Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

2015 Tavsiyeleri

2015 Tavsiyeleri

Adettir, her yılbaşı gelince önüne mikrofon uzatılan “Barış, mutluluk, huzur… getirsin” nakaratını tekrarlar. Sonuçta gelişigüzel söylenen laflarla ne huzur, ne de barış.

Ben size kabak tadı veren bu nakarattan ziyade, her biri somut bir eylem içeren 15 maddelik bir tavsiye listesi veriyorum. Hep beraber uygularsak o zaman gerçekten bu yıl, inşallah ötekilerden başka, daha hayırlı, daha huzurlu bir yıl olabilir:

1-Bu yıl boyunca 5 vakit namazı mümkünse cemaatle kılalım. Abdestsiz gezmemeye çalışalım.

2-Bunca yıldır geçirdiğimiz namazlar için günlük-haftalık ya da aylık asgari bir hedef belirleyerek periyodik kaza namazı programı yapalım ve borçlarımızı ödemeye çalışalım.

3-İşlediğimiz tüm günahlar için tevbe istiğfar edelim, kul hakları varsa ödeyelim ve helalleşelim.

4-Unutulan sünnetlerden “sıla-i rahim”i ihya ederek bilhassa önümüzdeki kış gecelerinde eş-dost-akraba ziyaretleri programlayalım.

5-Tefsir, Hadis, Fıkıh ya da İslam Tarihi konularında temel kaynaklardan birini tesbit edip bu yıl boyunca onu okuyup bitirelim.

6-Cep telefonu, internet, televizyon, dizi, sosyal medya… gibi zamanımızı çalan konuları en az seviyeye indirelim.

7-Aile, iş hayatı, ticaret, siyaset, seyahat… gibi konularda kendimize bu yıla mahsus hedefler koyup onu gerçekleştirmeye çalışalım.

8-Vücut sağlığımıza dikkat edelim. Ağız-diş, göz, kulak, mide, ciğer, el, ayak vb. organlarımızı düzgün, temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanalım. Bu vücudun bize bir emanet olduğunu unutmayalım.

9-Kilo sorunumuz varsa bu yıl boyunca kendimize bir hedef koyup o kiloya erişmeye çalışalım. Beslenmemizi A’dan Z’ye kontrolden geçirelim.

10- Günlük en az 100’er defa olmak üzere lafza-i celal, kelime-i tevhid, istiğfar ve salavat-ı şerife cinsinden bir evradımız olsun ve bunu sürekli yapalım, adet haline getirelim.

 11-Sigara vb. kötü alışkanlıkları olanlar bu yıl o pisliklerden kurtulmaya niyet etsinler. En koyu tiryaki de bu meretten kurtulabilir, ben boşlayamam dememelidir.

12-Akraba, komşu, arkadaş ve meşhur şahsiyetlerden son yıllarda ölenlerin listesini yapalım ve devamlı güncelleyerek bu listeye ara sıra bakalım. Bir gün, belki de bu yıl, bizim de ölebileceğimizi unutmayalım. Şu bir gerçek ki 2015’te binlerce kişi ölecek. Bunlardan birisi de biz olabiliriz!

13-Vasiyetimizi yazalım. Geride kalanları zora sokacak, onlara zahmet verecek lüzumsuz vasiyetler değil, faydalı, hayırlı vasiyetler yazalım.

14-Öldüğümüzde amel defterimizi kapatmayacak sadaka-i cariye (Hayırlı evlat, faydalanılan ilim ve hayır işleri) cinsinden bir iş yaparak dünyadan ayrılmanın gayretinde olalım.

15- “Ben ölünce insanlar beni nasıl anacaklar, hangi huyumu, hangi sözümü, hangi işimi hatırlayacaklar?” sorusunu devamlı kendimize sorarak, ona göre bir hayat yaşayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR