2017’de ses getirecek projeler planlıyoruz

2017’de ses getirecek projeler planlıyoruz

Uğur İbrahim Altay, “'Anadolu Çağı Miras Projesi'ni tamamladık. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile şimdi de Selçuklu eserlerinin yer aldığı tüm kitapların, Türkçe-Arapçası'nı çıkarıyoruz. Çalışmaları çok yakından takip ediyor” dedi

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Merhaba Gazetesi çalışanlarını ağırladı. 2016 yılının değerlendirmesinin yapıldığı ve 2017 yılında yapılacak yatırımların konuşulduğu Ramada Otel'deki toplantıya Selçuklu Belediye Başkanı Altay'ın yanı sıra; Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar, Selçuklu Belediye Başkan Yardımcıları Şükrü Koyuncu, Murat Can, Selçuklu Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ali Düz, Selçuklu Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Ahmet Bilgiç, Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Muhammet Gümüş, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Merhaba Gazetesi editörleri ile haber ve spor muhabirleri katıldı. 15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız askeri darbe girişiminin belediye yatırımlarını gölgede bıraktığını belirten Altay, “Gündem tamamen 15 Temmuz'a döndü. Yatırım ve hizmetler durmuyor. Çok önemli üç yatırımımız tamamlanma noktasına geldi” dedi. Altay ayrıca kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
13-2-001.jpg

CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATINI YERİNE GETİRDİK

Selçuklular ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tüm dünyadaki Selçuklu mimari ve müze eserlerinin 5 ciltlik fotoğraf albümünün yapıldığını söyledi. Türk İslam Eserleri Müzesi'nde Selçuklu Sergisi açtıklarının altını çizen Altay, şöyle konuştu: “Serginin ardından katalog bir kitap çıkardık. Selçuklularda bilim ve düşünce sempozyumu, Selçuklu şehirleri sempozyumu düzenlendi. Selçukluları daha çok anlatmaya gayret ediyoruz. Bu bağlamda da 3 yıldır emek verdiğimiz Cumhurbaşkanlığı himayesinde 'Anadolu Çağı Miras Projesi'  de tamamlandı. Yeniden 5 ciltlik bir eser ortaya çıktı. 48 ilde bulunan toplamda 491 mimari eserden, fotoğrafları ve künyeleri ile birlikte 3 ciltlik kitap oluşturuldu. Tüm Türkiye'deki Selçuklu eserleri tekrardan envanter haline getirildi. Bununla ilgili fotoğraf çekimi Türkçe-İngilizce yayınlandı. İlk kez ülkemizdeki müzelerdeki Selçuklu eserlerinin çekimleri yapıldı. 55 müzede çekim gerçekleştirildi. 33 müzeden 603 eser müze kitabında yer aldı. Bunlarda ilk kez yayınlanıyor. Bu da Türkçe-İngilizce haline geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile şimdi Türkçe-Arapçası'nı yapıyoruz. Selçuklular'a ait çok önemli bir ilgisi var. Her binada onların izini yansıtan özelliklerin yer almasını arzu ediyor. Külliye'de bu izleri görmek fazlası ile mümkün. Projeleri yakından takip ediyor. Sunumda bununla ilgili bir talepte bulundu. Geçen hafta Cuma günü Mabeyn Köşkü'nde Cumhurbaşkanımıza kitapları takdim ettik. 30 dakikalık bir belgesel hazırlanıyor. Köşk'e Cumhurbaşkanımızın söylemlerini almak için gitmiştik. Belgesel, sayın Erdoğan'ın konuşmalarının eklenmesiyle tamamlanacak. Böylece Selçuklular ile ilgili yeni bir projeyi tamamlamış olduk. Cumhurbaşkanlığının himayesinde bu projelere devam edeceğiz.”
img_5575-001.jpg

3 BÜYÜK PROJE BİTME AŞAMASINDA

Başkan Uğur İbrahim Altay imza attıkları projeler hakkında bilgiler verdi. Kongre Merkezi'nin 100 milyon liralık bir bedelinin olduğunu ve yüzde 90'ının tamamlandığını kaydeden Altay, “Temel atma töreni yapamadık. Sürecini konuşmak için fırsat bulamadık. Kongre Merkezi'nin yanı sıra Sille Barajı da tamamlanmak üzere. Yağışlar, bu anlamda bizi fazlası ile memnun etti. İçinde iki buçuk milyon metreküp suyun olduğu bir tesis Konya ile buluşacak. Baharda Sille Barajı açıldığında, suya olan hasret giderilmiş olacak. Vatandaşlarımız su kenarında oturup çayını içme imkanına kavuşacak. Baraj etrafında yürüyüşler yapılıp, balık bile tutulabilecek. Baraja 20 milyonun üzerinde bir yatırım yapıldı. Bütçesel manada 4-5 milyonluk bir yatırım daha yapmayı düşünüyoruz. Konyalılar, alışılmışın dışında yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir mesire alanı kazanıyor. Tesisin içinde restoranlar ve kafeler de yer alacak. Macera alanları ve izci kampları kurulacak. Herhangi bir aksilik olmazsa vatandaşlarımız tekneler ile gezdirilecek. Geçici kabul işlemleri devam ediyor. Bunun yanı sıra tenis kortumuz açıldı. Büyük bir eksiği kapattık” şeklinde konuştu.
img_5630-001.jpg

17 MİLYONLUK SOBE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi'nin tamamlandığını söyleyen Altay, bu eğitim merkezinin işletmesi için Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) isminde bir vakıf kurulduğunu da dile getirdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Selçuklu Belediyesi ve SOBE Vakfı'nın birlikte çalışma yürüttüğünü ifade eden Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nisan ayında bina tamamlanacak. Otizmli bireyler, rehabilitasyon ve terapi eğitimi almaya başlayacak. Yaklaşık 17 milyonluk bu yatırım, 8 bin 500 metrekarelik kapalı alanı ile Türkiye'ye örnek bir tesis oldu. 2016 son günlerinde sayın Başbakanımız 'Otizm Eylem Planı'nı açıkladı. Bunun ardından bu konu Türkiye'de daha çok konuşulur bir hale geldi. Erken yaş terapisi ve rehabilitasyonu yapmak istiyoruz. NEÜ'de Otizm Araştırma Merkezi oluşturuldu. Değerlendirmeler yapıldı. Otizm denilince akla ilk Konya gelecek. Türkiye'deki tüm otizm vakıf ve dernekleri Konya'da buluştu. Şehrimiz bu anlamda önemli bir misyon üstlendi. İlk kez bir araya gelinerek, ortak deklarasyon yayınlandı. Türkiye Otizm Meclisi (TOM) adında böyle bir meclis kuruldu. Çok yeni bir vakıf olmamıza rağmen bu meclisin sekretaryalığı bize verildi. Vakıf ve otizmli ailelerin bizden çok büyük beklentileri var. Karşılama için yoğun çaba sarf ediyoruz. Diğer engelli gruplara özellikle Down sendromlulara da terapi eğitimi vermeyi planlıyoruz. At ahırlarımız, spor salonlarımız var. Özel çocuklar bu vesile ile bire bir eğitim alma imkanına sahip olacaklar. Konya, bu konuda yeni marka oluyor.

2017'DE SES GETİRECEK PROJELERE İMZA ATACAĞIZ

2016 yılının son ayında başlanılması gereken bazı yatırımların, 2017 yılının baharına ertelendiğini vurgulayan Altay, proje ihalelerinin devam ettiğini söyledi. 2017 yılının hizmet ve yatırımın daha çok konuşulacağı bir yıl olacağını dile getiren Altay, “Nisan ayında referandum süreci de tamamlanırsa, seçimsiz bir döneme girilecek. Belediye seçimleri içinde son iki yıl kalmış olacak. 2017'de yeni şeyler söylemeyi planlıyoruz” diye konuştu. Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu planladığımız yatırımların tanıtımını ayrı ayrı yapacağız. Ses getirecek projeler devam ediyor. Selçuklu Belediyesi, yine öncü ve lider olmaya devam edecek. Bir taraftan da açılışlar yapacağız. Kongre Merkezi, Sille Barajı ve SOBE'nin açılışı olacak. Birçok temel atma töreni gerçekleştirilecek. Kar yağışı bereketi ile geldi. Ekiplerimiz durmadan çalışıyor. Ana arterler, okullar ve insanların yoğun olarak kullandığı yerlere daha öncelik verdik. Bütün karı aynı anda kaldırmak mümkün değil. Vatandaş bize destek olmaya başladı. Şehri tek başına belediyelerin temizlemesi mümkün değil. Onun için vatandaşın destek ve duyarlılığı önemli. İnternet sitesinden ve telefon üzerinden acil ihtiyaç talep edenlere de el uzatıyoruz. Düşünün 604 bin nüfusluk bir yerden bize sadece 500 şikayet geldi. Bu çok ciddi bir başarıdır. Bunun yanı sıra sosyal ve kültürel çalışmalarımızda hız kesmiyoruz. Çanakkale projemiz bu yıl da devam edecek. Geçen yıl 7 binin üzerinde öğrencimizi Çanakkale'ye günü birlik götürmüştük. Çok prestijli bir çalışma oldu. Çocukların zihninde unutulmaz bir hatıra olarak kaldı. Ailesinin izin verdiği tüm lise 2 öğrencilerini götürüyoruz. Bu yıl bu sayının 10 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz.”

KELEBEKLER VADİSİ VE TAKKELİ DAĞ MİSYONU ARTIRDI

Başkan Altay, Sille'nin önemli bir markaya dönüştüğünü, Konya'ya gelenlerin artık Kelebekler Vadisi ve Sille'yi görmeden dönmediğini ifade etti. Sille'de 2 yıldır imar planı çalışması yapıldığını da belirten Altay, “Geçtiğimiz aylarda tamamlandı, kuruldan geçti ve onaylandı. Yapılar, daha hızlı devam edecek. Belediyeye ait 13 parselimiz var. Sille, bundan sonra daha iyi olacak. Çünkü boşluklar da tamamlandı. Kanal Caddesi'nde belediyeye ait tesisler yeniden yapılandırılacak. Bazı sokaklarda sağlıklaştırmaya başladık. Mağaraların temizliği ile ilgili ciddi şikayetler alıyorduk. Sayın valimizin ve müze müdürümüzün desteği ile yeni bir süreç başladı. Takkeli Dağ'da arkeolojik kazı yaptığımız arkadaşlarla tekrar kazılara başlıyoruz. Bizim kontrolümüze geçen o yer, süratle temizlenecek. Arkeolojik sit alanı olarak etrafını çeviriyoruz, giriş çıkışları kontrol ediyoruz. O kültürel mirasın tahrip edilmesinin önüne geçeceğiz. Aydınlatmalar yenilendi. Silleli vatandaşlarımızdan ve özel sektörden bu anlamda destek bekliyoruz. Sadece belediyenin restorasyonu ile orayı yaşatmak mümkün değil. Konya'daki kamu kurum ve kuruluşların da oralardan bina alıp, misafirhane olarak kullanması lazım. Turizm Bakanlığı'nın desteğini görmedik. Emlak vergilerinden toplanan fon ve belediyenin kendi imkanları ile çalışmalar yapıldı. Takkeli Dağ'da ciddi kazılar yapıyoruz. Konya'nın turizmine katkı sağlayan yeni bir miras olacak.

SELÇUKLULARA 200 YIL BAŞKENTLİK YAPTIK

“Bin yıllık tarihimizden bahsediyoruz ama olayı 1071'e ve Anadolu Selçuklu'nun başlangıç tarihine bir türlü getiremedik” diyen Altay, şunları kaydetti: “Mezhep savaşlarının fiilen olmasa da yaşandığı bir dönemde Selçuklular bu topraklarda birlikte yaşama kültürünü ortaya koymuş önemli bir medeniyettir. İnce Minerali Medresenin kapısı, Alaeddin Camisi, Karatay Medresesi, Şifahaneler, Divriği Ulu Cami'de o kadar güzel işler yapmışlar ki; bu kadar savaşın içinde, Anadolu'nun tapularını oluşturmuşlar. Selçuklular'ı anlatmaya devam edeceğiz. Konya Hz. Mevlana şehri olduğu kadar aynı zamanda bir de Selçuklu şehridir. Mevlana'yı buraya getiren de Konya'nın o dönemin bilim ve kültür hayatının merkezi olmasıdır. 200 yıl Selçuklular'a başkentlik yapmış bir şehirdir Konya. Burası bir payitaht şehri. Selçuklular ile ilgili bir şeyler araştırmak ve ortaya koymak çok zor. Çünkü çok eski ve köklü bir tarihi var. Anlamak ve anlamlandırmak için; Arapça, Farsça ve Osmanlıca bilinmesi gerekli. Yakın tarihi araştırmak kolay. Bu noktada üniversitelerimize de önemli sorumluluklar düşmektedir. Selçuklu tarihçileri yetiştirmemiz lazım.”

STK'LAR İLE KURUMSALLIĞI AMAÇLIYORUZ

Suriyeli vatandaşlara yönelik değerlendirmelerde de bulunan Altay, sivil toplum kuruluşlarının bu noktada büyük bir önem arz ettiğini ve onlarla işbirliği içinde olduklarını kaydetti. Altay, konuşmasını daha sonra şunları söyledi: “STK'ların bu işi yapmasını önemsiyoruz. Belediye bu işleri yaptığında birçok farklı alana ihtiyaç duyuyor. Bunların temini için ekstra bir para harcaması gerekiyor. El Bir Derneği, Dosteli ve İHH'nın yardımlarını ulaştırma konularında onlara ulaşım desteği sağlıyoruz. Yardımlar toplanıyor ve dağıtılıyor. Geçen yıl 27'ye yakın projeyi destekledik. Bu yıl 35 projeye destek vereceğiz. STK'lar ile ilişkilerimizi kurumsallığa dönüştürüyoruz. Proje çağrısına çıkıyoruz. Ortak projelere açığız. Projelerde konu ve bütçe sınırlaması yapmıyoruz. Bir komisyon oluşturduk. Memnunuz, sivil toplum da bunlara alıştı. Sosyal yardımlarımız devam ediyor. Gerek Türkiye'deki gerek Suriye'deki kardeşlerimize yardımlarımızı sürdürüyoruz. Bunların çok dillendirilmesini istemiyoruz.”

MÜLKİYETİ BİZDE OLAN PAZARLAR KAPALI OLACAK

Şehrin içinde büyük bir kütle oluştuğunu ve kapalı pazar anlayışına ilk başta sıcak bakmadıklarını. zamanla bu stratejilerinden vazgeçtiklerini belirten Altay, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Akşemseddin'de ilk pazarı ihale ettik. Bu yıl 4, gelecek yıl da 4 pazar yapacağız. Mülkiyeti bize ait olan tüm pazarları kapalı hale getireceğiz. Şefik Can bölgesinde pazar ile ilgili büyük sıkıntılar yaşanıyor. Oradaki pazar Şeker Tekke yolu üzerinde kuruluyor. Pazarın taşınacağı yerde mülkiyet problemi var. Bir imar tadilatı yaptık. Konut imarı verdik. Konut imarının karşısında Şeker evlerinin bulunduğu bölgede pazar alanı ve resmi kurum alanı oluşturduk. Kamulaştırma yapacağız ama kolay olmayacak. Vatandaşın bu konudaki beklentisi çok yüksek. Bölge yoğunlaştı, pazar kurabilirsek çok mutlu olacağız. İmarda da yeterince sosyal donatı olmuyor. Olsa bile mülkiyeti hep vatandaşın üzerinde kalmış. Bir okul yerinde 300, pazar yerinde 700 hissedar olabiliyor. Çözülmesi zor görünüyor fakat çalışacağız.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum