Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

100tl değil 1tl

100tl değil 1tl

Duyduk duymadık demeyin, 100TLdeğil 1TL. Evet, bir TL, biz Belediye olarak bundan sonra 100TL’ye değil 1TL’ye nikâh kıyacağız. Yani demek istiyor ki biz laikiz, çağdaşız, ilericiyiz, müftülüklere nikâh kıymayı kaptırmak istemiyoruz. Onun için bugünden itibaren Belediyemizde nikah 100TLdeğil 1TL’ye kıyılacak., gerekirse onu da almayız.

Pazar günü bir televizyon kanalından haberleri dinlerken bir Belediye Başkanı çıkmış kürsüye, gazetecilere böyle diyordu. Güler misin, ağlar mısın, arkadaş senin işin yok mu? Belediye olarak şimdiye kadar ne iş yaptın, halka ne gibi hizmetler sundun onları anlat, gelecek için projeni açıkla.  Yoksa bunların hiçbiri yok mu, yoksa yolsuzluğun mu var, bunları örtbas etmek için mi böyle konuşuyorsun?

Bir vatandaş olarak halkın iradesine saygılı olman gerekmez mi? Sırası gelince demokrasiden, halkın iradesinden bahsediyorsun. Şimdi de halkın iradesine saygı duymuyorsun. “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu”

Halkımız nikâhın müftüler tarafından kıyılmasını istiyor. Bir Belediye’ye sonra bir imama nikâh kıydırmak istemiyor. İmam nikâhı diye bir nikâh yok. Resmi ideoloji,  laiklik gereği suyu mecrasından dışarı çıkardı, su mecrasında akmak istiyor. Halk, resmi ideolojinin kölesi mi? Sen git Belediye’ye kıydır, halkımız müftülere kıydırmak istiyor. Ayrıca gidip bir de imama nikâh kıydırmak istemiyor.

Halkımız nikâhın güvence altına alınmasını istiyor.  Ülkemizde imam nikâhı ile kayıt dışı birçok evlilikler var. Bunlar kayıt altına alınması gerekir. Her hangi bir sebepten dolayı birden fazla evlilik yapanlar var, bunların çocukları ne olacak, ikinci hanımın statüsü ve durumu ne olacak, bunlara kafa yormak gerekmez mi? Bu bir vakıadır.  Hükümette bu sebeple harekete geçti.

17 Ekim tarihli Müftüler nikâh kıysın mı? isimli yazımı bir okuyucu şöyle tenkit ediyor: Burnu büyük müftüleri daha fazla büyütmeyelim eleştirimi Merhaba da yayımlayamıyor... Nikâhı İslam hukukuna göre herkes kıyabilir... Ama kayıtlara geçmesi için bu işi öğretmenlere vermek veya muhtarlara vermek en akıllıcası... Sanki Arapça dua okuyunca aileler mutlu olacak... Arabistan aileleri çok mutlu ya!

Arkadaş, bizim görevimiz halkımıza sağlıklı bilgi vermektir. Bu sebeple senin bu eleştirine cevap veriyorum. Aksi halde vermem. Çünkü sözlerin tutarsız, ne kendine faydası var, ne de halkımıza. Müslüman mısın bilmiyorum,  Evli misin bilmiyorum. Müslüman ve evli isen doğru söyle imam nikâhı da kıydırdın mı? Kıydırdıysan böyle konuşman kendini inkâr etmen demektir, kıydırmadıysan sen düşüncende samimisin demektir. Tebrikler.

Müftülerin kıydığı nikâh resmi olacak ve kayıtlara geçecektir. İslam’da nikâh ibadettir. Geçen yazımda da ifade ettiğim gibi Osmanlılarda nikâhı kadılar kıyardı.

Prof. Dr. Ekrem buğra demirci şöyle diyor:   Ni­kâh­la­rı ya biz­zat kâ­dı kı­yar­dı, ya­hud ta­raf­la­rın ev­len­me­si­ne bir mâ­ni olup ol­ma­dı­ğı hu­su­sun­da kâ­dı­dan izin­nâ­me alın­dık­tan son­ra, ma­hal­le ve­ya köy ima­mı kı­yar­dı. Gay­ri­müs­lim­le­rin ni­kâ­hı­nı da kâ­dı­dan izin alın­dık­tan son­ra pat­rik ve­ya ha­ham kı­yar­dı. Ama bun­lar za­man za­man da­ha ucuz ol­du­ğu için ni­kâh­la­rı­nı pat­rik ve­ya ha­ha­ma de­ğil, kâ­dı ve­ya imam­la­ra kıy­dı­rır­dı.

Belediye Başkanı buradan hareketle bundan sonra Belediyemizde nikâh 100TLdeğil 1TL demesinin sebebi budur. Sıfır TL desen de, üstüne para vereceğiz desen de bir daire vereceğiz desen de ne dersen de halkımız bundan sonra müftülere nikâh kıydıracaktır.

Su yavaş yavaş mecrasına girerek, Mescid ve okul artık barışacak, barışma zamanı gelmiştir. Artık su yatağına girmek istiyor, daha fazla mecrasında seyretmesi mümkün değildir. Bu iki kurumun kavgalı olması her iki tarafın da lehine değil aleyhinedir.

Gel kardeşim, birlik olalım, dirlik olalım, düşmana fırsat vermeyelim; aynı gemide seyrediyoruz, gemi delinirse sen de boğulursun biz de boğuluruz.

Öğretmenin ve muhtarın nikâh kıyması ile Belediye’nin nikâh kıyması arasında ne fark var. El âlemin akıllısı sen misin?  Kelime oyunuyla bu milleti kandıramazsınız, çünkü bu millet arif ve  firaset sahibi bir millettir.

Sonuç olarak diyoruz ki Ey Belediye başkanı sen işine bak, halka hizmet sun, seni Belediye Başkanı seçen halk bundan böyle nikahını müftüye kıydıracak, okunan dualar ile kalbi mutmain olacak ve nikahın bir ibadet olduğunun şuuruna vararak derin bir manevi zevk duyacaktır.

İsteseniz de istemezseniz de artık su mecrasına dönecektir, bunu tersinden akıtmak sünnetullaha terstir. Belediye Başkanı ve sen git nikâhını Belediyeye kıydır,  halk ise Müftüye nikâhını kıydıracaktır. Yeter ki sen bu aziz milletin omzundan elini çek, çekmezsen sen kaybedersin, halkımız değil. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR