5 milyon öğrenci borçlu

5 milyon öğrenci borçlu

Son 10 yılda üniversiteyi bitiren ama hem iş bulamayan hem de kredi yurtlar kurumu’na borçlu olan öğrenci sayısı katlanarak büyüyor...

Üniversite sonrası hayata borçlu atılan gençlerin bir de işsizlik ile karşılaşınca umutları kırılıyor. Birçok genç kredi borcu ile ilgili sorunlarını dile getirmeye çalışırken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son 10 yılda yaklaşık 5 milyona yakın öğrenci kredi borcunu ödeyemiyor. Gençlerin üniversiteden mezun olup iş buluncaya kadar öğrenim kredisi borçları dondurulmalı” çağrısında bulundu.

Sık sık Meclis gündemine gelip fakat bir türlü sonuca bağlanamayan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen krediler gençlerin belini büküyor. Genç işsizlik oranlarının giderek arttığı bir dönemde borçların silinmesi TBMM gündemine gelse de iktidar tarafından atılmış bir adım söz konusu değil. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üniversiteden mezun olup iş bulamayan gençlerin öğrenim kredisi borçlarının iş bulana kadar dondurulması gerektiğini dile getirdi. Palandöken, “Son 10 yılda yaklaşık 5 milyona yakın öğrenci Kredi ve Yurtlar Kurumu borcunu ödeyemiyor.” dedi.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞ BULANA KADAR RAHAT BİR NEFES ALMALI

Palandöken, öğrenim kredisi borcu olan öğrencilere ödemelerde kolaylık sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Üniversite okurken burs çıkmayan öğrencilerin bir kısmı, daha iyi şartlarda eğitim alabilmek için geri ödemeli katkı kredisi kullanıyor. 2018 Mayıs itibarıyla 1 milyon 221 bin 531 öğrenci öğrenim kredisi aldı. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle öğrencilerimiz üniversiteden mezun olur olmaz iş bulmakta sıkıntı çekiyor. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki genç işsizlik oranı yüzde 25,2 olarak gerçekleşti. Üniversite mezunu öğrenciler işe girmemiş olsa bile mezun olduktan iki yıl sonra öğrenim kredisi borçlarının taksitleri başlıyor. Öğrencilerimiz daha iş hayatına atılmadan sırtlarına büyük bir borç yükü biniyor.” şeklinde konuştu.

İŞE BAŞLAYANA KADAR GECİKME FAİZİ İŞLEMEMELİ

Öğrenciler işe başlayana kadar gecikme faizinin işlememesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Ödemeler başladıktan sonra kredi taksitleri ödenmediği takdirde geciken her gün için faiz işliyor. Bu da başta hem gençlere hem de ailelerine büyük bir yük demek. Milyonlarca borçlu öğrencinin sırtındaki kamburdan kurtulması için öğrenim kredisi borçlarının geri ödemesi, işe başlama tarihine kadar ertelenmeli. Bu süreçte ise gecikme faizi işlememeli. Öğrenciler işe başladıktan sonra yeni bir yapılandırmaya gidilerek belli bir alt limitli taksit tutarı dâhilinde borçlar yeniden yapılandırılmalı.” diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum