80 hastane çöpe gidiyor

80 hastane çöpe gidiyor

Her gün binlerce ekmek bayatladığı gerekçesiyle çöpe atılıyor. Bilinçsiz tüketim nedeniyle Konya'da üretilen ekmeğin yüzde 10'u çöpe gidiyor. Türkiye'de bir yılda israf edilen ekmek ile 80 tam teşekküllü şehir hastanesi yapılabiliyor

İsrafı önleme kampanyaları ve pek çok uyarıya rağmen ekmek israfının önüne geçilemiyor. Ekmek israfı hem üretim yerlerinde hem de ekmek tüketen vatandaş tarafından yapılıyor. İsrafın önlenmesi için halkın tüketim alışkanlığının değiştirilmesi ve ihtiyaç kadar ekmeğin üretilip satın alınması gerekiyor. Pek çok uyarıya rağmen ekmek israfı konusunda tam bin toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşmadı. Her gün çöplere torbalar dolusu ekmek atılıyor. Bir yılda 2 milyardan fazla ekmek çöpe gidiyor. Bu ekmeğin rakamsal değeri ise 1 milyar 500 milyon lirayı buluyor. Türkiye'de bir günde 6 milyon ekmeğin çöpe gittiği tahmin ediliyor. Bir yılda israf edilen ekmek ile 80 tam teşekküllü şehir hastanesi yapılabiliyor. Tüketiciler Birliği, ekmek israfı noktasında üretici ve tüketicileri uyardı.

'BRÖŞÜRLERDEN ÖTEYE GEÇMEDİ'

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ekmek tasarrufu konusunda Başbakan Erdoğan'ın bir hassasiyeti bulunduğunu ve bir çalışma başlattığını fakat çalışmaların devamının gelmediğini belirterek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan bu çalışma otellerde düzenlenen resepsiyonlardan ve el broşürlerinden öteye geçemedi” dedi. Ekmek israfını önleme kampanyasına büyük paralar harcandığının altını çizen Dinç, şöyle konuştu: “Bu proje sonuçsuz kalmıştır. Vatandaşa yeterince bilgilendirme yapılmamıştır. Bu işler lüks otellerde yapılan programlarla olmaz. Eğitim ilkokuldan başlayan bir süreçtir. Bizler değerlerimizden uzak kaldık. İslam inancında ve geleneklerimizde ekmek ayrı bir öneme sahiptir. Son 20 yıla kadar yolda bir ekmek kırıntısı gören kişi Peygamberi bir gelenekle onu alır öper temizler yenilebilecek durumda ise yer ya da kuşlara ikram ederdi. Ama şimdi çöplüklerimizden tonlarla ekmek toplar hale geldik. ‘İsraf haramdır’ anlayışından israfçı bir topluma dönüştük. Şimdi gençlerimiz bir şeyin tadına bakıyor, beğenmezse çöpe atıyor.”

KONYADA 120 BİN EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Ekmeğin çöplere atılmasında kalitesiz ekmeğin büyük payının olduğunu ifade eden Dinç, “Ekmeğin 1 günde bayatlaması engellenilmelidir. Bu, yetkililer tarafından bir günde yapılacak düzenlemeyle sağlanabilir. Ekmekte katkı maddesi yasak fakat şu an denetimsizlik yüzünden 15 çeşit katkı maddesi bulunan ekmek yiyoruz. İyi bir ekmek bayatlamadan 15 gün boyuncu yenilebilir. Şu an kullanılan ekmek üretim metodu mutlaka değiştirilmelidir” dedi. Konya'da bir günde 1 milyon 200 bin ekmek üretildiğini söyleyen Dinç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu üretilen ekmeğin yüzde 10'u çöpe atılıyor. Bu da 120 bin ekmek yapıyor. Bununla pek çok ihtiyaç sahibi doyurulabilir fakat çöpe atmak tercih ediliyor. Lokantalarda büyük ekmeklerin konulması yerine dilimli ve az sayıda ekmek konulabilir. Evlerde de eskilerde yapıldığı gibi papara ve cılbır gibi yemekler yapılarak bayat ekmekler değerlendirilebilir. İlkokuldan başlayan bir eğitimle ve alınabilecek ufak önlemlerle yüzde 70-80 tasarruf yapılabilir. Bakanlıkların ve belediyelerin de bu konuda önlem alması lazımdır. Beyaz ekmek üretimi bir an önce durdurularak tam buğday ekmeği üretimine geçilmelidir.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.