20 Ocak katliamı Türkiye'de bilinmiyor

20 Ocak katliamı Türkiye'de bilinmiyor

Türk Ocakları Konya Şubesi ve Gençlik Kolları, 20 Ocak katliamının 28. yıldönümünde Azerbaycan’da hayatını kaybeden Azerbaycan Türklerini andı.

Düzenlenen programa katılım ise yüksek oldu. Türk Ocakları Konya Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Dinler,  Azerbaycan'ın tarihinde son derece üzüntü verici hadiseler yaşadığını ifade etti.  Azerbaycan Türkleri üzerinde planlı olarak yapılan katliamlar sonucunda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Dinler, “Bunlardan birisi de 1990 yılının 19 Ocak’ını 20 Ocak’ına bağlayan gece Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ordusunun masum insanlar üzerinde aşırı güç kullanması ve Ermeni çetelerinin saldırıları sonucu birçok kişinin katledilmesiyle gerçekleşmiştir. Resmi açıklamalara göre, Bakü’de katliamlar sonucunda 133 kişi şehit olmuştur. 20 Ocak Bakü Katliamı olarak bilinen bu elim hadise Azerbaycan’da Kara Ocak (Qara Yanvar) olarak anılmaktadır. Katliamdan sonra, Azerbaycan sokaklarındaki kanların üzerine karanfil atılması sonucu katliam karanfille özdeşleşmiş ve 19 Ocak’ı 20 Ocak’a bağlayan gece karanfilin ağladığı gece olarak anılmaya başlanmıştır.

Son yıllarda Hocalı Soykırımı ile ilgili farkındalık dünya çapında artmaktadır. 20 Ocak Katliamı ise maalesef Türkiye’de fazla bilinmemektedir” dedi. Kara Yanvar adıyla bilinen 20 Ocak Katliamı programında konuşan Prof. Dr. Mezahir Ertuğ Avşar da şunları kaydetti: “Atalarımız diyor ki gerçek dost,  zor zamanda belli olur. Ve biz o süreçte gerçek dostumuzu tanıdık. O gün yanımızda duran ve bize hep destek olan tek ülke Türkiye olmuştu. Türkiye bugüne kadar hep yanımızda oldu, hala da olmaya devam ediyor.  1990 olaylarına kadar biz Sovyetler Birliği’nin çatısı altındaydık fakat bu olaylardan sonra gördük ki Sovyetler Birliği Ermenileri bize karşı örgütlemişti. Bunu biz 20 Ocak 1990’da gördük. Ben o günleri yaşayan bir insanım ve o günler çok zordu. Dört bir taraftan Sovyet askeri Bakü’yü kuşatmış, Türk’leri katlediyorlardı ama çok şükür ki biz o günlerde Azerbaycan Türkleri olarak bir ve beraber olduk. Türkiye’de yaşadığımız 15 Temmuz’un bir benzerini yaşadık, tanklar sokaklarda insanlara ateş ediyor ama biz o tanklara karşı bir direniş sergiliyorduk. İnsanların üzerinden geçen askeri araçlar, arabaları çiğneyip geçen tanklar çok kötü manzaralar ortaya çıkarıyordu. Bizim o an ayakta durmamızda Türkiye’nin elbette büyük katkısı oldu ve hala da o günleri bizimle beraber anan tek ülke Türkiye’dir.  Şuan Azerbaycan’da o gün hala anılıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.