Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

6. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali

6. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali

Mevlâna’nın 802. doğum yıldönümü dolayısıyla yapılan festival Konya’da geçen haftaya damgasını vurdu. Faaliyetler, yerli ve yabancı pek çok insan tarafından ilgi ile takip edildi. İnsanlar bir Şaman ayinini, bir Kızılderili müziğini tanımak ve seyretmek için milyonlar harcıyor. Bunu ayağınızda bulmak ne kadar güzel bir şey.

Mevlâna sadece Türk ve İslâm âlemini değil, her dilden ve dinden bütün insanlığı etkileyen bir İslâm mutasavvıfı ve Hak âşığıdır. Onun için doğum yıldönümünde onun, uluslararası büyük faaliyetlerle anılmasındaki incelik ve isabeti kavramak gerekir.

Mevlâna’nın doğum yıldönümündeki bu faaliyetler bana elli yıl önce, öğrencilik yıllarımda merhum Koyunoğlu ile yaptığım bir röportajı hatırlattı. O günün şartları içerisinde Koyunoğlu, Mevlâna ile ilgili yapılacak faaliyetlerin onun vefat yıldönümünde değil,  Konya’da mevsimin ve şartların en müsait olduğu doğum yıldönümü olan eylül ayında yapılması gerektiğini savunuyordu.  Şimdi şartlar çok farklı… O zamanlar aralık ayında çok şiddetli soğuklar olur, zaman zaman yollar bile kapanırdı. O zamanlar uçak seferlerinin adı bile telaffuz edilmiyordu. Kültür Müdürlüğünün açıklaması da bu yolda. Yeni bir zaman dilimi oluşturmak için festival, aralıktan eylüle alınmış.  

Zaman zaman Mevlâna ile ilgili faaliyetler, yıl boyu devam etmeli diyenlere rastlıyoruz. Hangi konuda olursa olsun yıl boyu yapılacak faaliyetler insanlara bıkkınlık ve doygunluk verir. Onun için çarpıcı faaliyetlerin makul zaman aralıklarıyla yapılmasında fayda var. Sema gösterilerinde bile aşırılığa kaçılmamalıdır.

Mevlâna ile ilgili yapılacak faaliyetlerin eylül ve aralık aylarında yoğunlaştırılmasının isabetli olacağını düşünüyorum. Eylül ayında yapılacak faaliyetler, açılacak fuarlar, düzenlenecek ilmî toplantılar ve kongreler Konya ekonomisini de canlandıracaktır. Yalnız yapılacak faaliyetler sadece Vilâyetin ve Kültür Müdürlüğünün sırtında kalmamalı, bu faaliyetlere üniversite, belediyeler, odalar, sivil toplum kuruluşları, kısaca Konya’daki bütün kurum ve kuruluşlar kendi çaplarında katkıda bulunmalıdır.

Bu arada ihmal edilmesi gereken bir husus da, her iki dönemde ülke ve dünya çapında tanıtım faaliyetlerinin iyi organize edilmesidir. Buna da devletin destek vermesi gerekir.

Zaman zaman Konya’da yapılan önemli toplantılarda bile protokolü görmek mümkün olmuyor. Konya’da en büyük şikâyet konularından birisi bu… Evvelâ bu yanlış alışkanlık terk edilmelidir.  Kültür Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan Bey’in Konya’daki bütün kültür faaliyetlerine katılmaya çalışması takdirle karşılanıyor. 

Bir ilim adamımızın da ifade ettiği gibi Hz. Mevlâna’nın, beşer idrakinin çok üstünde bir irtifada bulunması dolayısıyla anlaşılması ve anlatılası son derece zordur. Semaın ne demek olduğunu, semadaki her hareketin ne anlama geldiğini bilmeyen bir topluma, sema ağırlıklı bir etkinlikte Mevlâna ile ilgili ne verilebilir?  Bu anlayış içerisinde görevlilere ve Konya aydınlarına büyük görevler düşüyor. 

Geçen haftaki festival dolayısıyla başta valimiz ve kültür müdürümüz olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR