30 dakikalığına öldürüldü

30 dakikalığına öldürüldü

Konya'da, ana atar damarında, kalbinden çıktığı noktadan başlayıp böbrek damarlarının altına kadar ciddi yırtık tespit edilen hastanın, vücut ısısı 24 dereceye kadar düşürülüp kan, kalp ve beyin gibi tüm fonksiyonları 30 dakika durduruldu

Konya'da, ana atar damarında, kalbinden çıktığı noktadan itibaren yırtık olduğu için hemen müdahale edilmediğinde yaşamını yitirecek olan hastanın vücut ısısı 24 dereceye kadar düşürülüp kalp, kan ve beyin gibi tüm dolaşımı ile fonksiyonları yarım saat durduruldu. Hiçbir makineye bağlı olmadan 30 dakika boyunca tıbben ölen hasta, 5,5 saat süren ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.
 
Menekşe İmre (83), göğsü, beli ve sırtındaki şiddetli ağrılar nedeniyle gittiği hastaneden Medicana Konya Hastanesine sevk edildi.
 
Ana atar damarındaki ciddi yırtık nedeniyle hemen müdahale edilmediğinde yaşamını yitirecek İmre için, hastanenin kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Niyazi Görmüş, acil olarak ameliyat kararı aldı.
 
Ameliyat sırasında her an ölme riski bulunan İmre'yi hayatta tutmak için zaman kaybetmek istemeyen Görmüş, riskli ameliyatı ekibiyle başarıyla gerçekleştirdi. Kalp, beyin ve kan gibi tüm dolaşım ile fonksiyonları, 30 dakika hiçbir makineye bağlı olmadan durdurulan ve tıbben ölen İmre; 5,5 saat süren zorlu operasyonla sağlığına kavuştu ve taburcu edildi.
 
aa_picture_20150208_4488549_high.jpg
 
- Her geçen saat ölüm riski yüzde 10 artıyor
 
Prof. Dr. Görmüş, operasyonla ilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalarının ana atar damarında kalbinden çıktığı noktadan başlayıp böbrek damarlarının altına kadar olan kısımda ciddi yırtık tespit edildiğini söyledi.
 
Bu tür hastaların acil ameliyat edilmesi gerektiğini ifade eden Görmüş, Menekşe İmre'nin yaşından dolayı da operasyon riskinin arttığını dile getirdi.
 
Bu vakalarda her geçen saat ölüm riskinin yüzde 10 arttığını vurgulayan Görmüş, kendilerinin de tanı konar konmaz İmre'yi ameliyata aldıklarına dikkati çekti.
 
- 30 dakikalığına "öldü"
 
Görmüş, olayın üzerinden 11-12 saat geçtiği için yırtığın çok kötü bir boyuta gelmiş olduğunu gördüklerini belirterek, şöyle devam etti:
 
  "Vücut ısısını 24 dereceye kadar soğuttuğumuz hastanın, mecburen tüm dolaşımını 30 dakikalığına durdurduk. Tüm makineleri kapattık. Yani hasta hiçbir makineye bağlı değildi. Yırtık damarı çıkartıp, suni damar diktik. Vücut ısısını yükselterek, hastada kan dolaşımını tekrar başlattık. Bu şekilde yaşam fonksiyonları tekrar devreye girdi. Titiz bir çalışma ve zamanla yarışarak hastayı hayata bağladık. Tablonun ağır olması nedeniyle hastanın kendine tam anlamıyla gelmesi 4-5 günü aldı. Hiçbir problem olmadı. Felç durumu, böbrek problemi, organ bozukluğuna bağlı karaciğer, organ yetmezliği yaşanmadı. Ameliyatın 30 dakikalık güvenli sürede yapılması önemli. Hastanın tüm dolaşımını, bütün hayatını yarım saatliğine durdurup devam etmesi başarılı bir sonuç."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.