3. Cumhurbaşkanı Bayar Törenle Anıldı, Müzesi Cumhurbaşkanlığı'na Devredildi

3. Cumhurbaşkanı Bayar Törenle Anıldı, Müzesi Cumhurbaşkanlığı'na Devredildi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, vefatının 28’inci yılında Bursa Gemlik Umurbey'deki anıt mezarının başında Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in de katılımıyla...

Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, vefatının 28’inci yılında Bursa Gemlik Umurbey'deki anıt mezarının başında Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in de katılımıyla düzenlenen törenle anıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Celal Bayar Vakfı tarafından işletilen Celal Bayar Müzesi’nin imzalanan protokolle Cumhurbaşkanlığı himayesine geçtiğini açıkladı.

Anıt mezarın önünde düzenlenen törende Cumhurbaşkanlığı çelengini Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık çelengini Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türk Silahları Kuvvetleri çelengini Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Valilik çelengini Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, Gemlik Belediye Başkanlığı çelengini de Belediye Başkanı Refik Yılmaz anıt mezara koydu. Aile adına ise Celal Bayar’ın torununun çocuğu Teoman Naskali ve eşi Yeşim Naskali anıt mezara çelenk sundu.

ONUN DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BİZLER SÜRDÜRÜYORUZ

Çelenk koyma töreninin ardından saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Emrullah İşler ve Mustafa İsen anıt mezarda dua etti. Protokol üyeleri Celal Bayar Müzesi’ni gezdi, ardından Celal Bayar’ın doğduğu evi ziyaret etti. Ziyaret çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı'nın anma törenini katıldık. Doğduğu evi gezdik. Tabi ki, tarihi bir şahsiyet, Atatürk’ün silah arkadaşı ve siyaset hocasıdır. Siyasi hayatına baktığınızda başbakanlık yapmış bir şahsiyet. Çok partili sisteme geçtiğimizde de ilk cumhurbaşkanı olan şahsiyettir kendisi. O bakımdan Türkiye’nin ilk sivil cumhurbaşkanıdır. Demokrasi mücadelesini saygıyla anıyoruz. Darbeye maruz kalan ilk cumhurbaşkanı da kendisi olmuştur. 1960 darbesinin mağdurlarındandır. İdamla yargılanmış, idama mahkum olmuş, yaşı ilerlediği için cezası müebbete çevrilmiştir. Dolayısıyla ciddi manada bir demokrasi mücadelesi vermiştir. Darbelere karşı dik duruşunu da hatırlıyoruz. Dolayısıyla onun başlatmış olduğu demokrasi mücadelesi bizler sürdürüyoruz. İşte 10 Ağustos’ta ilk halkın seçtiği cumhurbaşkanı da millet olarak seçtik ve inşallah 28 Ağustos’ta halkın direkt seçtiği Sayın Recep Tayyip Erdoğan da görevi teslim alacaktır. Celal Bayar’ı ve bütün gazilerimizi ve şehitlerimizi de rahmetle anıyorum."

MÜZE CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNE GEÇTİ

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ise halen Celal Bayar Vakfı bünyesinde hizmet veren Celal Bayar Müzesi’nin yeni bir yapılanmayla Cumhurbaşkanlığı himayesine geçtiğini açıkladı. Prof. Dr. İsen şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanlığı bünyesi içerisinde yeni bir yapılanmayla eski cumhurbaşkanlarından müze kuranların müzelerini de cumhurbaşkanlığı himayelerini de aldık. Müzeyi kuran Celal Bayar Vakfı ile Cumhurbaşkanlığı arasında imzalanan protokolle müzenin işletmesi, cumhurbaşkanlığına devredildi. Belediye başkanımızla konuştuk. Alanın daha iyi değerlendirilmesi ve Celal Bayar’ın hem buralı olması hem müzenin bulunması farklı çekim merkezi haline gelmesi için önemli adım atıldı. Müzenin ciddi şekilde elden geçirilmesi gerekiyor. Yeni teşhir, tanzim ve müzecilik anlayışıyla işletime açılması mümkün olacak. Umurbey Celal Bayar’ın memleketi olarak önemli alan, bu alanın onun konumuna denk biçimde ele alınması sağlanmış olacak."

Anma törenin ardından Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler Umurbey’den Bursa’ya hareket ederken, Mustafa İsen, bir süre bölgede incelemelerde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.