10 yılda bitiyorlar

10 yılda bitiyorlar

Sunbelt Türkiye Yönetici Ortağı Özge Germeyanoğlu, insanlar gibi şirketlerin de bir yaşam eğrisi olduğunu, Türkiye’de işletmelerin yüzde 80’inin 5’inci yılına, yüzde 96’sının ise 10’uncu yılına ulaşamadığını söyledi

Konya Sanayi Odası’nda “Türkiye’de Şirket Birleşmeleri, Bu Süreçte Şirket Değer Tespiti” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Üst düzey yönetici ve şirket sahiplerinin katıldığı toplantıda konuşan Sunbelt Türkiye Yönetici Ortağı Özge Germeyanoğlu, insanlar gibi şirketlerin de bir yaşam eğrisi olduğunu, Türkiye’de işletmelerin yüzde 80’inin 5’inci yılına, yüzde 96’sının ise 10’uncu yılına ulaşamadığını söyledi.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 98.8’inin KOBİ olduğunu, bunların da yüzde 95’ini aile şirketlerinin oluşturduğunu ifade eden Germeyanoğlu, Türkiye’de şirketlerin ilk kurulduğu yıllarda çok hızlı geliştiklerini, ancak sonraki dönemlerde gelişim ivmesinin yavaşladığını anlattı. Bu yavaşlamanın önüne geçmek için yeni bir motivasyona ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Germeyanoğlu, şirket birleşmeleri ve ortak girişimlerin motivasyon kaynağı olabileceğini bildirdi. 

2014’TE 236 İŞLEM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Katılımcılara şirket birleşmeleri, varlık satışı, ortak girişim konuları ve süreçleri ile ilgili bilgi veren Germeyanoğlu, “2014 yılında Türkiye’de, bu konularda 31’i üretim sektöründe olmak üzere kayıtlara geçen 236 işlem gerçekleştirildi. İşlemlerin yüzde 52’si yerli, yüzde 48’i yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı. Yabancı yatırımcılarda ABD ilk sırada yer aldı. KOBİ segmentinde ise yurtdışı kaynaklı firma ve fonların yüzde 57’si AB ülkelerinden gelmiştir. Ayrıca coğrafi uzaklığa rağmen artan Japonya yatırımları ve Kanada dikkat çekmektedir. Ortadoğu sermayesi ise hala ağırlıklı olarak büyük hacimli işlemlere odağını vermektedir” şeklinde konuştu. Şirket birleşmeleri veya ortak girişim gibi işlemlerde farklı motivasyon kaynakları olduğunu aktaran Germeyanoğlu, “Bu işlemler 1-3 yıl arasında süre alır. Bu süre zarfında operasyondan kopmadan, şirket performansını üst seviyelerde tutmak önemlidir. Ön hazırlık, potansiyel araştırması, ön anlaşma, denetim ve kapanış ana süreç başlıklarıdır. Firma sahipleri şirketlerinin yaşam eğrilerine dikkat ederek her zaman bir çıkış stratejisi düşünmelidir. Ön hazırlık şirketin mevcut durumunu ve değerini tespitte önemlidir. Şirket değerinin önceden bilinmesi gelecek tekliflerin doğru değerlendirilmesini sağlar” diye konuştu. Germeyanoğlu konuşmasında, yatırımcıların geçmişe bakarak, geleceği satın aldıklarının altı çizerek, sektörü ve kendisi büyüyen karlı firmaların her zaman yatırımcıların merceği altında olduğunu, büyüme ve karlılığın işletmeler için iki ana kriter olduğunu sözlerine ekledi.              

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.