3 yıllık bilmece!

3 yıllık bilmece!

Konya YHT Garı için yeni bitiş tarihi, 2020 yılı oldu. İhaleyi ilk alan firma projenin üstesinden gelemezken, proje daha yüksek bir meblağ ile iktidara yakınlığıyla bilinen bir firmaya verildi. Tahir Akyürek ise, “Burada yanlış bir anlaşılma oldu” dedi

Konya'da vaat edilip de zamanında bitirilemeyen projeler arasına 19 Ağustos 2017 günü temeli dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından atılan, Eski Buğday Pazarı alanına yapılıyor olan ve 100 Günlük Eylem Planı içinde yer alan Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı da eklendi. 2016 yılında bir firmaya 66.8 milyon TL'ye ihalesi yapılan ve bitişi için de 15 ay zaman verilen proje, kaba inşaatın bitmesine rağmen belirtilen zaman dilimi içinde tamamlanamadı. Proje tamamlanamadığı gibi ihale geçtiğimiz haftalarda daha yüksek bir bütçe ile AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen başka bir firmaya verildi. İlk ihale şartlarına göre toplam maliyeti 66.8 milyon olan fakat iktidara yakınlığıyla tanınan firmaya ise 77 milyon lirayla yeni ihalesi verilen projenin ise 2020 yılının ortalarına doğru bitireceği söylendi.

PROJE İHALEYİ İLK ALAN FİRMAYI SIKINTIYA SOKTU

TCDD, 2016 yılında 66.8 milyona Konya YHT Garı'nı Altındağ İnşaata ihale etti. Projenin tamamlanması için de 15 ay belirlendi. Aradan geçen zamana rağmen şirket, sadece garın kaba inşaatının önemli bir kısmını bitirebildi. Yaşanan ekonomik sıkıntıların firmayı zora soktuğu ve Konya YHT Garı'nın da Altındağ İnşaatın ihaleden tasfiye edilmesine sebebiyet verdiği iddia edildi. Konya YHT Garı'nda ise bundan sonraki süreç için ağırlıklı olarak yüksek teknoloji gerektiren işlerin kaldığı, ihaleyi ilk alan firmanın ise bu işlerin altından kalkacak gücünün kalmadığı da gelen bilgiler arasında yer aldı. Projede çelik imalatının üst düzeyde kullanıldığı bilgisi alınırken, döviz kurundaki esneklikten dolayı ihaleyi ilk alan firmanın çelik alırken büyük sıkıntılar yaşadığı da aktarıldı. Yine ihaleyi ilk olarak alan firmanın taahhüt ettiği teminatın da yandığı ifade edildi.

MUTABAKAT KARŞILIKLI OLARAK FESHEDİLDİ

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Akyürek, projenin kaba inşaatının önemli bir kısmının tamamlandığının altını çizdi. Kanuni düzenlemelere göre ihaleyi ilk alan firma ile mutabakatın karşılıklı feshedildiğini aktaran Akyürek, proje açılışının çok gecikmemesinden ve ihaleyi alan ilk firmanın da bundan sonraki yükü taşıyacak gücünün olmamasından dolayı yeni bir ihale yapıldığını ifade etti. Konya-Karaman seferlerinin 2020 yılının ortalarına doğru harekete geçeceğini hatırlatan Akyürek, “Bu yüzden Konya YHT Garı'nın da aynı tarihte bitirilmesi gerekiyor” dedi.

YÜKSEK İHALE BEDELİ” YANLIŞ ANLAŞILDI

Toplam ihale bedeli 66.8 milyon olan projenin neden ihalesi yapılan firmaya 77 milyon liraya verildiği ile ilgili de sorulan soruyu yanıtlayan Akyürek, daha sonra şunları söyledi: “Burada bir yanlış anlaşılma oldu. 77 milyon lira sadece projenin eksik kalan kısmına verilmiyor. Kapsamda olmayan çalışmalar da yeni ihalede yer alıyor. Demiryolu, sinzalizasyon, elektrizasyon çalışmaları da var. İşin ayrı bir boyutu ise TCDD ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yaptığı protokoldür. Konya için arzu edilen yeni bir banliyö hattı var. Konya ulaşımı için rahatlık sağlayacak, şehrimize yeni bir ulaşım imkânı sağlayacak proje. Yeni kurulacak olan banliyö hatlarına ait imalatlar da bu ihalenin içinde yer aldı. Yüksek ihale bedeli sadece eksik kalan kısma verilecek gibi bir algı oldu. Doğrusu bu değil. İlave imalatların olması, ilk sözleşmede yer almayan unsurların olmasından dolayı yeni ihale bedeli, ilkine göre yüksek oldu.”

EMRE ÖZGÜL

4-1-068.jpg

dptpjigxgaayqo-.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum