101 camide itikaf

101 camide itikaf

Medine’ye hicreti sonrası Peygamberimizin her yıl Ramazan ayında gerçekleştirdiği itikaf, bu yıl Konya’da 101 camide yapılacak. İtikaf müminler için bir tefekkür ve muhasebe vesilesi olarak görülüyor

Peygamberimizin bir sünneti olan İtikaf, sözlükte “ibadet veya başka bir gaye için bir yerde kendini tutmak, kalmak, insanlardan tenha bir yerde kalmak, bir şeye bağlanmak” gibi anlamlara geliyor. Dinî bir kavram olarak ise ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek demek olan itikaf kadınlar tarafından evlerde yapılırken erkekler tarafından mescid ve camilerde yapılıyor. Camilerin açılış-kapanış süresi belirli saatler arasında olduğu için itikaf için kaymakamlıkların camilere izin vermesi gerekiyor. Camilerin normal açılış ve kapanış süresi, sabah namazı ile yatsı namazı arası olarak belirtiliyor. Buna göre Konya'da itikafa girilebilecek camiler Konya Müftülüğü'nce açıklandı. Konya genelinde Ramazan ayının son on gününde 101 camide itikâfa girilecek. 

PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİ

Ramazan ayında itikafa girmek Peygamber Efendimiz'in sünnetidir. Hz. Peygamber (sav.), Medine’ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son on gününde itikafa girmişlerdir. Bundan hareketle Hanefîler, Ramazan’ın son on gününde itikafı, kifâî nitelikli müekket sünnet kabul etmişlerdir. Yani cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşer. İtikâfa giren kimse, camide yer içer, uyur. Bunlar için camiden dışarı çıkamaz; çıkarsa itikaf bozulur. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerektiğinde gusletmek için camiden dışarı çıkabilir. İtikâfa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allâh’a yönelir; ibadetle meşgul olur, tefekkür eder, zikir yapar. İtikafın sahih olmasının şartları vardır. Bu şartlar şunlardır:"Niyet etmek, oruçlu olmak, itikafı 5 vakit cemaatle namaz kılınan camide yapmak. Kadının itikafı ise camide değil, evinde namaz kıldığı odada yapılır. Kadın itikafa girecekse ay hali ve lohusa halinde olmamalıdır. İtikaf esnasında boş şeyler konuşmamak, Kur’an, Hadis-i Şerif, peygamberimizin hayatına ait kitaplar okumak. Temiz elbise giymek ve güzel koku sürünmek, itikafın adabındandır. İtikafa giren kimse camide yer, içer, uyur ve lazım olan şeyleri camide alır. Bunlar için dışarı çıkarsa itikafı bozulur. İtikafa giren kimse tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusül yapmak gibi tabi ihtiyaçlar için camiden dışarı çıkar. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz. Kendisine ve malına bir zarar geleceği korkusu ile başka bir camiye geçmek üzere camiden çıkabilir. Bu zorunlu haller dışında camiden çıkarsa itikafı bozulur. Yine itikafta olan kimse eşi ile cinsel ilişkide bulunması itikafı bozduğu gibi dokunmak ve öpmekle de ihtilam olursa yine itikafı bozulur. Ancak uykuda ihtilam olursa itikafı bozulmaz.

TEFEKKÜR FIRSATI

Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmeye özen gösteren Allah Resulü, Ramazan ayının son on gününe daha da önem verir ve itikafa girerdi. Hz. Aişe’nin söylediğine göre “Resulullah (sav) itikafa gireceği vakit, Ramazanın son on gününün ilk gecesinden önceki sabah namazını kılar ve Mescid-i Nebevi’nin itikaf yerine giderdi ve itikaf yapmaya başlardı. Kendisi bu değerli zaman dilimini ihya ettiği gibi ailesinin de aynı feyz ve bereketten faydalanmasını ister ve geceleri aile fertlerini ibadet için uyandırırdı.  Allah resulü vefat edinceye kadar Ramazanın son on gününde itikafa devam etmiştir. Günümüzde insanlar hayatın yoğun stresine ve sorunlarına karşı, reiki, meditasyon, yoga gibi bazı uygulamalarla kendisini rahatlatacak yöntemler aradığını belirten ilahiyatçılar, itikafın Müslümanlar için modern zamanda iş ve güçlerden zaman ayırarak sadece ibadet yapmak, tefekkür etmek, kendine zaman ayırmak için önemli bir fırsat olduğunu ifade ediyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

MERAM

meram.jpg

m2.jpg

SELÇUKLUselcuklu.jpg

s2.jpgs3.jpg

KARATAY

karatay.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.