510 Gram Doğan Elif Öykü 165 Gün Sonra Küvözden Çıktı

510 Gram Doğan Elif Öykü 165 Gün Sonra Küvözden Çıktı

Hamileliğinin 24. haftasında gebelik zehirlenmesi sebebiyle komaya giren 28 yaşındaki Gözde Çakır, iki haftalık tedavi sürecinin ardından iyileşerek taburcu edildi. Sezaryanla alınan. 28 cm. boyunda ve 510 gr. ağırlındaki Elif Öykü bebek...

Hamileliğinin 24. haftasında gebelik zehirlenmesi sebebiyle komaya giren 28 yaşındaki Gözde Çakır, iki haftalık tedavi sürecinin ardından iyileşerek taburcu edildi. Sezaryanla alınan. 28 cm. boyunda ve 510 gr. ağırlındaki Elif Öykü bebek de 165 gün kaldığı küvözden çıkarak dış dünyayla buluştu. 5,5 ay sonra bebeğine kavuşan Çakır, “Bu bir mucize, Rabbim'in bir armağanı. Bebeğimi sağlığına kavuşturan, büyüten doktor ve hemşirelere minnet borçluyum, çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Akçay'da oturan, ikisi de asgari ücretle özel sektörde çalışan Gözde Çakır ve eşi 29 yaşındaki Mehmet Can Çakır, bebeklerini kucaklarına alacakları günü heyecanla beklerken gebeliğin 22. haftasında doktorlar, suyunda azalma ve bebekte gelişim geriliği belirleyerek bir üniversite hastanesine başvurmalarını istedi. Önce Çanakkale, ardından İzmir'e gelen çifte, tahlil sonuçları için 15 gün beklemeleri gerektiği söylendi. Başka bir hastanede ise MR dahil pek çok tetkik sonucunda, sıkıntı olmadığı belirtildi. Çift, içleri rahatlayıp Akçay’a döndü ama iki hafta sonra anne adayı Çakır, şiddetli karın ağrısıyla Edremit’te hastaneye başvurdu. İki hafta önce doktorunun, “Suyun azalmaya başlamış, bebeğin 400 gr. Bebeğin seni zehirleyebilir.” uyarısı yaptığı genç kadın, 25 Aralık 2013’te gebelik zehirlenmesine girdi. Tansiyonu 22’ye çıkan Gözde Çakır, cankurtaranla götürüldüğü Ege Üniversitesi Hastanesi’nde acil sezaryan ameliyatına alındı. Koma halinde gittiği hastanede hem kendi hem bebeği hayati tehlike içinde olan Gözde Çakır, Elif Öykü’yü dünyaya getirdi ve "yeniden doğuş servisi" denen anestezi ve reanimasyon servisine kaldırıldı. 24 haftalıkken dünyaya gelen parmak bebek Elif Öykü ise boş küvöz bulunamadığı için İzmir Kent Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne sevk edildi. Doğduğu gün annesinden ayrılmak zorunda kalan bebek için yaşam mücadelesi başladı. Yenidoğan Servisi Sorumlusu Uzm. Dr. Cengiz Öztürk ve ekibi, Elif Öykü’nün hayata tutunması için yoğun çaba sarf etti. Elif Öykü’nün, boyundan büyük bir mücadeleden zaferle çıktığını belirten Uzm. Dr. Öztürk, şöyle konuştu: “Elif Öykü bize ambulansla sevk edilip geldiğinde, avucumuzun içine sığacak kadar minikti. Doğum kilosu 510 gr. olmasına karşın her bebekte olduğu gibi doğumdan sonra kilo kaybetti. 13. günde 470 gramdı. Her türlü tıbbi tedavi, destek ve özenli bakımla bebeğimizi büyüttük. Bir aylık olduğunda 510 grama ulaştı, boyu da 1 santim uzadı. Bebeğimizi tam 165 gün, anne rahmini aratmayan küvözde bakıp büyüttük. 7 Haziran 2014’te, 5,5 ay sonra Elif Öykü’yü sağlıkla taburcu ederken ağırlığı 3 kilo 410 gr., boyu 49 santime ulaşmıştı. Elbette prematüre doğduğu için gelişimi yaşıtlarına göre geriden gelecek ancak yaşam mücadelesini kazandı ve sağlıkla büyüyor.”

Akçay’da bir firmada satış elemanı olarak çalışan Mehmet Can Çakır ise baba olma heyecanı yaşarken eşini ve bebeğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, korku dolu günler geçirdiklerini anlattı: “Eşimi de bebeğimi de kaybetme korkusu yaşarken şimdi ikisine de kavuşmanın sevincini, mutluluğunu yaşıyorum.”

Minik kızını artık öpe koklaya büyütürken o sürece ait birçok şeyi hatırlamadığını söyleyen Gözde Çakır da, “Hastaneye getirilirken ambulansta iki kez nöbet geçirmişim. Anestezi kliniğinde başıma gelen annemi tanımamışım. Beş gün komada kalmışım. Benim hayat mücadelem iki hafta sürdü, kızım 5,5 ay küvözde kaldı. Kızım bebek değil, cenindi. Kalp atışlarını görüyordum. Eşime, 'Bu yaşayacak mı?' diye sordum. İnanılmaz küçüktü. 22 Temmuz Salı günü doktor kontrolüne götürdüm; 4 kilo olmuş, boyu da 53 santimetre. Kızım sağlıkla büyüyor ve bizi çok mutlu ediyor. Ben de ölümden döndüm, çok zor, kötü günler geçirdim ama hepsi geride kaldı. Artık kızım kucağımda.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.