50 Mil­yon Taz­mi­nat Öde­me­si­nde Sorumluluğu Olan Kamu Görevlileri Kimlerdir?

50 Mil­yon Taz­mi­nat Öde­me­si­nde Sorumluluğu Olan Kamu Görevlileri Kimlerdir?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığını yazılı soru önergesi verdi.İs­tan­bul...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığını yazılı soru önergesi verdi.

İs­tan­bul Ana­do­lu Ya­ka­sı­’nın en de­ğer­li ye­rin­de bu­lu­nan Üs­kü­dar Bur­ha­ni­ye­’de­ki Ça­lık Hol­din­g’­e ait Şeh­ri­zar Ko­nak­la­rı­’nın yük­sel­di­ği ar­sa­nın gay­ri­müs­lim sa­hip­le­rinin, yıl­lar­dır ver­dik­le­ri hu­kuk sa­va­şı­nı ka­zandığını dile getiren Tanrıkulu, İs­tan­bul 18. As­li­ye Hu­kuk Mah­ke­me­sinin, da­va so­nu­cun­da Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Yu­nan asıl­lı 7 gay­ri­müs­lim va­tan­da­şa top­lam 50 mil­yon 668 bin 127 li­ra taz­mi­nat öde­me­si­ne ka­rar ver­diğini söyledi.

Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü’nün 2001 yı­lın­da ka­mu­laş­tır­dı­ğı 76 bin 439 met­re­ka­re olan ara­ziy­le bir­lik­te 19 bin 500 met­re­ka­re­lik ara­zi­nin de ken­di adı­na tes­cil edil­me­si için, 5 ki­şi olan ta­pu ma­lik­le­ri adı­na da­va açı­ldığını, o ta­rih­te 4 tapu sa­hi­binin de ha­yat­ta olmadığından ga­ze­te ila­nıy­la teb­li­gat ya­pı­ldığını, da­va so­nun­da 19 bin 500 met­re­ka­re­lik bu ara­zinin, Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü adı­na tes­cil­le­ndiğini anlatan Tanrıkulu, "Tes­ci­lin ar­dın­dan Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ara­zi­yi, 2004 yı­lın­da TO­Kİ­’nin iş­ti­ra­ki Em­lak Ko­nut GYO­‘da dev­re­tmiş, Em­lak Ko­nut GYO, 95 bin 939 met­re­ka­re­lik ar­sa­yı sa­tı­şa çı­kar­mıştır. Ya­pı­lan 4’ün­cü iha­le­yi, Ça­lık Hol­din­g’­e bağ­lı GAP İn­şa­at 137,7 mil­yon li­ray­la ka­za­nmıştır. Bu da­va­da ka­ra­yol­la­rı arsayı da­ha son­ra TO­Kİ­’ye sa­tmıştır. Da­va­lar hayatta olmayan kişiler aley­hi­ne açıl­dığından, ka­mu­laş­tır­ma iş­le­mi usul­süzdür." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları sordu:

- Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü’nün Üs­kü­dar Bur­ha­ni­ye­’de­ki Ça­lık Hol­din­g’­e ait Şeh­ri­zar Ko­nak­la­rı ara­zi­sini, 2004 yı­lın­da TO­Kİ­’nin iş­ti­ra­ki Em­lak Ko­nut GYO­‘ya dev­re­tme gerekçesi nedir?

- Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü’nün, Üs­kü­dar Bur­ha­ni­ye­’de­ki Ça­lık Hol­din­g’­e ait Şeh­ri­zar Ko­nak­la­rı ara­zi­sini kamulaştırma gerekçesi, Bo­ğa­zi­çi Köp­rü­sü­’ne bağ­la­nan yol­lar ve ko­ru­ma ala­nı yap­mak değil midir?

- Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Yu­nan asıl­lı 7 gay­ri­müs­lim va­tan­da­şa top­lam 50 mil­yon 668 bin 127 li­ra taz­mi­nat öde­me­si­nde sorumluluğu olan kamu görevlileri kimlerdir? Bu kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

- Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü bilirkişinin tespit ettiği aşırı düşük arsa değerini neden araştırmamıştır?

- Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü Üs­kü­dar Bur­ha­ni­ye­’de­ki Ça­lık Hol­din­g’­e ait Şeh­ri­zar Ko­nak­la­rı ara­zi­sinin arsa değerini düşük fiyattan almasını sağlayarak ne kadar tutarda rant sağlanmıştır?

- Kamulaştırma işleminde hayatta olmayan kişiler adına dava açan Karayolları Genel Müdürlüğü idarecileri, hukukçuları kimlerdir? CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.