Adem Turan

Adem Turan

2018’de önemli tehlike KURAKLIK!

2018’de önemli tehlike KURAKLIK!

Son günlerde sıcaklıkların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi ve beklenen kar yağışının olmaması yurt genelinde kuraklık sinyalleri veriyor. Son 44 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz.

İSKİ verilerine göre İstanbul’daki 10 barajın doluluk oranı yüzde 65 düzeyindeyken, bu rakam Ankara’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 34 olarak verilere yansıyor. Kuraklık Doğu’yu da vuruyor. Keban Barajı’nda doluluk oranı yüzde 30’a kadar indi.

Tabloda gözüktüğü gibi durum ciddi. Doğu bölgelerimizde daha da sıkıntılı gözüküyor. Sadece tarım değil meyve ve sebzelerde sıkıntılı.

Bunun bir çok sebebi var elbette. Yerleşim için ormanları kestik zeytinlikleri yok ettik. Tarım alanlarının yüzde 12’sini kaybettik. Son 27 yılda ise 4 milyon hektar alan tarım alanı olmaktan çıktı.

Sonuçta cevizden tutunda tüm tahıl ürünlerini ithal etmek zorunda kaldık. Yoksa halkımız tembelleşti mi? Başkaca sebepler mi var bilinmez ama her şeyi marketten, pazardan alır hale geldik.

Oysa, dünyada dört mevsim yaşanan başka bir ülke yok. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, topraklarımızda neredeyse yetişmeyen tarım, sebze ve meyve ürünü yok. Böyle imkanlarımız varken üretmeyip hazır almak ne kadar doğru?  Uzmanların açıklamalarına göre tarım ürünlerinin kahir ekseriyeti GDO’lu ürünlerdir. Bu da açıkça sağlığımızı tehdit ediyor. Zaten damak tadı da bize uymuyor.

O zaman ihtiyacımız olan gıdaları kendimiz üretip, kendimiz tüketmemiz gerekiyor. Günümüz Türkiye’sinde o kadar çok imkanlara sahibiz ki, her alanda tarım makinası geliştirilmiş durumda. Her şey otomatik, traktörler bile otomobil konforunda. İnsan oğluna düşen biraz fedakarlık ve de çok çalışmak.

Devletin 2018 yılında çiftçiye ödeyeceği tarımsal destekleri ise şöylece sıralayabiliriz. Tarıma 2018 yılında toplamda 14.8 milyar liralık destek ödenmesi öngörülüyor. Bu desteğin 4 milyar lirası hayvancılık, 1.9 milyar lirası mazot desteği, 1.7 milyar lirası kırsal kalkınma ve 1.5 milyar lirası ise pamuk primi desteği olarak ödenecek. Anlaşılacağı gibi devlette üzerine düşen görevi yerine getiriyor.

Peygamber Efendimiz çalışmanın önemine dikkat çekerek “Kişi kendi elinin emeğinden daha temiz bir kazanç elde etmemiştir” Buyurmuşlardır.  

 Bol bereketli bir yıl olması dileği ile;

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR