Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

2011 Vergi ve Zamları

2011 Vergi ve Zamları

Ekonomik konular yazı serisi

Ülkemizde uygulanan seksen yıllık zamlı, haksız vergili ve sömürücü faizli ekonomik uygulama katlanarak devam ettiriliyor. 2011 yılı ekonomik yasalarını uygulamaya sokan AKP hükümeti, yine iğneden ipliğe yeni zamlar getiriyor.
Bu yazım biraz hava tahmin raporuna benziyorsa da burada tahmin kelimesi kullanmıyor onun yerine “perşembenin gelişi çarşambadan belli olur” sözünü kullanıyorum. Çünkü hükümetler bir sene sonra uygulayacakları ekonomik modellerini bir evvelki senenin son aylarında “Bütçe kanunları” adıyla kanunlaştırır ve yürürlüğe koyarlar. Bu kanunlarda nereden ne kadar alınacağı belli olurken, nereye ne kadar harcanacağı da bellidir.
Bundan önceki yazılarımda da belirtmiş olduğum gibi AKP hükümetinin sadece söylemlerinde bir değişiklik bulunmaktadır. Uygulamaları ve özellikle de ekonomik uygulamaları, kendinden önceki diğer hükümetler gibi aynen devam etmektedir. Her yıl muntazaman faiz ödemeleri yapıldığı halde faiz borçlarımız gün geçtikçe katlanırken, bunun temin yeri olarak sadece fakir halkın “lokmasını kesmek veya kemerini sıkmak” olarak ifade edilebilecek ekonomik uygulamaları yürütülmektedir.
Bu uygulamayı bir cümle ile özetlemek gerekirse, Başbakanın konuşmaları, yıllarca içinde bulunduğu milli görüş konuşmalarına benzemekte;“Başbakanın konuşmaları Erbakan gibi ama icraatları Demirel gibi…” cümlesiyle ifade edilebilmektedir.
2011 YILINDA HER ŞEYE VERGİ VE ZAM
Bu konuyu dile getiren; “Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş; ekim sonu itibariyle açıklanan 2011 yılı için geçerli olacak vergi ve harç oranlarına tepki göstermiştir. Getirilmeyi düşünülen vergilerin İBİŞ VERGİSİ misali olduğunu, oranların geri çekilmesini, yeniden düzenlenmenin gerekli olduğunu” söyleyerek “Adımız VATANDAŞ, Soyadımız VER olmuş” bulunmaktadır, dedi.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı, TUİK ve diğer kurumlar tarafından açıklamaları yapılan 2011 yılı için vergi ve cezalar ile harçlar üstünde yapılması düşünülen vergi ve zamlara tepki göstererek; “Hani ülkemizde her şey iyi gidiyordu. Ekonomimiz iyi idi. Memleket giderek kalkınıyordu. O zaman bu Vergi ve Harçların artışına ne gerek var?” demiştir.
Derneğin yaptığı açıklamada; “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verileri çerçevesinde vergilerin artışında kullanılacak yeniden değerleme oranı 2011 yılında yüzde 7,7 olarak uygulanacak. Böylece bu yılın başında yüzde 2,2 artan vergi, harç ve cezalar, Bakanlar Kurulu yetkisi kullanılmazsa yeni yılda yüzde 7,7 oranında artacak.
Bu tamamen haksız, hukuksuz ve insafsız bir artış olacaktır. Taşıtlarda, pasaportta, ehliyette, av tezkeresinde, çevre ve emlak vergilerinde, Damga vergilerinde, yargı harçlarında, Beyannamelerde ve her vergi ve harçta bu oranda artış olacak. Bu yanlıştır ve adil değildir”
DOLAYLI VERGİLER CANIMIZDAN ALIYOR
 “Fakir ile zenginin eşit miktarda ödediği günlük yaşantımızda iç içe olduğumuz adına dolaylı vergi denilen KDV, ETV, ÖTV gibi vergiler halkımızı zaten canından bezdirdi. Bu vergilendirme sistemi adil değildir.
Dünyanın en pahalı akaryakıtı bizde iken şimdi isen pahalı etini de tüketir olduk. Bu vergilendirme şekli bir an evvel adil ve hakça bir düzene oturtulmalıdır. Beyannamelerden alınan ücretler daha aşağı çekilmelidir. Damga vergisi ve her tür harçlarda arttırılması düşünülen oranlar 2011 yılı için yapılmamalıdır. Özellikle sürücü belgesi harçları, pasaport harçları, Yargı harçları kesinlikle arttırılmamalıdır.
Yargı harçları arttıkça vatandaş hak ve hukukunu aramaktan vazgeçmek durumunda bırakılmaktadır. Danıştay, Bölge idare ve vergi mahkemelerine başvuru harçları mutlaka aşağıya çekilmelidir. Emlak vergisi, Çevre vergileri ve bununla ilgili harçlar ve atık su bedelleri uygulaması da aşağı çekilmeli ve bunların oranları düşürülmelidir.”
UYGULANIRSA ADI “İBİŞ” VERGİSİ OLUR
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “2011 yılı için uygulamaya konulacak olan vergi oranları, harç oranları TUİK’in belirlediği gibi olursa ve hükümet yetkisini kullanıp bunları aşağı çekmez ise, bunlar tam bir İBİŞ vergisi olur.
Vatandaşa yazık ve günahtır. Bu oranlar uygulanırsa, geçim derdine düşmüş, ayakta kalma savaşı veren insanımızın sağlıklı yaşam hakkı elinden alınmış olacaktır. 2011 yılının ilk ayından itibaren uygulanacağı söylenen vergi, harç oranlarının kesinlikle arttırılmamasını, bu oranların zaten kabarık olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, tüm tüketiciler adına konunun ivedilikle ve ehem niyetle tekraren incelenmesini istiyoruz” demiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR