123 mağazada indirim kararı

123 mağazada indirim kararı

Konya Pazarcılar Odası’nın 67 pazar yerini tanzim satış yeri, fiyatlarında aşağı çekilmesinin ardından market ve hal esnafı da bu uygulamayı destekleme kararı aldı. Uygulama 123 mağazada hayata geçti

Konya’da 14 Şubat Perşembe gününden bu yana pazar, market ve hal esnafında ürünler, üreticiden alınan fiyatlarla tüketiciye ulaştırılıyor. Hal esnafı ile protokol imzaladıklarını belirten Konya Perakendeciler Derneği Başkanı Habib Güngör, uygulamanın 123 mağazada hayata geçtiğini belirterek, “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir birliktelik olmuyor. Bu sıkıntıyı çıkaranlar ilk başta ulusallardı. Burada yerel merket ve esnafların hiçbir suçu yok. Çünkü günlük alıp günlük satıyorlar. Köylü böyle herhangi bir mecralarda yüzde 100 yüzde 200 gibi karlıklar söz konusu değil” dedi. Ulusalların 2 bin ve üstünde mağazaları bulunanlar olduğunu belirten Güngör, Türkiye’de en uygun fiyata yaş sebze ve meyvenin satıldığı hal, pazar ve marketlerin Konya’da bulunduğunu dile getirerek fiyatların diğer illerde 2-3 katı olduğunu söyledi. Ülkemizde farklı bölgelerde de üretim yapılabilecek alanların keşfedilmesi gerektiğini dile getiren Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç ise, en ideal bölgenin Konya olduğunu belirterek, “Konya ovası hem yüz ölçüsü olarak geniş. Konya’da topraksız tarımın, seracılığın desteklenip üretimin artmasını sağlamalıyız. O zaman hem Türkiye’yi hem dünyayı besleyebilecek hale geliriz” dedi.

HALCİLER ASLA ARACI DEĞİL

Hal esnafının, hiçbir masraf almaksızın, ürünü üreticiden aldığı fiyata tüketiciye ulaştırdığını belirten Pirinç, “kaç paraya alındıysa, bizde marketçilerimize ve pazarcılarımıza satış yağacağız. Bir kere haller aracı değil, bu kesin. Bizler üzerimize alınmıyoruz. Haller, sebze ve meyve pazarının ihtiyacıdır. Dünyanın gelişmiş tüm tarım ülkelerinde haller vardır” dedi ve hal yasasını şöyle değerlendirdi; “Hallerin lojistik bir ticaret merkezi haline gelmesini istiyoruz. Devirler konusu biraz bizi üzüyor. Hallerin özelleştirilmesi konusunda kurulacak şirketlerin yönetiminde söz sahibi olmak istiyoruz, çünkü bu işin fedakarları bizleriz.”

HALCİLER BU ÜLKENİN VATANDAŞI DEĞİL GİBİ”

Medyanın yaşananları değişik ifade ettiğini dile getiren ve hava şartlarının değişmesi ile fiyatların düşeceğini belirten hal esnaflarından İhsan Şen ise, tarıma desteğin verilmesi gerektiğini ve tarımın fazlalaştırılmasının elzem olduğunu söyledi. Şen, şunları sözledi: “Tarlada 1 lira hal de 5 lira gibi şeyler söylüyorlar. Bunları doğru bulmuyoruz, böyle bir fahiş fiyat farkı kesinlikle hal de uygulanmaz. Aldığımız malın fiyatı bellidir sattığımız malın fiyatı bellidir, biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Medyanın halcileri günah keçisine çevirmesi yanlış. Sanki, halciler bu ülkenin vatandaşı değilmiş gibi konuşuluyor. Bundan muzdaribiz. Hava şartları düzeldiği zaman fiyatlar her sene düşer. Tarıma biraz destek olunması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım ilaçlarının arkadaşlar yüzde 100-150 arttığından bahsediyor. Tarımın fazlalaştırılması şeklinde olacaktır.”

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum