30 yıllık çınar: Can İnşaat

30 yıllık çınar: Can İnşaat

Konya’nın en köklü inşaat firmalarından olan Can İnşaat, yaptığı yatırımlarla inşaat sektörüne yeni bir soluk getirdi.

RÖPORTAJ HAKAN ARMUTCU

Konya’nın en köklü inşaat firmalarından olan Can İnşaat, yaptığı yatırımlarla inşaat sektörüne yeni bir soluk getirdi. Can İnşaat, kendi öz sermayesiyle inşaatları tamamlıyor ve banka kredisi kullanmıyor. Can İnşaat kalite ve dürüstlükten de taviz vermiyor

CAN İNŞAATI ANLATTILAR

Konya’nın en köklü inşaat firmalarından olan Can İnşaat’ın misafiri olduk bu hafta. Şirketin Genel Müdürü Remzi Can ile sektöre dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Can İnşaatın bulunduğu noktaya gelirken yaşadığı süreci masaya yatırdık, geleceğe dair planlarına göz attık. Röportajımızda son günlerde adından sıkça söz ettiren Can Yaka Konutlarıyla ilgili bilgiler aldığımız Satış Müdürü Rahmi Can, Yaka Meram projesinin sektöre yeni bir soluk getireceğini anlattı.

17-2.20150126093043.jpg

DAVA ADAMI OSMAN CAN

Can İnşaat Proje Müdürü ve aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan Ali Can ise inşaat sürecinde dikkat ettikleri noktaları, takip aşamaları noktasında tüyolar verdi bizlere. Bu keyifli sohbete başlamadan önce şirketin kurucusu, Onursal Başkanı Osman Can’a ayrı bir bölüm ayıracağımı belirtmek istiyorum. Dava adamı olan Osman Can ile de küçük bir söyleşi yapma fırsatı buldum.

**Can İnşaat Genel Müdürü Remzi Can’a şirketin kuruluş sürecini sorduk. Hangi noktalardan buralara geldiğini öğrenmek istedik, o da bize şunları söyledi:

-Can İnşaat 30 yıl önce babamız Osman Can tarafından kuruldu. Zamanın gerekleri neticesinde iki katlı evler yaparak sektördeki işlerimize başladık. Küçük yaşlardan itibaren bizler de şirketin tüm kuruluş aşamasında yer aldık diyebiliriz. Yaptığımız inşaatların her noktasında yer alarak, tabiri caizse inşaatın tozunu yutarak geldik bu noktalara. Yıllar önce başladığımız kararlı yolculuğumu aynı aşk ve azimle devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

**Aile şirketi olmanın size sağladığı avantaj ya da dezavantaj oluyor mu?

-Toplumun temel taşı ailedir. Şirketimizin temelini de aile oluşturmaktadır. Ancak aile şirketi olmanın yanı sıra kurumsallaşmayı tamamlamayı başardık. Bunun neticesinde de aile şirketi olma dezavantajını yaşamadık diyebilirim. Tüm işlerimizi kendi bünyemizde halletme şansı yakalıyoruz. Teknik personellerimiz de kardeşlerimiz olunca yaptığımız projenin tamamına hakim olabiliyoruz. Bu da bizi bir adım öne taşıyor. Ancak aile şirketi olmamız, bizim kurumsallaşmamıza engel teşkil etmedi. Kurumsallaşma noktasında da, şirketimizde tüm bireylerin görev bölümü bellidir. Her birimiz alanında uzmanlaşarak, kendi görev dairesinde üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. Örnek gösterilebilecek bir aile şirketi olduğumuzu düşünüyoruz.

17-3.20150126093056.jpg

BANKA KREDİSİ KULLANMIYORUZ

**Can İnşaatın sektördeki yerini nasıl gördüğünü sorduğumuz Remzi Can, dürüstlük düsturuyla yol aldıklarını söyledi. İşte sorumuza aldığımız cevap:

-Sektörde 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bunca yıl bu sektörde dimdik ayakta durabiliyorsanız belirli bir noktaya gelmişsiniz demektir. Can İnşaat; müşterilerine, arsa sahiplerine verdiği sözleri zamanında yerine getirerek sektördeki varlığını sürdürüyor. Eğer ki sözümüzü yerine getirememiş olsaydık, bugüne kadar ayakta duramazdık. Tamamen öz sermayemizle inşaatlarımızı tamamlıyoruz. Banka kredisi kullanmayan, temelinde faiz bulundurmayan bir firma olmanın gururunu yaşıyoruz.

**Konya’da inşaat sektörünü nasıl görüyorsunuz peki?

-Son yıllarda büyük gelişme kaydeden bir sektörüz. Konya’da çok güzel projeler görüyoruz. Ancak iyinin olduğu yerde mutlaka kötü de vardır. Daha işe başlamadan iskânları ipoteğe veren, banka kredisiyle inşaata başlayan firmalar, müşterilerine sıkıntılar yaşatmakta. Tabi kötü örnekler iyilerin kıymetinin anlaşılmasına da vesile oluyor. Ama genel olarak Konya inşaat sektörün büyük bir ivme yakaladı diyebiliriz.

**Müşterilere uyarınız nedir bu noktada?

-İnsanlar gayrimenkul alırken çok dikkatli olmak zorundadır. Alacakları firmayı iyi araştırmalılar. Alışveriş yaptıkları firmanın; belediyelerle, maliye ile, tapu ile, SGK ve çalıştığı bankalar ile durumunu iyi araştırıp ona göre gayrimenkul almaları konusunda uyarıyoruz. Araştırma yapmadan aldıkları gayrimenkuller, yıllarca başlarının ağrımasına neden olabilir.

17-4.20150126093109.jpg

**Son 10 yılda baş döndüren yeniliklerin yaşandığı dünyamızda, inşaat sektörünün ne alemde olduğunu merak ettik, onu da sorduk Remzi bey’e;

-İnşaat sektörü de son on yılda müthiş ilerleme kaydetti. Eskiden ürün yelpazesi dardı, imkânlar kısıtlı idi. Ancak bugün milyonlarca üründen oluşan ürün yelpazesi var. Binlerce fayans çeşidi var örneğin. Yapı firmaları artık aylık kataloglar çıkarıyor. Eskiden yıllık çıkardı kataloglar. Tabi bizler de bu yenilikleri takip ediyoruz. En iyi projeleri inceliyoruz. Dünyanın her yerinde projeleri gözlemliyoruz. Kendi bünyemizde yenilikçi projeler üretmek için aylarca, yıllarda uğraşıyoruz. İnşaatın her noktasında kaliteli ürünler kullanmaya dikkat ediyoruz. 30 yıllık süreçte taviz vermediğimiz tek nokta kaliteli ürün kullanımıdır. Kaliteli ürünlerden asla vazgeçmiyoruz. Müşterilerimiz bunu çok iyi bilirler.

**Sektörün en büyük sıkıntı nedir size göre;

Sektörün en büyük sıkıntısı, hiçbir inşaat tecrübesi olmayan ancak biraz parası olan insanların müteahhitliğe soyunmasıdır. Bu tip yapım firmaları hem fiyat noktasında hem de kalite açısından piyasayı baltalamaktalar. Bundan kurtulmanın yolu ise müşterilerin gayrimenkul aldıkları firmaları iyi araştırmalarından geçiyor. Daire satış fiyatlarında kalite en önemli belirleyici nokta olmak zorundadır. Daire alacak müşterilerimiz, uygun fiyata aldanmak yerine kaliteye önem versinler. Aksi halde gelecek yıllarda büyük problemler yaşayabilirler.

**Can İnşaat’ı sektörde diğer firmalardan ayıran en önemli özelliğiniz nedir?

-Her bulduğumuz arsaya proje yapmıyoruz. Yaptığımız inşaatlar bulundukları bölgenin en güzel parsellerinde yükseliyor. Projeye de büyük önem veriyoruz. Defalarda proje yaptığımız oluyor, hangisinin daha güzel olduğunu konusunda uzun uzun araştırmalar yapıp, karar veriyoruz. Müşterilerimin fikirlerine önem veriyoruz. Örnek dairemize gelen müşterilerin olumlu ya da olumsuz görüşlerini kayıt altına alıp, değerlendiriyoruz ve insanların beğeneceği projeler üretmeye çalışıyoruz. Özellikle Yaka Meram’da başladığımız projeye büyük bir mesai harcadık. Yaka Meram’daki inşaat sektörüne yeni bir soluk getireceğiz.

**2014 yılı sizin için nasıl geçti, yeni yıldan beklentileriniz ne?

-2014 yılı piyasada yaşanan sorunlara rağmen bizim için gayet iyi geçti. Projelerimize ilgi artarak devam etti. Zaten köklü firmalar, kriz anında yatırımcıların sığındığı birer liman olmakta. Can inşaat da yatırımcı için güvenilir bir limandır. Seçim sürecinin yaşanacağı 2015 yılında da satışlarımızın artarak devam edeceğine inanıyoruz. Kurumsal ve köklü firmalar böyle süreçleri kayıpsız atlatmaktadır.

**Sizce inşaat sektörünün gelişim sürecinde neler yapılmalı?

-Belediyelerin yeni caddeler açması, imara açtığı bölgelerin artması, altyapının tamamlanmasıyla birlikte bölgelerin gelişmesi için müteahhitler üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmektedir. Çeçenistan Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi, Fetih Caddesi bunun için en güzel örnekler. Konya’da belediyeler ile inşaat firmaları uzun yıllardır oldukça uyumlu şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu uyum ile birlikte inşaat sektörünün yaşadığı gelişimi hepimiz takip ediyoruz. Çok kaliteli projeler ortaya çıkıyor. Bunda açılan yeni caddelerin, uygulanan 18. Maddenin etkisi de büyük. Bu noktada bugüne kadar inşaat sektörünün önünü açan, gelişim sürecine doğrudan etki eden tüm belediyelerimize teşekkür ediyoruz.

-Büyümeye paralel olarak Konya dışında da projeleriniz olacak mı? İstanbul-Ankara gibi megakentlere açılma planınız var mı?

Konya merkez dışında başka bir bölgeye yatırım yapmayı planlamıyoruz. Çünkü inşaatlarımızı her an yakınımızda olmasını istiyoruz biz. İnşaatlarımızı takip edemezsek, kaliteden ödün veririz. Bunun yaşanmaması için Konya merkezin dışınca çıkmayı yakın zamanda düşünmüyoruz.

EN KALİTELİ MALZEMELERİ KULLANIYORUZ

Can İnşaat Satış Müdürü Rahmi Can ile de son günlerin önemli projelerinden olan Can Yaka’yı konuştuk. Rahmi Can, projenin bölgeye yeni bir soluk getireceğini belirterek, şunları söyledi: Can Yaka, 53 dairelik bir proje. 3+1 ve 4+1 şeklinde lüks dairelerden oluşacak. Yer altı otoparklı, site şeklinde olan projemizi ultra lüks şekilde inşa ediyoruz. Elit bir proje olarak Yaka Meram’da kendini hissettirecek. Meram ve Selçuklu bölgelerinde yeni projelerimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Firmanın Teknik Beyni Proje Müdürü Ali Can ile de kısa bir söyleşi yaptık. İnşaatların yapımında her noktaya hakim olan Ali Can, çalışmalarda nelere dikkat ettiklerini şöyle ifade etti: “İnşaatın her sürecini kendimiz takip ediyoruz. Şantiye şefi ya da saha sorumlusu çalıştırmıyoruz. İnşaat Mühendisi olmam nedeniyle her noktasına dikkat ediyoruz. Özellikle kaba inşaat ve demir bölümüne önem veriyoruz. Bir binanın sağlam olmasının temelini kaba inşaat ve demir bölümünün iyi olması sağlar. Yaptığımız dairelerin tüm elektrik tesisatını, internet altyapısı, tv altyapısını en kalitesinden kullanıyoruz. Ankastre sisteminde, duvar kağıtlarında her noktada en kaliteli ürünleri kullanmaya gayret ediyoruz. Bizi biz yapanın da kaliteden kesinlikle ödün vermememiz olduğunu söyleyebiliriz.

BAŞARIDA EVLATLARIMIN PAYI BÜYÜK

Can İnşaat’ın kurucusu Osman Can ile de küçük bir söyleşi yapma şansı yakaladık. Zor geçen yılları anlatan Osman Can, bugünlere gelmelerinde evlatlarının başarısının payının büyük olduğunu söyledi. Osman Can, Can İnşaat ile ilgili şunları söyledi: “İnşaat sektörüne girerken elimizdeki küçük birikim ile başladık. Zor günler yaşadık. Ama prensiplerimizden taviz vermeden, kaliteden vazgeçmeden yapılarımızı yükselttik. Halkımız da bizim bu çalışma şeklimizi projelerimize gösterdikleri ilgiyle takdir ettiklerini göstermiş oldular. Evlatlarım sağolsun bizden aldıkları bayrağı çok daha iyi yerlere getirdi. Bankaya, krediye bulaşmadan birbirinden güzel projeleri hayata geçirdiler. Benim de tecrübelerimden sık sık faydalanıyorlar. “Günlerini artık eş dost ziyaretleri, memleket gezileri ve hayır işleriyle geçirmeye çalıştığını söyleyen Osman Can, tüm bunlara rağmen inşaat sektöründeki yenilikleri de yakından takip ettiğini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.