2020 Şivlilik ne zaman? Şivlilik nedir?

2020 Şivlilik ne zaman? Şivlilik nedir?

Şivlilik, Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil geleneği olarak biliniyor.

Şivlilik, Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneği olarak biliniyor. Konya'da bu güne “ilk namaz” adı da veriliyor. Kandil gecesi kutlama geleneği Osmanlı Devleti döneminde padişah II. Selim'den (1566-1574) itibaren sürdürülüyor. Şivlilik geleneğine dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

ŞİVLİLİK 2020 NE ZAMAN?

Regaip Kandili, bu yıl 27 Şubat Perşembe günü idrak edilecek. Dolayısı ile şivlilik de 27 Şubat Perşembe gününe denk geliyor.

Şivlilik günü, ev sahibi önceden hazırlanan kuru üzüm, leblebi, incir, iğde gibi çerezlerden ve günümüzde daha çok şekerlemelerden çocuklara dağıtır. Aynı gün, hemen her evde, yağda kızartılmış mayalı hamurdan “bişi” yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası ilave edildiği de olur. Bişiler komşulara dağıtılır. Şivlilik günü aile büyükleri, komşu ve akraba ziyaretleri yapılır. Bu ziyaretler sırasında önce yemek, ardından da çerez ve meyvelerden oluşan şivlilik ikramı yapılır.

Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği şivlilik, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenek olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum