sürüncemede kaldı. İlçelere sürgün edilen personeller ailelerinden uzakta kalmış, maddi ve manevi açıdan büyük bir yıkım yaşamıştı.

9 YIL DEVAM EDEN HUKUKİ SÜREÇ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın konuyu yargıya taşımasıyla birlikte süreç hızlanmış fakat Hüseyin Üzülmez'in 2011 Genel Seçimleri'nde Milletvekili seçilmesiyle hukuki askıya alınmıştı. KTO yönetimi tarafından sözleşmeli statüye geçmediği için ilçelere sürülen personel, mahkemeyi kazanmasına rağmen yine sürgün edildi. Üzülmez’in görevinden ayrılmasının ardından seçilen yeni yönetim kurulu, personeli eski görev yerlerine geri döndürdü. Üzülmez'in  milletvekiliğinin sona ermesinin ardından yeniden hızlanan süreçte tarafla olayı yeniden yargıya taşımış, fakat bir türlü sonuç alanımamıştı. Dava devam ederken Üzülmez, 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşen genel seçimde yeniden aday gösterilmeyince yargılamasına devam edilerek dosyası yeniden dava ile birleştirdi.

MAHKEME İTİRAZLARI KABUL ETMEDİ

Konya 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla açılan dava, 7 yıl süren yargılamanın ardından 2016'ın Ocak ayında karara bağlandı. Mahkeme, dönemin KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, genel sekreter yardımcısı ve 10 yönetim kurulu üyesinin her birine 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi ve kararı 5 yıl erteledi. Üzülmez ve yönetim kurulu üyeleri bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı. Üst mahkeme de itirazları kabul etmeyip, mahkemenin verdiği kararı onayladı. Bu kararının onaylanmasının sürgüne uğrayan personelin Üzülmez ve yönetim kurulu üyelerine maddi ve manevi tazminat davası açma yolu açılmış oldu.

4-5-003.jpg

PERSONEL HAKKINI ARAYACAK

2008 yılında Cihanbeyli'ye ve Kulu‘ya sürgün edilen Mehmet Elma, "O dönem büyük baskı gördük. Ailemden uzak kaldım. Maddi ve manevi açıdan çok yıprandık. Mahkeme 9 yıl sonra bizim lehimize karar verdi. Bundan sonra manevi tazminat davası açmayı düşünüyorum" dedi. O dönem Bozkır ve Kulu'ya sürgün edilen Ali Usta ise "Sürgün edildiğimiz dönem büyük sıkıntılar yaşadık. Maddi ve manevi açıdan bizi çok yordular, sıhhatimiz bozuldu. TÜYAP Fuar Merkezi'ne gönderilen İsmail Coşkun ise 9 yıl sonra adaletin tecelli etmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum