17 Aralık Yolsuzluk Haberlerine Yayın Yasağına Medya Tepkisi: Uymayacağız!

17 Aralık Yolsuzluk Haberlerine Yayın Yasağına Medya Tepkisi: Uymayacağız!

Cumhuriyet, Evrensel, Today’s Zaman ve BirGün gazeteleri ile Rotahaber ve T24 haber siteleri, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Meclis’te kurulan komisyon haberlerine getirilen yayın yasağına uymayacaklarını açıkladı. Kararı internet...

Cumhuriyet, Evrensel, Today’s Zaman ve BirGün gazeteleri ile Rotahaber ve T24 haber siteleri, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Meclis’te kurulan komisyon haberlerine getirilen yayın yasağına uymayacaklarını açıkladı.

Kararı internet sayfalarından duyuran medya kuruluşlarından Cumhuriyet, şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyet gazetesi 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacak, haberleri vermeye devam edecek. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, isimleri yolsuzluk skandalına karışan dört eski bakan ifade vermeden bir gün önce 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına ilişkin, Cumhuriyet Gazetesi'nin nasıl bir tutum izleyeceğini açıkladı.

Dört eski bakan hakkında kurulan meclis soruşturma komisyonunun talebi üzerine Ankara (7). Sulh Ceza Mahkemesinin yayın yasağı kararı aldığı belirtildi. Bu karar hem yasaya, hem hukuka açıkça aykırıdır.

Bir mahkeme ya da hakim istediği konuda ve istediği gibi karar veremez. Yetkisi olmayan bir konuda ya da yasal dayanağı olmadan verilmiş bir yargı kararının yaptırımı bazı hallerde "yokluk"tur. Yani o karar, ilk alındığı tarihten itibaren hiç verilmemiş sayılır ve baştan itibaren hükümsüzdür.

Kanunlarımızda "yayın yasağı" diye bir kavram, kurum, önlem çeşidi yoktur. Kararın yasal dayanağı olarak belirtilen Basın Kanununun 3. maddesi basının özgür olduğunu yazan maddedir. Basın özgürlüğünü güvenceye alan kanun maddesini yayın yasağına gerekçe yapan bir yargı ve yargıçlık kültürü, demokrasi ve hukuk ironisidir. Kaldı ki, böylesi yasal dayanaktan yoksun şekli bir mahkeme kararına uymamanın kanunda yazılı bir yaptırımı yoktur.

Bir mahkeme yürütülen soruşturmada, yasaya aykırı da olsa -örneğin arama ya da tutuklama kararı verebilir. Çünkü böyle bir yetki ve kurum kanunda açık ve net olarak yazılıdır. Ama kanunda yazılı olmayan yeni bir önlemi, örneğin yayın yasağını kafasından uydurarak bu şekilde karar veremez. Bugüne kadar böyle bir kurum mahkeme kararlarıyla oluştu denerek kanunsuzluk kanuni hale getirilemez.

Cumhuriyet gazetesi okurları merak etmesin, bu karar bizim açımızdan hem hukuken, hem de yayıncılık etiği ve sorumluluğu gereği yok hükmündedir. Mecliste soruşturma konusu olacak kadar önemli bir olay hakkında ulaşılan her bilgiyi, nesnel, adil, ölçülü ve dürüst bir şekilde okurlarımıza aktarmaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.”

ROTAHABER: YASALARA VE HUKUKA AYKIRI OLAN BU YASAĞA UYMAYACAĞIZ

Rotahaber internet sitesi de kararını şu sözlerle duyurdu: “17 Aralık sonrasında ortaya çıkan yolsuzlukların üstünü örtmek isteyen AK Parti hükümeti, dün bir hamle daha yaparak yolsuzluk gerekçesiyle görevden alınan eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirdi.

Yolsuzluk skandalına karışan dört eski bakan ifade vermeden bir gün önce getirilen yasakla kamuoyunun bilgilenme hakkını kısıtlayan ve özgür basını susturmaya çalışanlara hatırlatıyoruz;

Bir mahkeme ya da hakim kanunlarda yer almayan bir konu hakkında istediği gibi karar alamaz. Eğer yetkisi olmadığı halde karar alıyorsa da bilmelidir ki bu karar hiç verilmemiş sayılır ve 'YOK' hükmündedir. Bu nedenle söz konusu bakanlarla ilgili komisyonun isteği üzerine alınan sansür kararı da kanunlara aykırı olması nedeniyle yok hükmündedir.

Rotahaber de kanunlarda yer almayan bu yasağa uymayacak. Anayasa'nın 28. maddesindeki kendisine verilen "Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır" şeklindeki hakkını sonuna kadar kullanacaktır.

Yine Basın Kanununun 3. maddesinde yer alan "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir" şeklindeki hükmünden aldığı 'Kamuoyunu bilgilendirme' hakkına dayanarak halkı bilgilendirmeye devam edecektir.

Ve Rotahaber olarak diyoruz ki;

Özgür basın sansürlenemez, susturulamaz. Okuyucularımızdan bugüne kadar hiçbir haberi saklamadık, saklamayacağız. Bugüne kadar olduğu gibi haber değeri olan her türlü bilgi ve belgeyi Anayasa'da yer alan hükümler dahilinde yayınlayarak halkı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kanunlarda olmayan yetkilerle özgür basını sansürleme girişimlerine de boyun eğmeyeceğiz."

T24: 17 ARALIK HABERLERİNE GETİRİLEN YAYIN YASAĞINA UYMAYACAĞIZ

T24 haber sitesi de, yasağa uymama kararını şu sözlerle dile getirdi: “T24, TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ifadeleri alabildiği ölçüde kamuoyuyla paylaşacak

T24; yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla suçlanan 4 eski bakanın TBMM'de Soruşturma Komisyonu’na ifade vermelerinin hemen öncesinde basına getirilen yayın yasağını, haber alma hakkı ve haber verme görevinden hareket ederek tanımıyor.

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ele alındığı 17 Aralık soruşturmasının yıl dönümünün arifesinde TBMM Başkanlığı'nın girişimi üzerine "Meclis tarihinde bir ilk"e imza atılarak getirilen yayın yasağı basın özgürlüğüne ve kamuoyunun bilgi edinme hakkına aykırı bir karardır.

T24, TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ifadeleri alabildiği ölçüde kamuoyuyla paylaşacak.

Halen TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ifadeleri okurlarına duyurmayı sürdüren T24, yayın yasağı kararından sonra da gazetecilik görevine devam edecek ve bu konudaki haberleri okurlarıyla paylaşacak.

P24 yasağa karşı mahkemeye gidiyor…

Türkiye'de bir süredir art arda uygulamaya konan yayın yasağı kararlarının sonuncusuna bazı basın kuruluşlarından anında tepki geldi. Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu da yayın yasağı kararına karşı hukuki yollara başvuracak.

Punto24 avukatlarıyla yaptığı değerlendirme sonrasında 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında getirilen yayın yasağının toplumun bilgi edinme hakkına ve kamu yararına aykırı olduğu, ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle itiraz etme kararı aldı. Punto 24 itiraz dilekçesini Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sunacak.”

EVRENSEL VE BirGÜN : YOLSUZLUKLA İLGİLİ HABERLERİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da bir açıklama yayımlayarak, gazetenin yayın yasağına uymayacağını açıkladı. evrensel.net sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"Dört eski bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonunun talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesinin aldığı yayın yasağı kararı, gazetecilik mesleğinin temel ilkesi olan halkın gerçekleri öğrenme ve halkı doğru bilgilendirme hakkına aykırıdır.

17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağının yasal dayanağı olarak sunulan Basın Kanununun 3. maddesi “Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir” demektedir.

Kaldı ki, Evrensel yasalarla sınırlanmış olan özgürlüklerin genişletilmesi konusunda da kendisini sorumlu saymaktadır. Bu nedenle yasağa boyun eğmeyecek ve bu konudaki haberleri vermeye devam edeceğiz.

Evrensel gazetesi okurları, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olarak gazetelerinin sansüre boyun eğmeyeceği ve gerçekleri dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da yazmaya devam edeceği konusunda rahat olsunlar.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ise, Twitter'dan bir açıklama yaparak “17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacağız, haberleri vermeye devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkı engellenmez.” dedi.

Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş de yasağa uymama kararını Twitter’dan duyurdu. Keneş, “Dün akşam yasağı duyar duymaz TZ olarak hukuk dışı bu yasağa uymayacağımızı söyledik. Hırsızları kollamak için konulan hukuk dışı/ahlaksız yayın yasağına direnmek ve yok saymak boynumuzun borcu olsun! Hodri meydan! Gazeteci dostlar hukuk dışı yasağa uymayın! Hırsız kollayan karar mı olur! Ben uymayacağım, içeri atsınlar!” ifadelerini kullandı.

TGC: 17 ARALIK KOMİSYONU İÇİN YAYIN YASAĞI SANSÜRDÜR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “17 Aralık operasyonunun ardından görevden alınan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’yla ilgili haberlere yayın yasağı getirildi. TBMM Başkanlığı tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda, 27 Aralık 2014’e kadar istenen yayın yasağı, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “uygun” görüldü.

Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu yayın yasağı basın özgürlüğünü zedelemiştir.

Basının görevi kamu yararını ilgilendiren bütün konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmaktır.

Demokratik rejimlerde basın hürdür ve sansür edilemez.

Kamuoyundan haber gizleme talebinin halkın temsilcilerinden oluşan TBMM’nin başkanlığından gelmesi de üzücüdür. Demokrasilerde her türlü siyasi tartışmanın halk ile paylaşılması esastır.

Yayın yasakları ile olayların kamuoyuna aktarılmasının engellenmesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na da aykırıdır.

Bilgi edinme yurttaşlara tanınmış bir haktır. Habere ulaşmak, haberi yorumlamak ve haberi serbestçe yayınlamak da basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilir.

Yayın yasakları bu hakkı zedelemektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak ister siyasi otoritelerce ister mahkeme kararlarıyla halktan haber gizlemenin sakıncalarını da sıkça yineledik.

Yine diyoruz ki, bu tür yasaklamalar, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacaktır.

Bir kez daha giderek artan yayın yasaklarının siyasetçiler tarafından sansür amacıyla kullanılmamasını ve çok sesli bir toplum için halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmamasını istiyoruz.”

İŞTE YAYIN YASAĞI

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yıl dönümü yaklaşırken TBMM Başkanlığının girişimiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararıyla, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’yla ilgili haberlere getirilen yayın yasağının tam metni Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK'ün internet sitesinde yayımlandı.

RTÜK'te yayımlanan(26 Kasım 2014) yayın yasağının tam metninde gerekçe olarak şu ifadelere yer verildi: "Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın kişilik haklarının zedelenmesinin önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunmasının sağlanması bakımından Türkiye Büyük Millet Meclisi Soruşturma Komisyonunun istemiş ve getirtmiş olduğu bilgi ve belge içerikleri ile Komisyonun tanık, bilgi sahibi, bilirkişi sıfatıyla veya diğer ilgililer olarak beyanlarına başvurduğu kişilerin Komisyona vermiş oldukları beyanlarına yönelik olarak 5187 Sayılı Basın Kanununun 3/2 maddesi gereğince soruşturma bitim tarihi olan 27/12/2014 günü mesai bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve internet ortamında yapılan yayınlar hakkında yayın yasağı konulmasına karar verilmiştir."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.