14. Büyük Türk Dili Kurultayı başladı

14. Büyük Türk Dili Kurultayı başladı

14. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral, “Arkamızda 200 milyonluk bir Türk dünyası var.  Dilde birlik, fikirde birlik ilkesi sonsuza kadar yaşayacak” dedi

 

4. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı.

Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı, Yurtdışı Akraba Toplulukları tarafından ortaklaşa düzenlenen 14. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’na Türkiye ve Azerbaycan’dan çok sayıda akademisyen katıldı. Kurultayın açılışına Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı, Dünya Pediatri Başkanı Gazi Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ve Azerbaycanlı ve Türkiyeli gazeteciler de katıldı. Açılışta konuşan Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, kurultayın Bakü’de düzenlenmesindeki önemine dikkat çekerek, Yunus Emre Enstitüsü olarak Türk dilinin dünyada yaygınlaşması yönünde çalıştıklarını söyledi. Özdemir, Kurultay’ın başarılı geçmesini diledi. 

TÜRKÇE BİR DÜNYA DİLİ HALİNE GELMELİ

Kurultayda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral da Büyük Dil Kurultayı’nın ilk defa 1926 yılında Bakü’de düzenlendiğini ve bu kurultaya katılanların  şehit edildiğini söyledi. Bu Kurultay’ın Bakü’de düzenlenmesinin önemli olduğunun altını çizen Özoral, “Bakü güzel Türkçemizin en güzel konuşulduğu yerlerden birisidir. Türkçemizi korumak, yüceltmek ve onu bütün dünyada bir bilim dili haline getirmek zorundayız. 20. Yüzyılın başında Türkçe’nin ortak bir dil haline getirilmesi, dilde ve fikirde birlik şiarının hayata geçirilmesi için çok çeşitli çalışmalar yapıldı. Bunlar biri de Bakü’deki Türk dil kurultayıydı. Fakat bunlar maalesef soğuk savaş döneminde büyük bir kesintiye uğradı. Sovyetler Birliği’nin uyguladığı bazı politikalar Türkiye üzerinde bile etkili olmuş. Azerbaycan’dan ve diğer Türk Cumhuriyetlerinden nasıl uzaklaştığımızı çok iyi anladık. Geçmişte yaptığımız hataları yeniden tekrarlamamamız gerekiyor. Türkçemizi geliştirmek için büyük bir sorumluğumuz var. Arkamızda 200 milyonluk bir Türk dünyası var. O yüzden dilde birlik, fikirde birlik ilkesi sonsuza kadar yaşayacak. Bu kurultay 1926 yılında şehit edilenlere de borç ödeme zamanıdır ” dedi. 

KURULTAYDA 120 BİLDİRİ SUNULACAK

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek de konuşmasında kurultaya yurt içi ve yurtdışından toplam 220 bilim insanın bildirileri ile başvurduğunu belirterek, kurultayda 120 bildirinin sunulacağını söyledi. Türk Dili Kurultayı ile amaçlarının Türk dilinin zenginleşmesine katkılar sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Özyürek, “14. Uluslararası Büyük Dil Kurultayı, Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır, yüksekliğe eriştirmek Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, yeni tespitleri tartışmak amacıyla gerçekleştiriyoruz. Biz bu güzel dilimizi atalarımızdan miras aldık. El ele gönül gönüle, omuz omuza verelim. Dilimize sahip çıkalım. Gelecek kuşaklara Türk’e yakışır arı saf temiz bir Türkçe bırakalım” dedi.

TÜRK DİLİ DÜNYADA HAK ETTİĞİ YERİ ALACAK

Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe’nin dünya dilleri arasında hak ettiği yeri bulması konusunda gösterdiği çabaların takdire şayan olduğunu kaydeden Özyürek, “Yunus Emre Enstitüsü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş, gece gündüz demeden Türkçemizin dünyada hak ettiği değeri bulması çaba gösteriyor. Yunus Emre Enstitüsü kuruluşundan b yana son yıllarda en yapıcı çalışmaları, kamuoyunun da dikkatini çekmiştir. Enstitüsü başkanlığının yurt içi ve yurt dışı çalışmaları takdire şayandır. Emek verenleri kutluyoruz” diye konuştu.

DİL POLİTİKALARI TAKİP EDİLMELİ

Dünya Pediatri Başkanı Gazi Üniversitesi önceki Rektörü ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Enver Hasanoğlu da konuşmasında Büyük Dil Kurultayı’nın tüm Türk dünyasında faydalı olmasını diledi. Dil ile milli hisler arasında güçlü bir bağ olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasanoğlu, şunları söyledi: “Dil ile bağlar ne kadar artarsa milli hisler de o kadar güçlenir. Öğretim üyeleri, öğrenciler, yazarlar, spikerler dilimize büyük önem göstermeli. Küreselleşen dünyamızda hızla değişen dil politikalarını yakalamak ve onlara öncülük etmek çok önemlidir. Bu kurultayda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kurultayın başarılı geçmesini diliyorum.” Konuşmaların sonunda Uluslararası Türk Dili Kurultayı Başkanı, Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek’e Türk dili alanında 25 yıllık hizmetlerinden dolayı şükran plaket takdim edildi. Özyürek’e plaketi Prof. Dr.Enver Hasanoğlu takdim etti. Türk Dil Bayramı ve Kurultay açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. 2 gün boyunca sürecek oturumlarda 120 bildiri sunulacak. 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/BAKÜ

5-031.jpg4-052.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.