3 yılda 29 can gitti

3 yılda 29 can gitti

Konya'da boğulma vakalarında son 3 yılda 29 kişi hayatını kaybetti. Yapılan onca uyarıya rağmen baraj göllerinde ve ırmaklarda serinlemek için suya girilmesi sonucu 2015 yılında 9 kişi hayatını kaybetti

Yapılan tüm uyarılar ve yaşanan ölümler, boğulma olaylarının önüne bir türlü geçemiyor. Alınması gereken dersler alınmıyor ve bilinçsizce girilen gölet, çay, barajlarda canlar gidiyor. Sıcak havaların da tetiklemesiyle, serinlemek için girilen sular can almaya devam ediyor. 2013 yılında Konya'da sular 13 can aldı. 2014 yılında ise 7 kişi girdiği gölet, çay ve barajlarda can verdi. 2015 yılında ise 9 kişi boğularak hayatını kaybetti. Son olarak Çumra'nın Çarşamba Çayı'nda 24 yaşındaki Emre Onaylı, serinlemek için girdiği çaydan cesedi çıktı. Çayın debisinin yükselmesiyle hareket kabiliyetini kaybeden Onaylı'nın cansız bedenine ancak bir gün   sonra ulaşılabilindi. Karaburun Plajı'na gelen ve kalabalık olmasından dolayı plaj yerine yakınındaki sahili kayalık olan Ardıçlı mevkinde piknik yapmaya karar veren ailenin, burada 17 yaşındaki kızları Hatice ile 12 yaşındaki kardeşi Melike Çalışır, iddiaya göre deniz yatağıyla göl sularına açıldı. Bir süre sonra yardım çığlıkları atan kız kardeşler,  30 metre mesafedeki derinliklerde bularak sudan çıkardı. Olay yerine sevk edilen ambulansla Beyşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırılan kız kardeşler, yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

BOĞULANLARIN ORTALAMASI 14-25 YAŞ ARASI

Yetkililer, boğulma olaylarında hayatını kaybeden kişilerin yaş ortalamasının 14-25 yaş arasında olduğunu belirtiyor. Yine serinlemek amacıyla girdikleri Apa barajında iki kuzen can vermişti. Apa barajına piknik yapmak için ailesiyle birlikte giden Asiye Avcılar (23) ve Esra Avcılar (18) serinlemek için suya girdi. Kuzenler biranda gözden kaybolunca gölete giren yakınları Asiye Avcılar’ın cansız bedenine ulaştı. Kayıp diğer kızın bulunması için yardım istendi. Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekipleriyle Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı dalış ekibi Apa barajına gelerek su altı araması yaptı. Yapılan aramalarda kaybolan Esra Avcılar’ın cesedine ulaşıldı. Bir diğer boğulma vakasında ise 15 yaşındaki Yasin Yıldırım, arkadaşları ile gittiği derede boğulma şakası yaparken boğularak can verdi. 

BOĞULMALARIN NEDENİ BİLİNÇSİZLİK

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden Şube Müdürü Jeoloji Mühendisi Fethi Çoruk, vatandaşları boğulma vakalarına karşı uyardı. Boğulmaların bilinçsizlikten kaynaklandığı vurgusunu yapan Çoruk, “Vatandaşlarımız, sıcakların ani olarak bastırdığı ve kendini iyice hissettirdiği bu yaz aylarında serinlemek, eğlenmek ve hoşça vakit geçirmek amacıyla, ailesi ile birlikte akarsu, göl, gölet ve baraj gibi yerlerin çevresinde bulunan mesire  alanlarına gitmekte, tanımadığı, güvenli olup olmadığını bilmediği ve yüzme amaçlı olarak düzenlenmemiş olan bulunduğu yerdeki suya girerek serinlemeye çalışmaktadırlar. Ancak bu ve bunun gibi sulara ister serinlemek, isterse yüzmek amaçlı girildiği takdirde ciddi yaralanmalar, hatta sonu ölümle bitebilecek boğulma vakalarına yol açabilecektir.  Bu nedenle boğulma olaylarının meydana gelmemesi, can kayıpları olmaması için bir dizi önlemler alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YÜZME BİLMEK KURTARMIYOR

İyi yüzme bilenlerin bile bazı göl, gölet ve akarsu gibi yerlerde boğulma riskinin olduğunu ve bunun örneklerinin yaşandığını kaydeden Çoruk, şöyle konuştu: “Yüzme bilmeyen vatandaşlarımızın serinlemek için nehir, ırmak, gölet gibi yerlere kesinlikle girmemeleri, yüzme bilenlerin de kamuya açık  yani izin verilen yerlerde yüzmeleri ve tek başına nehir, ırmak ve göletlere girmemeleri, tepe üssü dalış yapmamaları önem arz ediyor. İyi bir yüzücü olduklarını ispatlamaya çalışmamaları gerekiyor. Dibi bilinmeyen ve akıntının hızlı olduğu yerlerde kesinlikle sulara girilmemesi uyarısında bulunuyoruz. Yoğunluğu nispeten daha düşük olan, tabanı balçık çamurla kaplı baraj gölleri ve derelere yüzmek için girilmemesi, anne ve babaların çocuklarını serinlemek için nehirlere girmesine kesinlikle müsaade etmemeleri lazım. Ailelerin çocuklarını su kenarlarında tek başlarına bırakmamaları, belediyeler, inşaat sahipleri, şantiyeler, çalışma alanlarında   açtıkları inşaat çukurlarında oluşan su birikintilerine, serinlemek için çocukların girmemelerine karşı gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Köy muhtarlarının köylerinde gölet, ırmak gibi boğulma hadisesi yaşanabilecek kontrolsüz alanlarla ilgili uyarılar yaparak, gerekli tedbirleri önceden almaları, yine baraj kapaklarının açılması durumunda nehre kıyısı olan köylerde yaşayan vatandaşlarımızda muhtarlıklar vasıtasıyla uyarılmaları gerektiğini sürekli söylüyoruz. Boğulma vakalarına maruz kalarak hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması genellikle 14-25 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. Gençler bizim ve ülkemizin en büyük hazinesi, geleceğimizin ise teminatıdır. Bu gerçeği hiçbir zaman unutmamalı ve unutturmamalıyız. Bahsettiğimiz önlemleri almak boğulma olaylarını azaltma bakımından büyük önem arz etmektedir.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.