13.Türk Dil Kurultayı Polonya'da düzenlenecek

13.Türk Dil Kurultayı Polonya'da düzenlenecek

13. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Polonya'nın başkenti Varşova'da Yunus Emre Enstitüsü Müdürlüğü Yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Kurultay'a çok sayıda dil bilimcisi de katılacak.

Türkiye'den ve dünyanın farklı ülkelerinden gelecek akademisyenler, Bilkent Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü (Polonya Varşova) ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı  26 Eylül 2018 Dil Bayramı’nda 120 akademisyenin katılımı ile  Varşova'da düzenlenecek 13.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’nda buluşacaklar. Kurultaya Bilkent Üniversitesi’nden Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı  Dr. Rasim Özyürek, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı Başkanı Dr. Enver Hasanoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı  Dr. Şeref Ateş, Polonya Yunus Emre Müdürü Dr. Öztürk Emiroglu ve Türkiye’nin  TC Polonya  Büyükelçisi ve 120 akademisyen katılacaklar.

GÖREVİMİZ TÜRKÇEMİZİ YÜKSELTMEK

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı  Dr. Rasim Özyürek, "Bilimsel nitelikli geniş katılımlı Uluslararası bir etkinlik olan XIII. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı'nda güzel Türkçemizin özelleştirilmesi, tarihsel kaynaklarının araştırılması,Türk Dilinin eğitimi ve öğretimi, incelenmesi, dilimizdeki iletişimsizlik nedenlerinin ortaya konulması yönünden büyük önem arz etmektedir. Bu kurultay Türk Dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, yeni tespitleri tartışmak amacıyla gerçekleştirilecektir" dedi. "Her Türk Türkçe'yi yükseltmelidir" diyen Özyürek, şunları söyledi: "Dil bir iletişim aracı olma yanında insanlar arasında duygu, düşünce ve de inanç birliğini oluşturan, toplumsal yapıyı da güçlendiren ortak bağdır. Yüce Atatürk dil devrimiyle güzel Türkçemizi kendi öz değerlerine dayanarak, çağdaş bir kültür diline ulaştırmayı amaçlamıştır. Atatürk’ün söylediği gibi Türk Dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir demesiyle Türk dilinin zenginliğinden söz etmektedir. Dilimizi daima korumalıyız yeni nesle bunu anlatmalıyız. Her Türk Türkçemizi sevmeli onu daima yükseltmelidir."

DİLİMİZ DÜNYADA 3. SIRADA

Özyürek, Türkçe'nin UNESCO verilerine göre ana dil sıralamasında üçüncü, resmî dil sıralamasında ise beşinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Özyürek, "Böylesine yaygın bir dil olan Türkçe'yi geliştirmek ve yaşatmak için yapılan her türlü faaliyetin desteklenmesi gerekmektedir" dedi. Polonya’da  binlerce kişinin Türkçe konuştuğu bilgisini paylaşan  Özyürek, Türkçe'ye sağladıkları katkıyı vurguladı. Kurultayda altı ayrı salonda 120 bilim insanı bildirilerini sunup tartışmaya açacaklar. 13. Büyük Türk Dili Kurultayı'nın sonunda toplanan komisyonca hazırlanan sonuç bildirisi tüm delegelere okunacak. Katılımcılar için ayrıca Polonyada tarihi mekanları içeren bir de gezi düzenlenecek..

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.