25 bin kişi organ bekliyor

25 bin kişi organ bekliyor

Konya İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında bir alışveriş merkezinde stant açtı.

Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında bir alışveriş merkezinde açtığı stant da vatandaşlara sağlık görevlileri tarafından organ bağışı konusunda bilgi verilerek, organ bağışı yapmak isteyenlerin bağış talepleri de alınıyor. Standın açıldığı 3 Kasım’dan bugüne kadar 71 kişi organ bağışında bulundu. Standı ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hasan Küçükkendirci, Organ bağışının, bir insanın diğer insanlara bırakabileceği en büyük miras olduğunu belirterek, “Organ bağışıyla insanlarımızın hayata dönmesini sağlayabilir, acılarını dindirebilir, yakınları ile birlikte yaşadıkları hüznü sevince çevirebiliriz.

Bunun için yapmamız gereken tek şey, sağlık müdürlükleri ve hastaneler aracılığıyla organ bağışında bulunmak. Ülkemizde, bağışlanacak bir organ bulunmaz ise hayatını kaybedecek hastalarımız, organ bekleme listelerinde 5-6 yıl beklemektedir. Unutmayalım! Yaşamak güzel, yaşatmak da. Bağışladığımız organlar, bir başkasının evladını, ana -babasını veya bir yakınını kurtarıp onların yaşamasını sağlayacaktır” dedi. 2015 yılında ülkemizde yapılan 4 bin 552 organ naklinin sadece 1147 tanesi kadavradan yapıldığını vurgulayan Küçükkendirci, “İlimizdeki hastanelerde 2015 yılında beyin ölümü tespit edilen 27 kişiden, sadece 4’ ünün organları bağışlandı. Bu yıl ise şu ana kadar beyin ölümü tespiti yapılan 31 kişiden, 6'sının organları bağışlandı. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınlarından, organ bağışı taleplerine kulak vermelerini istirham ediyoruz.

3 Kasım 2016 itibariyle organ bekleme listelerinde; 22 bin 62 Böbrek, 729 kalp, 2236 karaciğer, 46 akciğer, 272 pankreas bekleyen 25 bin 350 hastamız organ bekliyor. Her yıl organ beklerken 6000-7000 arası vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmektedir” şeklinde konuştu. Konya’daki organ nakil merkezlerinde gerçekleştirilen nakillerle ilgili de bilgi veren Küçükkendirci, Konya’daki nakil merkezlerinde; 2015 yılında 25 böbrek, 11 karaciğer, 75 kornea; 2016 yılında ise 17 böbrek, 16 karaciğer, 64 kornea nakli gerçekleştirildiğini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.