2019 kurban fiyatları açıklandı

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, “Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatında ülkemiz yolgeçen hanına dönmüş olup yerli üreticimiz iş yapamaz hale gelmiştir” dedi

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, düzenlediği basın toplantısında 2019 yılı kurban fiyatlarını açıkladı. Ufuk Besicilik Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Nazif Karabulut, son bir yılda girdi fiyatlarında yüzde 100 artış olmasına rağmen 2019 kurban fiyatlarına hiçbir zammın yapılmadığını söyledi.

2019 KURBAN FİYATLARI AÇIKLANDI

Bu yıl Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak üretici ve tüketicinin belli bir noktada buluşmasını sağladıklarını kaydeden Karabulut, 2019 kurban fiyatlarını da şu şekilde açıkladı: “

2 yaşını doldurmuş erkek dana canlı kilogram fiyatı 22 TL, 2 yaşını doldurmuş dişi düve canlı kilogram fiyatı 21 TL ve 2 yaş üzeri dişi inek canlı kilogram fiyatı 19 TL’dir. Fiyatlar döviz kurlarındaki artışa ve tüketicinin durumu göz alınarak belirlenmiştir.”

Et ithalatının bir an önce durdurulması çağrısında bulunan Karubulut, “Sektörde kalıcı ve köklü kararlar alınmalıdır. Üreticinin hiç olmazsa yıllık enflasyon oranında para kazanması gerekmektedir işin sürdürebilir olması için. Halkımızın sağlıklı gelişmesi protein ihtiyacının karşılanması ve kaliteli et yedirmek için yoğun çaba ve emek sarf eden üreticilerimizin son bir yılda artan döviz kurları buna bağlı olarak girdi fiyatlarında yani yem fiyatlarının yüzde 100 artış göstermesi diğer yandan veterinerlik hizmetleri, ilaç, elektrik ve işçilik fiyatlarının artışı maliyetlerin yükselmesine neden olmuştur” dedi.

ÜLKEMİZ YOL GEÇEN HANINA DÖNDÜ

Hayvancılık sektöründeki sorunların bitmediğini ve son zamanlarda alınan önlemlerin ne kadar çözüm odakla olsa da kendini tamamlayamadığını aktaran Karabulut, şunları söyledi: “Canlı hayvan besilik eksiğimizi yurt dışından gelen besilik danalarla tamamlıyoruz. Bizler üreticiler olarak başlıca sorunumuz artan yem fiyatları, döviz kuru ve yem artışı besilik hayvanlarda maliyeti yükseltiyor. Bu farkı tamamlama adına iç pazardaki satışımı dengelememiz lazım. Biz üreticilerin önüne bent olarak konan yurtdışından ithal edilen karkas etlerdir. Üreticinin arzusu ESK’nın acilen et fiyatlarına 2 TL zam yaparak, piyasadan yetişmiş hayvan kesimi yapması gerekmektedir. Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatında ülkemiz yol geçen hanına dönmüş olup yerli üreticimiz iş yapamaz hale gelmiştir. Yaz sezonu olmasına rağmen üretici hayvanını satamaz durumuna gelmiştir. Yarınını göremeyen üretici iş bırakma, sektörden çekilmeye başlamıştır. Böyle durum devam ederse, gelecek yıllarda üretim yapacak kimse kalmaz ve o zaman ülkemiz tamamen dışa bağımlı hale gelecektir.”

KURBANLIK ALIRKEN DİKKATLİ OLUN!

Yaklaşan kurban bayramı öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunan Karabulut, “Kurban bayramında büyükbaş hayvan kesilecekse 2 yaşını doldurmuş gerekmektedir. Buda önde 2 büyük dişin olması ve hayvanın sağlıklı olması gerekmektedir. Bu da önde 2 büyük dişin  olması hayvanın sağlıklı olması ve tüylerinin parlak olması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanda herhangi bir yara, topallık olmamalıdır. Dişi hayvanlarda gebelik konusuna dikkat edilmesi veterinerlerden gebe olmadığını gösteren rapor istenmelidir” diye konuştu.

YEM FİYATLARI BESİCİYİ ZORLUYOR

Ufuk Besicilik Sahiplerinden Ömer Güneş ve Bilal Güneş de yem fiyatlarındaki yükselişten dolayı besicilerin zor durumda olduğunu belirti. Yem fiyatlarının geçen yıl 55 TL’den satıldığını, bu yıl ise fiyatların 85 TL’ye kadar çıktığını aktaran Ömer Güneş, “Hükümetin besicilere destek vermesi gerekiyor. Özellikle süt üreticilerine destek verilmeli. Yem fiyatları tüm besicilerin belini büktü. Canlı hayvan ithalatı çözüm değildir. İthalat yerli üreticiyi bitirir” uyarısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İzlenme: 2467
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar