3 Başkan görevden alındı!

3 Başkan görevden alındı!

çişleri Bakanlığı, Diyarbakır, Van ve Mardin'in HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alıp yerine valileri kayyım olarak görevlendirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk,  İçişleri Bakanlığı'nca haklarında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevlerinden alındı.

DİYARBAKIR, VAN VE MARDİN BELEDİYELERİNE KAYYIM ATANDI

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden alındığı, yerlerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi'ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirildiği belirtildi.

Sabah saat 06.00 sıralarında Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlıklarına eş zamanlı Çevik Kuvvet polisleri, TOMA'lar eşliğinde gelerek geniş güvenlik önlemi aldı. Belediye binasına giren polislerin içerde yaptıkları aramalar ise sürüyor.

HAKLARINDA SORUŞTURMA BULUNUYOR

Diyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden uzaklaştırılması ile ilgili İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımızca terör örgütleri ile iltisak-irtibatı olan, terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunan belediye başkanları Anayasanın 127 nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddesine istinaden görevden uzaklaştırılmış, yerlerine Belediye Kanununun 45 inci maddesi uyarınca belediye başkan vekilleri görevlendirilmiştir.

Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Suçu ve Suçluyu Övmek suçlarından hakkında bir kovuşturma, 8 ayrı soruşturma dosyası bulunan Adnan Selçuk Mızraklı’nın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, hakkında 2 kovuşturma, 4 ayrı soruşturma dosyası bulunan Ahmet Türk’ün Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı, hakkında bir kovuşturma, 6 ayrı soruşturma dosyası bulunan Bedia Özgökçe Ertan’ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da halkın mahalli ve müşterek ihtiyaçlarını karşılamak yerine bölücü terör örgütünün amaçları, ideolojik söylemleri ve eylemlerini destekler mahiyette uygulamalara başladıkları, davranış ve söylemlerde bulundukları, belediyenin imkânlarını terör örgütünü destekleyecek şekilde yönlendirdiklerine ilişkin Bakanlığımıza birçok ihbar, şikâyet ve bilgi ulaşmıştır.
Yürütülen adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmış ve aynı Kanunun 45 ve 46 nci maddeleri uyarınca; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirilmiştir."

MIZRAKLI, PARTİLİLERLERLE BİRLİKTE BELEDİYE BİNASINA GİTTİ

Belediye binasında bu gelişmeler yaşanırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın evinin önünde de haraketlilik arttı. Kısa süre sonra da saat 06.15'te Başkan Mızraklı HDP İl Başkanlığı'na gitmek üzere korumalarıyla birlikte evden ayrıldı. Mızraklı, parti binasında yöneticilerle bir araya geldi. 

Mızraklı, burada partililerle yapılan görüşmenin ardından topluca belediye binasına gitmek üzere parti binasından ayrıldı. Belediye  binasına gelen Başkan Mızraklı, polis yetkilileriyle görüştükten sonra eşyalarını almak üzere polis eşliğinde binaya girdi. Başkan Mızraklı, yaklaşık 15 dakika sonra binadan ayrıldı.

16 NİSAN'DA MAZBATASINI ALDI

​Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, 24 Haziran 2018 seçiminde HDP'den meclise girdi. Milletvekili iken 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde aynı partiden Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olup seçilen Mızraklı 16 Nisan'da mazbatasını alarak başkanlık koltuğuna oturdu.

11 SORUŞTURMA, 1 DAVA

Mızraklı hakkında Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme' suçundan açılan dava ile 'Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Suçu ve Suçluyu Övmek' ve 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçlarından ise 3'ü İçişleri Bakanlığı'nca açılan 11 soruşturma bulunuyor.

VAN'DA DA SABAH HAREKETLİ SAATLER YAŞANDI

Van Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri, saat 02.00'de Büyükşehir Belediye binasının önüne gelerek güvenlik önlemi aldı. Sabah saat 06.00'da ise Çevik Kuvvet ekipleri TOMA'lar desteğinde belediye binasına gelerek barikatlar kurdu. Belediye binasını önünde yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekerken, bir grup polis ise içeriye girdi. 

10 NİSAN'DA MAZBATASINI ALDI

31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde Van'da yüzde 53.49 oranında oy alarak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Bedia Özgökçe Ertan, 10 Nisan'da mazbatasını aldıktan sonra göreve başladı.

Ertan hakkında 'Terör Örgütü Propagandası Yapmak', 'Suçu ve Suçluyu Övme, Terör Örgütü Propagandası Yapmak', 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak, Terör Örgütü Propagandası Yapmak' suçlarından 7 ayrı soruşturma veya kovuşturma ile İçişleri Bakanlığı'nca açılan 3 soruşturma bulunuyor.

MARDİN'DE BELEDİYE BİNASI ÇEVRESİNDE POLİS ÖNLEMİ

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün kentte olmadığı ifade edildi. Ancak, Van ve Diyarbakır ile eş zamanlı Mardin'de de Çevik Kuvvet polisi Belediye binası önüne gelerek önlem aldı. 

TÜRK HAKKINDA 1 DAVA, 9 SORUŞTURMA

​'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan tutuklu yargılanırken sağlık nedeniyle adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, hakkında ise ayrıca yürütülen 'Terör Örgütü Propagandası Yapmak', 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak ve Silahlı Terör Örgütüne İsteyerek Yardım Etmek', 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Görevi Kötüye Kullanma, Terör Örgütü Kurma ve Yönetme' suçlarından 6, İçişleri Bakanlığı tarafından ise yürütülen 3 soruşturma bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum