65 Yaşındaki Babasının Böbreğiyle Hayat Buldu

65 Yaşındaki Babasının Böbreğiyle Hayat Buldu

Konya’da 6 yıldır böbrek hastası olan iki çocuk babası Mehmet Eroğlu, 65 yaşındaki babasının verdiği böbrekle sağlığına kavuştu.

Merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sızma Mahallesi’nde ikamet eden iki çocuk babası Mehmet Eroğlu (46), 6 yıldır böbrek rahatsızlığının ardından 3 ay önce diyalize girmeye başladı. Sağlığına kavuşabilmesi için böbrek nakli olması gereken Mehmet Eroğlu, kendisine uygun böbreğin bulunamaması üzerine ailesi devreye girdi. İlk olarak böbreğini vermek için Mehmet Eroğlu’nun anne ve babası gönüllü oldu. Yapılan tetkikler sonucunda baba Musa Eroğlu’nun dokularının oğlu için uygun olduğu belirlendi. Bunun üzerine ameliyata alınan Musa Eroğlu’nun böbreği operasyonla alınarak oğlu Mehmet Eroğlu’na nakledildi.

Nakil sonrası sağlığına kavuşan Mehmet Eroğlu, birkaç yere uygun böbrek için başvurduklarını ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını söyledi. Bunun üzerine ailesiyle istişarede bulunduklarını ifade eden Mehmet Eroğlu, “Ailemde yapılan tetkiklerde babamın uygun oldu. Babamın dokuları uygun olunca böbreği babamdan almak zorunda kaldık. Allah babamdan razı olsun. Babam böbreğini verince diyalizden de kurtuldum” dedi.

“KEŞKE ÜÇ BÖBREĞİM OLSA, DİĞERİNİ DE VERİRDİM”

65 yaşında olmasına rağmen oğluna böbreğini vererek sağlığına kavuşmasına vesile olan Musa Eroğlu ise, “Büyük oğlum Mehmet hasta olunca, o huzursuz olunca tabi biz de huzursuz olduk. Düşündük, taşındık böbreğimizi vermeye karar verdik. İnsanın en büyük varlığı evladı demektir. Onlar gülerse biz de güleriz, onlar ağlarsa biz de ağlarız. Cenabı hak bana iki böbrek vermiş. Birini oğluma verdim. Keşke üç böbreğim olsa da böyle diyalize giren, inim inim inleyen hastalara, Müslüman kardeşlerimize vermeyi isterdim” ifadelerini kullandı.

Ameliyat sonrası hiçbir kaybının olmadığını da dile getiren baba Eroğlu, “Böbreğimi verdikten sonra her şeyim normal. Şurada bir hafta oldu bizim böbrek alınalı ama gayret normalim. Hiçbir sıkıntım, sağlık problemin yok. Her şeyim düzgün” diye konuştu.

“BÖBREK YETMEZLİĞİNE GİDİŞİN ÖNLENMESİ GEREKİR”

Gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonu hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, 65 yaşındaki babadan alınan böbreği 46 yaşındaki oğluna naklettiklerini belirterek, nakil sonrası hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu söyledi.

Böbrek yetmezliğinde öncelikle böbrek yetmezliğine gidişin önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erikoğlu, “Böbrek yetmezliği bazen kaçınılmaz olabiliyor. Ama bunu önlemek için de hastanın diyabeti varsa diyabetini kontrol altına alması gerekiyor. Tansiyonu varsa onu kontrol altına alması gerekiyor. Böbrekleri korumak için özellikle bol su içilmesi, kolesterolün düzenlenmesi gibi birtakım basit önlemlerle böbrek hastalıkları kontrol altına alınabilmekte ve hastaların böbrek yetmezliğine gidişi engellenebilmektedir” dedi.

“BÖBREK YETMEZLİĞİ OLUŞMUŞSA İKİ TÜRLÜ TEDAVİ YÖNTEMİ VAR”

Prof. Dr. Erikğolu, böbrek yetmezliği tablosu oluşmuşsa hastaların iki türlü tedavi yöntemi bulunduğu belirterek, “Esas tedavi böbrek nakli... Diğer tedavi de kısmen tam böbrek naklinin yerini tutmasa da hastaları böbrek nakline hazırlamak için uyguladığımız yöntem diyaliz yöntemi. Böbrek yetmezliği olan hastalarda özellikle bu hastalar protein kısıtlayıcı diyetle, tuzdan fakir diyetle, kolesterol düzeyinin düşürülmesiyle yine diyetlerini yaparak böbrek yetmezliğine karşı birtakım önlemler alınabilmekte” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.