2019 Bangladeş kültür yılı olacak

2019 Bangladeş kültür yılı olacak

Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanı Mozammel Huq, gelecek yıl Bangladeş kültürel yılı olarak Türkiye'de etkinlikler yapılacağını belirterek, Türkiye'nin farklı bölgelerde Bangladeş'in tanıtılacağını dile getirdi

Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanı AKM Mozammel Huq'ın da aralarında bulunduğu heyet, Bangladeş'te inşa etmek istedikleri anıtlara ilişkin fikir edinmek için incelemeler yapmak üzere Türkiye'ye geldi.  Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanı Mozammel Huq, İstanbul'da Bangladeşli yazar, tarihçi, mimar ve sanatçılar ve Türk gazetecilerle yemekte bir araya geldi. Develi Etiler Restaurant'ta düzenlenen programa Bangladeş Büyükelçisi Allama Sıddiki, Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Monirul İslam, Şehir Üniversitesi Rektörü Peyami Çelikcan, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör, Bangladeşli yazarlar ve sanatçıların yanı sıra Türk gazeteciler de katıldı.  Programda konuşan Bangladeş Kurtuluş Savaşı Bakanı A.K.M. Mozammel Huq, Türkiye ile Bangladeş'in iki kardeş ülke olduğuna dikkat çekti. Bangladeş halkının Türkiye'nin kurtuluş savaşında yanında olduğunu hatırlatan Huq, "Bangladeş halkı Türkiye'yi kardeş ülke olarak görüyor. Türklerin istiklal savaşında Bangladeşliler yardım için seferber olmuştu. O zaman Bangladeş Hindistan'ın bir parçasıydı. Türkiye bizim için dost ve kardeş ülke" dedi.

2-2-072.jpg

KONYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Bangladeş halkının İslam sufizmine büyük önem verdiğini ve Bangladeşlilerin Konya'dan Mevlevi dervişleri sayesinde İslam'ı kabul ettiğini kaydeden Mozammel Huq, "Sufizm Türkiye-Bangladeş arasında önemli bir köprüdür. Konya bizim için önemli bir şehir. Bangladeş halkı Konya'dan gelen Mevlevi dervişleri sayesinde İslamı kabul etti. Bangladeşli yönetmen Şahriar Kabir, bu yıl Mithat'ın Rüyası isimli bir film yaptı. Genç bir dervişin hayatını anlatan bu filmi çok beğendim. Önümüzdeki yıl Sufi Film Festivali'nde yayınlanacak" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU

Türkiye ve Bangladeş'in mülteci sorunuyla boğuşan bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Huq, "Türkiye ülkesinde 4 milyona yakın Suriyeli mülteci ağırlıyor. Bu büyük bir rakam. Türkiye'nin yaptığı gerçekten örnek bir fedakarlık. Bangladeş 1 milyona yakın Rohinga Müslümanına kapısını açtı. Bangladeş devleti ve halkı Rohinga Müslümanları için seferber oldu. Türkiye de yanımızda oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da Arakanlı Müslümanları ziyaret etti. Geçtiğimiz haftalarda Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kampları ziyaret etti. Bu ziyaretler bize ve Rohinga Müslümanlarına büyük moral veriyor. Türkiye'yi bu desteğinden dolayı hep takdir ediyoruz" diye konuştu.

2019 BANGLADEŞ KÜLTÜR YILI OLACAK

Gelecek yıl Bangladeş kültürel yılı olarak Türkiye'de etkinlikler yapılacağını belirten Huq, Bangladeş Yılı olarak Türkiye'de farklı bölgelerde Bangladeş'in tanıtılacağını ifade etti. Huq, Dakka'da Yunus Emre Enstitüsü'nün şube açacağını dile getirdi.Türkiye'den Bangladeş'e, Bangladeş'ten Türkiye'ye öğrenci değişim programları olacağını söyledi.  Türkiye ve Bangladeş arasındaki kültürel ilişkilerin de geliştirileceğini kaydeden Huq, şunları kaydetti: "Bu hafta Bangladeş'ten gelen heyet Ankara, İstanbul ve Çanakkale'yi ziyaret etti. Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret ettik. Çanakkale'de şehit Türk askerleri için yapılan anıtı ziyaret etti. Buradaki heyetin raporuna göre Bangladeş'te de şehitlerimizin bir anıt yaptıracağız. Heyetten buradan sonra Belarus ve Rusya Fedarasyonuna gidecek. 2019 yılında Türkiye'de Bangladeş Kültür Yılı ilan edilecek. Bursa, Kayseri, Konya gibi şehirleri ziyaret edeceğiz. Konya'dan semazen ekibini Bangladeş'e davet edeceğiz. Onlar da Bangladeş halkına semazenliğini anlatacak."

BANGLADEŞ'TE ŞEHİTLER İÇİN ANIT YAPILACAK

Bangladeş'in İstanbul'daki Panorama 1453 gibi bağımsızlığı anlatan bir panorama ya da o şekilde bir proje hazırlayacağını kaydeden Huq, "Bunun için buraları ziyaret ettim. Bir de şehitlikler, Türkiye'de farklı illerde, Çanakkale, Anıtkabir olsun bu şekilde anma şehitlikler ya da anma projeleri nasıl yapabileceğimizi tecrübe kazanmak için buraya geldik" dedi. Bangladeşli heyet, Türkiye'de şehitler adına yapılan anıtları ve müzeleri gezip tecrübe edinmek ve bir benzerini de Bangladeş'in kurtuluş savaşında hayatını kaybedenlere adanmak üzere ülkelerinde buna benzer anıt yapmak için incelemelerde bulundu. Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle gelen heyet, Panorama 1453 Müzesi ve Anıtkabir'i ziyaretin ardından, Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.