100 yıllık soykırım yalanını çürütecek belge

100 yıllık soykırım yalanını çürütecek belge

Osmanlı, Ermeniler göç ederken sıkıntı çekmesin diye memur tayin etmiş. Ermeni tehciri sırasında, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için memur tayin edildiğini gösteren belge, iddialara cevap niteliği taşıyor

Fransa'nın, İsviçre'nin  sözde Ermeni soykırımını inkâr edenlere para ve hapis cezasını öngören yasa tasarısı tartışılırken, Rusya'nın,Almanya'nın, Avusturya'nın sözde Ermeni soykırımı tanımaya hazırlandığı bugünlerde Araştırmacı Kasım Kocabaş’ın özel arşivinde yer alan ve Ermeni tehciri sırasında, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için memur tayin edildiğini gösteren belge, iddialara cevap niteliği taşıyor Bölge valisi tarafından 1915 yılında adliyeye gönderilen resmi yazıda, Osmaniye'deki sevkiyat sırasında, Ermenilerden muhtaç durumda olanların zorluk yaşamaması için bir adliye memurunun görevlendirilmesi konu ediliyor. Belgeye ulaşan araştırmacı Kasım Kocabaş, bu belgenin bile katliamın söz konusu olmadığını açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Osmanlı'nın kendi tebaasına ne kadar şefkatli ve merhametli olduğu görülüyor" dedi.

OSMANLI HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMIŞ

Ermeni tehciri sırasında, 1915 yılında katliam yapıldığı iddiasını çürütecek en önemli belgelerden biri araştırmacı Kasım Kocabaş’ın arşivinde bulunuyor. Kocabaş, bu belgenin Osmanlı Devleti'nin, göç ettirilen Ermeni vatandaşlara yönelik nasıl bir tavır içerisinde bulunduğunu gösteren önemli bir vesika olduğunu ifade ediyor. Söz konusu belge, Osmaniye İl Ceza Reisliği'ne, sancak mutasarrıfı diye bilinen günümüz valileri ile aynı yetkiye sahip kişi tarafından gönderilmiş. Resmi bir görevlendirme yazısı olduğu anlaşılan belgede, Ermenilerden, muhtaç olanlara refakat edecek ve onların ihtiyaçlarını karşılayacak memurların görevlendirilmesi isteniyor. Kocabaş, tehcir sırasında ihtiyaç sahiplerine verilen önem ve değerin açık bir şekilde görüldüğünü ifade ederek belgenin, iddia edildiği gibi zulüm yapılmadığına dair bir kanıt olduğunu vurguluyor. Kocabaş, "Bu belge bile açıkça göstermektedir ki ihtiyaçların karşılanması için bile memur görevlendiren bir yönetimin katliam yapmasından bahsedilemez. Elbette bu büyük tehcir sırasında bir takım istenmeyen olumsuzluklar meydana gelmiştir. Fakat bunların hiçbirisi genel anlamda bir katliam veya zulüm derecesinde değildir. Osmanlı, kendi tebaasına bu kadar şefkatli ve merhametliydi. Katliam yapan hangi yönetim aynı zamanda onları korumak ve ihtiyaçlarını gidermek için memur görevlendirir? Devlet arşivlerimizdeki yüzlerce belgenin yanında sadece bu belge bile akıl ve izan sahipleri için konuyu anlamaya yeterli olacaktır" ifadelerini kullanıyor.

BELGENİN ORJİNAL METNİ

Osmanlıca olarak kaleme alınan belgede, şu ifadeler yer alıyor: "Livâ-i Cezâ Riyâseti Cânib-i Vâlâsına, (İl Ceza Reisliğine, Ermenilerden muhtaç olanların iaşeleri meselesine nezaret eylemek üzere, memurin-i adliyeden (adliye memurlarından) işe müsait olanlardan münasibinin (uygun olanların) memur edilmesi,Osmaniye'de sevkiyata memur Mustafa Ali Efendi'nin mumaileyh terfiki (refakat etmesi) tensib (uygun görülmüş) edilmiş olduğundan iktizasının ifası muhtardır efendim. (gereğinin yapılması uygundur)

MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.