2020 üretim yılı olacak

2020 üretim yılı olacak

Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şubesi tarafından her hafta gerçekleştirilen bilgi ve birikim toplantılarının bu haftaki KTO Başkanı Selçuk Öztürk oldu. Konya ve ülke ekonomisinin değerlendirildiği toplantıda, 2020 yılı için olumlu görüşler aktarıldı.

GİV Konya Başkanı Fatih Ceylan, girişimcilere yön verecek çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirterek, “GİV olarak her alanda girişimcilerimizi bilgilendirmek, fikir vermek ve cesaretlendirmek adına adımlar atıyoruz. Bu yılın Kasım ayında Türkiye Girişimci Buluşması’nı Konya’da gerçekleştireceğiz. Tüm kurumlarımız büyük destek veriyor bize. Konya sanayisi için güzel şeyler yapacağız” dedi. TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise konuşmasında ülke ekonomisinin son durumu ve geleceğe yönelik düşüncelerini paylaştı. 15 Temmuz hain darbe girişimi ve 2018 yılı finansal daralmanın ardından üretiminin ülke ekonomisi için taşıdığı önemin devlet birimleri tarafından fark edildiğini ifade eden Öztürk, “Üretirsek ve ürettiğimizi ihraç edersek yaşanacak krizleri, daralmaları sorunsuz şekilde atlatabileceğimizi yaşadığımız süreçte gördük. Ülke olarak tüm motivasyonumuzu üretime yöneltmeli, üretim yapmak isteyenlerin önünü açmalıyız. Dünya ülkelerinin özellikle Çin’e karşı başlattığı ticaret yaptırımlarında son dönemde sulh yaşandı. Bu durum ekonomisi bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için iyi bir gelişme. 2020 yılının Nisan ayından itibaren büyük atılımlar gerçekleştireceğimize ve ekonomik verilerimizin artacağına inanıyorum” dedi.

EKONOMİ ANADOLU’YA KAYDIRILMALI

Üretimle birlikte toplumsal refah düzeyinin de artacağına dikkati çeken TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ülke ekonomisini ve toplumsal yapıyı olumsuz etkilediğine dikkati çekti. 12 bin 500 dolarlarda seyderen kişi başına düşen gelir seviyesinin bugün 9 bin dolar seviyelerine gerilediğini anlatan Öztürk, “Toplumsal huzur için bu rakamı tekrar 12 bin seviyelerine getirmemiz gerekiyor. Bunun yanında adaletsiz gelir dağılımının da önüne geçmek için mücadele etmeliyiz. Bugün İstanbul’da kişi başına 16 bin dolar gelir düşerken bu rakam Anadolu’da 3 bin dolarlara kadar geriliyor. Ülke ekonomisini İstanbul ve Marmara tekelinden kurtarıp tüm Anadolu’ya yaymak gerekiyor” diye konuştu.

Enflasyonun yükselmesinin dar gelirliyi etkilediğini, yüksek gelir gurubundakilerin bu yükselişten etkilenmediğini belirten Başkan Öztürk, “Bugün hükümetimiz sürekli enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek için uğraşıyor. Çünkü gelir dağılımındaki adaletsizlik, alt gelir gurubunun daha da ezilmesine neden oluyor. Enflasyon sepetinin içerisindeki ürünler, dar gelirliyi daha çok etkileyecek ürünlerden oluşuyor. Zenginler için oluşan artışlar çok etkileyici olmuyor. Çünkü sürekli paraları artıyor. Bu nedenle ilk önceliğimiz üretim seferberliğinde kişi başına düşen gelir seviyesini artırmak, enflasyonu tek hanelere indirmek olmalı” şeklinde konuştu.

COĞRAFİ KOŞULLAR ELENMEMİZE NEDEN OLDU

Yerli otomobilin üretim tesislerinin Konya’ya kurulması yönünde oluşan beklentilerin boşa çıkması konusuna da açıklık getiren TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, yerli otomobil sözlerinin ilk ortaya çıktığı günden bu güne kadar raporlar hazırladıklarını, limanı olmayan otomobil üretim şehirlerini inceleyip bilgiler aldıklarını ifade etti. Ücretsiz arsa ve liman seçenekleri nedeniyle Gemlik’in ön plana çıktığını anlatan Öztürk, “Biz Konya olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık, girişimlerde bulunduk. Ancak üretimin tesisi için bir milyon metre kare arsa ücretsiz tahsis edilecekti. Tabi üstleniciler de böyle dev bir arsayı Konya yerine liman seçeneği olan, TOGG Teknoloji Merkezi’ne çok yakın bir bölgede olan Gemlik’i seçtiler. Konya olmasını çok istedik ama coğrafi koşullar, bizim elenmemize neden oldu” diyerek, Konya’nın neden bu yatırımı alamadığına açıklık getirdi.

Ancak yerli otomobil hareketliliğinin Konya sanayisi için büyük bir fırsat oluşturduğunu söyleyen Öztürk, otomotiv parçaları üreten firmaların elektrikli otomobile göre üretim kabiliyetini geliştirmesi durumunda büyük kazançlar elde edebileceğine dikkati çekti. Konya’da genellikle benzinli otomobillere yönelik üretimin yapıldığını anlatan Öztürk, “Elektrikli otomobillerde benzinliye göre daha az parça kullanılıyor. Tüm dünyanın da elektrikli otomobillere eğilim içerisinde olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurursak, Konya firmalarımızın bu alanda ürün üretebilme yeteneğini kazanmaları, üretim planlamalarını bu alana göre şekillendirmeleri gerekiyor. Eğer bunu başarabilirsek yerli otomobil Konya için büyük bir şans olacaktır. Konya Ticaret Odası olarak, otomobilin parçalarının Konya’da üretilmesi, yedek parça ihtiyacının Konya’dan giderilmesi için büyük çaba sarfediyoruz. Firmaların da bu alanda reaksiyon göstermesiyle önemli bir yol katedeceğimize inancım tam” dedi.

HAKAN ARMUTCU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.