405 konut  çürümeye terk edildi

405 konut çürümeye terk edildi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nün 405 konutluk toplu konut projesi iptal edildi. Kaba inşaatı biten 405 konutun inşaatı geçtiğimiz yıl durdurulmuştu. Milyonlarca lira harcanarak yapılan konutlar çürümeye terkedildi

Sille Mahallesi’nde 2016 yılında ihalesi yapılan ve yapımına başlanan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nün 405 konutluk toplu konut projesi iptal edildi. Kaba inşaatı biten 405 konutun inşaatı maden sahasına yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl durduruldu. Trilyonlarca lira harcanarak büyük bir kısmı tamamlanan inşaatın akıbeti belirsiz. Kaba inşaatı tamamlanan 405 konut çürümeye terk edildi.

MADEN SAHASINA TOPLU KONUT DİKTİLER

Kaba inşaatı biten 405 konutun inşaatı maden sahasına yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl durduruldu. Trilyonlarca lira harcanarak konutlar çürümeye terk edildi. Geleneksel yerel mimariye göre yapılması planlanan proje TOKİ tarafından iptal edildi. TOKİ’nin gönderdiği gerekçeli yazıda “ekonomik” sebepler ve projenin mahkemelik olması gösterildi. Bitme aşamasına gelen proje; bölgedeki kum ocakları nedeniyle mahkemelik olmuştu. Üniversitenin tüm girişimleri ise sonuçsuz kaldı. Kamuoyu maden sahasına inşaat ruhsatının neden verildiğini merak ediyor? Neredeyse tamamlanma aşamasına gelinen 405 konuta ne kadar para harcandığı ise açıklanmadı. Devletin trilyonlarca lirası bu projeyle çöpe gitmiş durumda.

EKONOMİ KÖTÜ, FAİZ ARTTI!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne gönderdiği yazıda ise iptal gerekçesi ile ilgili şunlar kaydedildi: “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, faiz oranlarındaki yükseliş,inşaat maliyetlerindeki artış dikkate alınarak, ihalesi henüz yapılmamış veya uygulaması başlamamış yatırımların idaremizce yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacı hâsıl olmuş, bu kapsamda bazı projeler iptal edilerek, idaremiz yatırım programından çıkartılmıştır.”

TALEPLERE OLUMSUZ CEVAP GELDİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü son bir hamleyle tasfiye edilen projenin TOKİ’ye ait Selçuklu Ardıçlı Mahallesi’nde yapılacak konut projesine dahil edilmesini talep etti. Ancak TOKİ, “şimdi değil belki sonra” minvalindeki cevabıyla bu talebe de olumsuz yaklaştı. İşte TOKİ'nin üniversiteye gönderdiği yazı: “Son dönemlerde gerçekleşen istatistiki ekonomik veriler, Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geleceğe yönelik tahminleri  (enasyon, büyüme vb...), ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, faiz oranlarındaki yükseliş,  inşaat maliyetlerindeki artış, konut piyasasındaki durgunluk vb. hususlar dikkate alınarak, ihalesi henüz yapılmamış ve/veya ihalesi yapılmış, ancak uygulaması başlamamış yatırımların İdaremizce yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacı hâsıl olmuş, bu kapsamda, bazı projeler iptal edilerek, İdaremiz yatırım programından çıkartılmıştır.

BAŞVURU BEDELLERİ İADE EDİLECEK

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Toplu Konut Projesi 405 Adet Konut,  1’Er Adet Cami, Ticaret Merkezi ve 24 Derslikli İlköğretim Okulu İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ile ilgili mezkûr sözleşmenin tasfiye edilmiş olması ve işin yapıldığı parsellerle ile ilgili olarak devam eden yargı sürecinin ne zaman ve ne şekilde sonuçlanacağının öngörülememesi, yukarıda değinilen sebeplerden dolayı, idaremizce bazı projelerin yatırım programından çıkartılmış olması sebebiyle, talebiniz idaremizce uygun bulunmamaktadır. Bu çerçevede, Necmettin Erbakan Üniversitesi Toplu Konut Projesine başvuru yapan başvuru sahiplerinin daha fazla mağdur olmaması adına proje iptal edilerek, idaremiz yatırım programından çıkartılmıştır.Proje kapsamında, başvuru bedellerini yatırmış olan başvuru sahiplerine yatırmış oldukları tutarlar iade edilecektir.İdaremizce ileri bir tarihte yeniden toplu konut projesi geliştirilmesi durumunda, söz konusu başvuru sahipleri öncelikli hak sahibi olarak dikkate alınacaktır“

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum