5 Bin liralık kaçak elektrik faturası kesilen vatandaşın yardımına KDK koştu

5 Bin liralık kaçak elektrik faturası kesilen vatandaşın yardımına KDK koştu

Hatay'dan Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuran vatandaş elektrik dağıtım şirketinin kendisine bilgi vermeksizin elektrik sayacını söktüğünü söyleyerek...

Hatay'dan Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuran vatandaş elektrik dağıtım şirketinin kendisine bilgi vermeksizin elektrik sayacını söktüğünü söyleyerek şikâyetçi oldu. Vatandaş, sayaç sökümünün ardından sayaçla oynayarak kaçak elektrik kullandığı iftirasıyla kendisine ceza kesildiğini ve 5 bin 812 liralık fatura çıkarıldığını söyledi. Elektrik sayacıyla oynamadığını, kendisinden cebren tahsil edilmek istenen faturanın adil olmadığını söyleyen başvurucu, şirketten iki yıllık fatura dökümü istediğini ifade etti. Şikâyetçi, üç ay uğraştıktan sonra aldığı fatura dökümünü incelediğinde sökülen sayaç ile yeni sayaç arasında kilowatt değeri olarak bir fark olmadığını, maddi ve manevi kayıp içerisinde olduğunu, haksızlığın giderilmesini ve bu duruma sebebiyet verenler hakkında işlem yapılmasını talep etti.

Konuyla ilgili şirket yetkililerinden bilgi ve belge talep eden KDK'ya gelen cevabi yazıda, şikâyetçinin sayacının gövde kapağı açılarak R-S-T faz uçlarının lehim ile kısa devre yapılması neticesinde yüzde 55 oranında eksik ölçüm yapmak için cihazın yavaşlatıldığının tespit edildiği yer aldı. Tüketim incelemelerinde de yavaşlatılmanın teyit edildiğini iddia eden şirket yetkilileri kesilen cezanın yönetmeliğe uygun olduğunu söyledi.

"Rapor yok, tutanak yok, ceza var, olmaz"

KDK her iki tarafın iddia ve delilleriyle, mevzubahis yönetmelikleri inceledikten sonra verdiği tavsiye kararında mevzuata göre kaçak elektrik kullanma veyahut sayacı yavaşlatma şüphesi olduğunda sayacın sökülüp laboratuvarda inceleme yapılması ve tetkiklerin onaylı olması gerektiği belirtildi. Laboratuvar raporuyla tespit edilen anormalliklerin neticesinde kaçak tespit tutanağı tutulmasının elzem olduğunun ifade edildiği kararda şirket yetkililerinin tutanak yahut rapora sahip olmadığı, bu belgeler istendiğinde de cevap verilmediği kaydedildi.

Mevzuatta yer alan süreçlerin sağlıklı işletilmediği için şirketin yaptığı işlem, hukuka ve hakkaniyete aykırı bulundu. Başvuran hakkında yapılan kaçak elektrik kullanımı işlemlerinin geri alınarak bu işlemlerin usulüne uygun bir şekilde yapılması hususunda şirkete tavsiye kararı verildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.