40 Derece Sıcaklıkta Onlarca Kat Yükseklikte Ekmek Savaşı

40 Derece Sıcaklıkta Onlarca Kat Yükseklikte Ekmek Savaşı

Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar zorda kalmadıkça dışarıya çıkmayın uyarıları yapadursun ekmek peşinde koşanlar ne sıcak dinliyor ne de yüksek.Bunlarda biri de yüksek binalarda dış cephe...

Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar zorda kalmadıkça dışarıya çıkmayın uyarıları yapadursun ekmek peşinde koşanlar ne sıcak dinliyor ne de yüksek.

Bunlarda biri de yüksek binalarda dış cephe temizliği yapan işçiler. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu bu günlerde bir ayna gibi güneşi yansıtan yüksek binaların dış cephelerini temizleyen çalışanlar, helal ekmek kazanmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ SICAK HAVA

Bursa’da yaklaşık 23 senedir dış cephe temizliği yapan 38 yaşındaki Ahmet Kara, sıcak havanın çalışmalarını zorlaştırdığını söyledi. Yüksek binaları temizlemesine rağmen şu ana kadar hiç tehlike atlatmadığını belirten Kara, “23 senedir ekmeğimi dış cepheden çıkarıyorum. Bunun en zor yönü sıcaklar, bir de kimyasallar yakıcı oluyor. Kireçleri çıkarmak için kullanıyoruz. Rüzgar ters dönüyor, bundan dolayı en büyük tehlike emniyet. Havanın durumuna ve rüzgara göre kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Silerken rüzgara göre kendimizi ayarlıyoruz. Sağdan gelirse soldan başlarsan camları bir daha batırır ve yeniden bir eziyet olur. Silmeyi tekrarlamamak için rüzgarı tersine alıyoruz.” dedi.

'HER ŞEY HELALİNDEN OLSUN'

Aşırı güneşten çok etkilendiklerini anlatan Kara, “En büyük sıkıntımız güneş, güneş arkada kalsa da yine de camlar renkli, sıcaktan bunalıyor insan, ama yapmak zorundayız. Belli bir anlaşma yapıyoruz, her şeye rağmen görevi yerine getirmeliyiz. Her şey helalinden olsun.” ifadesini kullandı.

Yükseklik korkusu olmadığını anlatan Kara, işçi bulmakta zorlandıklarını ifade ederken şöyle devam etti: “Bu işi yapmak isteyenlere tavsiye ediyorum ama millet yapmıyor. ‘İş lazım’ diyorlar, iş veriyoruz yapmıyorlar. Ekmek veriyorsun yapmıyorlar. İşe ihtiyacımız oluyor, iki gün çalışıp üçüncü gün gidiyorlar. İşçi bulamıyoruz, kimileri korkuyor, bazıları da çalışmak istemiyor.”

İşi yaparken aşağı ve yukarıdaki arkadaşlarıyla telefonla haberleştiğini anlatan Kara, bir binanın temizliğinin kirliliğine bağlı olarak kısa veya uzun süre aldığını dile getirdi. Binalarda genellikle kendi iskelelerinin olduğunu belirten Kara, olmayanlara da günlük 600 ila 300 lira karşılığında vinç kiraladıklarını belirtti. Ahmet Kara, bu iş için cama ve zemine göre değişik kimyasallar kullandıklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.